Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Έξω από τα μάρκετ στην καραντίνα τα παιδιά των φαναριών

Το πεδίο δράσης των ενηλίκων που ωθούν τα παιδιά σε επαιτεία μετατοπίστηκε από τους κεντρικούς δρόμους στα καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης.

Αλλαγή στον τρόπο εκμετάλλευσης των παιδιών που εργάζονται στους δρόμους της Θεσσαλονίκης διαπίστωσε η ομάδα Streetwork της ΑΡΣΙΣ την περίοδο της καραντίνας του κορωνοϊού.

Όπως διαπιστώθηκε από ελέγχους που έγιναν, μειώθηκε ο αριθμός των παιδιών που εργάζονται στους δρόμους και τις πλατείες (Τσιμισκή, Νίκης, Λαδάδικα). Τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2020 εντοπίστηκαν 50 παιδιά -τα περισσότερα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο- ενώ καθ'όλη τη διάρκεια του 2019 είχαν καταγραφεί συνολικά 189 παιδιά -θύματα εκμετάλλευσης. Πρόκειται για παιδιά από τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Αλβανία και τη Ρουμανία, τα περισσότερα από τα οποία είναι αγόρια, ηλικίας από 10 έως 14 ετών, ενώ ακολουθούν οι ηλικιακές κατηγορίες 5 - 9 ετών, από 0 έως 4 ετών και από 15 μέχρι 17 ετών.

Ακόμα, διαπιστώθηκε πως το πεδίο δράσης των ενηλίκων που ωθούν τα παιδιά σε επαιτεία μετατοπίστηκε από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης στα καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης και ειδικά τα σούπερ μάρκετ που αποτελούσαν τον δημοφιλέστερο προορισμό για όσους έβγαιναν έξω. Ακολουθώντας τις αλλαγές που συντελέστηκαν την περίοδο της καραντίνας, έγιναν χώροι που προσέλκυαν παιδιά – επαίτες.

Σύμφωνα με την ΑΡΣΙΣ, ορισμένα από τα παιδιά που συνήθως εργάζονται παίζοντας μουσικά όργανα σε πολυσύχναστα σημεία της Θεσσαλονίκης, όπως οι ταβέρνες, την περίοδο της καραντίνας παρατηρήθηκε ότι εργάζονταν σε γειτονιές μακριά από το κέντρο της πόλης, προσβάσιμες από κάποιον που δεν έχει μέσο μετακίνησης. Για παράδειγμα, εντοπίστηκαν παιδιά να παίζουν κάποιο μουσικό όργανο κάτω από μπαλκόνια πολυκατοικιών αναμένοντας από τους κατοίκους να τους δώσουν χρήματα. Ωστόσο, δεν υπάρχει ακριβής εικόνα για τις περιπτώσεις αυτές, δεδομένο ότι το χαρακτηριστικό τους ήταν το μικρό χρονικό διάστημα λόγω της αυστηρής αστυνόμευσης.

Κατά τη διάρκεια της πολύ συχνής εξ αποστάσεως επαφής που είχε η ΑΡΣΙΣ με ευάλωτες οικογένειες αναφέρθηκε ότι η κατάσταση που βίωσαν ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς δεν μπορούσαν να εργαστούν σε τομείς όπως η συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών και γενικότερα δεν μπορούσαν να βγουν από το σπίτι με αποτέλεσμα να βρεθούν αντιμέτωποι με σοβαρά ζητήματα επιβίωσης.