Skip to main content

Η θέση του «Art–Café Bar» για το φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών

Η θέση της καφετέριας «Art–Café Bar Λαζαριστές» για το φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών και την απόφαση του ΠΣΔΠΕ για αποχή από ιδιωτικές συναυλίες.

Η Voria.gr πρόσφατα αναφέρθηκε με σειρά δημοσιευμάτων στο ζήτημα μείζονος δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος αναφορικά με την απόφαση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων (ΠΣΔΠΕ) να απέχουν από τη διοργάνωση ιδιωτικών συναυλιών στο χώρο της Μονής Λαζαριστών, στα πλαίσια του φεστιβάλ που διοργανώνεται, λόγω διαφωνίας τους με την διοίκηση της Μ.Κ.Ε. «Μονή Λαζαριστών», σε σχέση με την -εξ’αντικειμενικών λόγων- θέαση της συναυλίας και από μερικούς θαμώνες της γειτνιάζουσας καφετέριας άνευ της καταβολής αντιτίμου. Μάλιστα, περί του θέματος αυτού επιφυλάχθηκε όπως τοποθετηθεί και η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου, ως πρόεδρος του δ.σ. της ΑΜΚΕ “Μονή Λαζαριστών”.

Ωστόσο, οι κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας επιβάλλουν όπως δοθεί δημόσιο βήμα προκειμένου να τοποθετηθεί δημοσίως και ο ιδιοκτήτης της γειτνιάζουσας καφετέριας κ. Μιχάλης Μακρόγλου, ο οποίος σημειώνει ότι χρήζουν ανάκλησης τα αναφερόμενα στα δημοσιεύματα, καθώς και οι χαρακτηρισμοί «τζαμπατζήδες» και «ιδιωτική εξέδρα», αναφορικά με τους πελάτες και τις εγκαταστάσεις της καφετέριας και τον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησης του, αντίστοιχα, καθώς κατόπιν των όσων διευκρινίσεων χορηγήθηκαν από τον ίδιο αναφορικά με το ζήτημα, μέσω της δημόσιας παρέμβασής του, επισημαίνει ότι αυτές συνιστούν παραπληροφόρηση, άνευ οιασδήποτε υπαιτιότητας της ιστοσελίδας μας, έχοντας υπόψιν και τη δημόσια τοποθέτηση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων (ΠΣΔΠΕ). Ακολουθεί η δημόσια τοποθέτηση του κ. Μιχάλη Μακρόγλου, όπως επακριβώς μας απεστάλη από την πληρεξούσια δικηγόρο του κα Φωτεινή Μαυρίδου:

«Το διατηρητέο συγκρότημα της Μονής Λαζαριστών, στην περιοχή της Σταυρούπολης στη Δυτική Θεσσαλονίκη αγοράστηκε από το Ελληνικό Δημόσιο το 1983 και χαρακτηρίστηκε Πολιτιστικό Κέντρο της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

 Έκτοτε, στο χώρο του στεγάζονται εγκαταστάσεις του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Παύλου Μελά, του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, η Δραματική Σχολή Κρατικού Θεάτρου, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και δύο καταστήματα εστίασης. Από το 1992 πραγματοποιείται στο χώρο της Μονής Λαζαριστών καλλιτεχνικό φεστιβάλ με πλήθος εκδηλώσεων, παραστάσεων, συναυλιών και εκθέσεων.

Όλα τα χρόνια λειτουργίας του κτιριακού συγκροτήματος της Μονής Λαζαριστών υπό τις παραπάνω συνθήκες, οι φορείς που συστεγάζονται σε αυτό έχουν καταφέρει να συνεργαστούν και να συνυπάρξουν αρμονικά, ξεπερνώντας προβλήματα και διαφορές που εκ φύσεως προέκυπταν από τη λειτουργία του χώρου. Για πρώτη φορά φέτος, μετά από περισσότερα από 20 χρόνια πολύπλευρης καλλιτεχνικής δημιουργίας στο χώρο, παρουσιάζεται πρόβλημα στη συνεργασία και τη συνύπαρξη των φορέων, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην επιστολή του Πανελλήνιου Συνδέσμου Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων (ΠΣΔΠΕ).

Η θέση του επιχειρηματία κ. Μιχάλη Μακρόγλου, που διαχειρίζεται το café τα τελευταία χρόνια, είναι μέχρι σήμερα θετική και  σταθερή. Από το 2002 το café στη Μονή Λαζαριστών λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, αξιοποιώντας όλα τα λειτουργικά τμήματα του καταστήματος συμπεριλαμβανομένης και της αντίστοιχης βεράντας με μερική πλαϊνή θέαση στο κεντρικό αίθριο του χώρου της Μονής. Όπως και οι προηγούμενοι επιχειρηματίες έτσι και ο ίδιος συνεχίζει την παραδοσιακή λειτουργία του χώρου, χωρίς να έχει διαφοροποιηθεί η προηγούμενη κατάσταση. Η βεράντα αποτελούσε από πάντα λειτουργικό τμήμα της επιχείρησης, ανοιχτό για τους πελάτες του café – bar, όλες τις ημέρες λειτουργίας του, συμπεριλαμβανομένων και των ημερών του Φεστιβάλ, δίχως ποτέ να δημιουργηθεί πρόβλημα ως προς τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων ή κάποιος εκ των διοργανωτών να έχει αντίρρηση ή οποιαδήποτε άλλου είδους αξίωση τόσο κατά τη διενέργεια των εκδηλώσεων, όσο και στις πρόβες που προηγούνταν των εκδηλώσεων. Το «Art – Café Bar Λαζαριστές» αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των δραστηριοτήτων που φιλοξενούνται στο κτίριο της Μονής Λαζαριστών, ένα καλλιτεχνικό διαμάντι στη δυτική Θεσσαλονίκη, όπου οι επισκέπτες της περιοχής και της Μονής Λαζαριστών μπορούν να απολαύσουν μία κούπα καφέ ή ένα ποτό το βράδυ. Όλα τα χρόνια λειτουργίας του έχει αποτελέσει στέκι και πέρασμα για δεκάδες καλλιτέχνες της ελληνικής και της διεθνούς μουσικής και θεατρικής σκηνής, οι οποίοι θέλησαν κατά τη διάρκεια της συνεργασίας τους με τη Μονή Λαζαριστών να περάσουν κάποια από τα πρωινά, τα απογεύματα ή τα βράδια τους στο φιλόξενο χώρο του καφέ. Η καλή σχέση της επιχείρησης με τους επισκέπτες καλλιτέχνες οφείλεται πρωτίστως στο γεγονός, ότι επιδεικνύουμε πάντοτε απόλυτο σεβασμό για κάθε εκδήλωση που πραγματοποιείται στον αναγκαστικώς συνορεύοντα συναυλιακό χώρο. Ομοίως και οι πελάτες μας αναγνωρίζουν την ποιότητα των υπηρεσιών που απολαμβάνουν στο cafe, επιδεικνύουν ευαισθησία και εκτιμούν τα πολιτιστικά δρώμενα που πραγματοποιούνται στον ευρύτερο χώρο της Μονής.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων (ΠΣΔΠΕ) ισχυρίζεται αβάσιμα, ότι η λειτουργία του συγκεκριμένου café – bar προξενεί σημαντική ζημία στα συμφέροντά του και δηλώνει πως θα αποκλείσει το χώρο της Μονής από τις συναυλίες των μελών του. Ωστόσο, το Φεστιβάλ και οι εκδηλώσεις θα διενεργηθούν κανονικά καθώς είναι βέβαιο ότι το café δεν μπορεί και ποτέ δεν προκάλεσε κανενός είδους οικονομική ζημία, σε οποιονδήποτε, ενώ αντίθετα βοηθά καθημερινά σε πρακτικό επίπεδο στην κάλυψη τρεχουσών αναγκών κατά τη διενέργεια και οργάνωση των εκάστοτε εκδηλώσεων όποτε του ζητηθεί. Ως προς τις ιδιωτικές εκδηλώσεις στις οποίες αναφέρεται η επιστολή πρέπει κανείς να έχει υπόψη του τα ακόλουθα. Όλοι οι διοργανωτές γνωρίζουν εκ των προτέρων τη διάταξη των χώρων στη Μονή Λαζαριστών, και την ύπαρξη του café, πριν το κλείσιμο της εκάστοτε συμφωνίας. Στη  συγκεκριμένη βεράντα βρίσκονταν πάντοτε τοποθετημένος μικρός αριθμός τραπεζοκαθισμάτων όλο το έτος, επί τουλάχιστον 15 έτη και τίποτα δεν είναι κρυφό. Η βεράντα αυτή δεν εμφανίστηκε ξαφνικά φέτος. Μάλιστα από τη διοίκηση της Μονής προσφέρεται ο συγκεκριμένος συναυλιακός χώρος σε ιδιαίτερα προνομιακές τιμές, λόγω των ειδικών συνθηκών που υπάρχουν και επειδή εκτιμώ ο απώτερος στόχος είναι να μεγάλος αριθμός δημοτών και συμπολιτών μας να απολαμβάνει πολιτιστικά δρώμενα, ακόμα και χωρίς την καταβολή αντίτιμου, αφού κάποιες εκ των εκδηλώσεων γίνονται με ελεύθερη είσοδο.  Ως προς το ζήτημα της μερικής πλαϊνής θέασης προς το συναυλιακό χώρο, ένα μεγάλο τμήμα της εξωτερικής  βεράντας του cafe, δεν έχει καμία οπτική επαφή με το συναυλιακό χώρο, και ένα μικρό τμήμα του χώρου είναι ακριβώς πίσω από τη σκηνή. Η οποιαδήποτε ακρόαση μουσικών εκδηλώσεων από τους πελάτες του συγκεκριμένου τμήματος της βεράντας, είναι χαμηλής ποιότητας, καθώς εύλογα οι διοργανωτές τοποθετούν τα ηχεία προς υποστήριξη των συναυλιών,  με κατεύθυνση προς το συναυλιακό χώρο, αντίθετα δηλαδή από την κατεύθυνση στην οποία βρίσκεται το καφέ. Ο αριθμός των ατόμων αυτών είναι πολύ μικρός και δεν μπορεί να γίνει λόγος για εκατοντάδες θεατές, άλλωστε υπάρχουν κανονισμοί ασφαλείας που προβλέπουν για όλους του χώρους το μέγιστο αριθμό θαμώνων ή θεατών που μπορεί να φιλοξενούν.  Είναι μάλιστα βέβαιο ότι όποιος πραγματικά θέλει να παρακολουθήσει οποιαδήποτε συναυλία δεν θα επέλεγε να προσέλθει στο χώρο του καφέ, αλλά θα επιθυμούσε να βρίσκεται μέσα στο συναυλιακό χώρο, ώστε να απολαύσει από κάθε πλευρά και με κάθε άνεση τον αγαπημένο του καλλιτέχνη. Τονίζω επίσης ότι εκτός των μουσικών εκδηλώσεων υπάρχουν εκδηλώσεις με προβολές ντοκυμαντέρ, κινηματογράφου, θεατρικές παραστάσεις κατά τη διάρκεια των οποίων, το café υπολειτουργεί λόγω της φύσης της εκάστοτε εκδήλωσης, αφού οι τακτικοί θαμώνες στερούνται τη δυνατότητα να ακούσουν μουσική και να συνομιλούν ελεύθερα.

Παρά ταύτα, το προηγούμενο καλοκαίρι, μετά την αιφνίδια και αναίτια έγερση αξιώσεων από ορισμένους διοργανωτές, σε προσπάθεια εξεύρεσης λύσης σε συνεργασία με το Δ.Σ της μονής, ως επιχειρηματίας αν και δεν υπήρχε καμία  υποχρέωση και μόνο χάριν της καλής συνεργασίας με τη διοίκηση της Μονής και της αρμονικής συνύπαρξης, προχώρησα στην προμήθεια εισιτηρίων για τους πελάτες του café κατά τις ημέρες των συναυλιών, επιβαρυνόμενος πολλές φορές το κόστος των εισιτηρίων, καθώς οι πελάτες της επιχείρησης δεν θεωρούσαν ότι είχαν υποχρέωση καταβολής οποιουδήποτε ποσού, αφού όπως και οι ίδιοι ρητά αναφέρουν έρχονται για το café και όχι για την εκάστοτε εκδήλωση, ενώ η πλειοψηφία αυτών αναφέρει ότι σε κάθε περίπτωση το ηχητικό επίπεδο ακρόασης στο συγκεκριμένο χώρο είναι χαμηλής ποιότητας που κανείς δε δικαιολογεί την αξίωση οποιουδήποτε χρηματικού ποσού. Η λύση αυτή οδήγησε σε ασύμφορη οικονομική επιβάρυνση μου, ενώ και η διοίκηση του ΠΣΔΠΕ υποστηρίζει πως δεν είναι ικανοποιημένη, για άγνωστη μέχρι σήμερα αιτία.

Άδικα επομένως αιτιάται ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων (ΠΣΔΠΕ) τον ιδιοκτήτη του café – bar κ. Μιχαήλ Μακρόγλου, ότι προξένησε ζημία στα συμφέροντά του, όταν όχι μόνο δεν προκάλεσε ζημία, αντίθετα προμηθεύθηκε και εισιτήρια για τους πελάτες του κατά τις ημέρες των συναυλιών, προκειμένου να συνδράμει στην προσπάθεια των διοργανωτών και στην επίτευξη και ενίσχυση κάθε καλλιτεχνικού γεγονότος, που λαμβάνει χώρα δίπλα του.

Ευχαριστώ τη voria.gr για το δημόσιο βήμα, προκειμένου να λυθεί οποιαδήποτε παρεξήγηση και να αποκατασταθεί η πραγματικότητα».