Skip to main content

Άρθρο στο Γερμανικό δημοσιογραφικό δίκτυο RND: Θα γίνει πόλεμος στη Μεσόγειο;

Για τις τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις και το ενδεχόμενο ενός πολέμου αναφέρεται ο Γερμανικός Τύπος

Το δημοσιογραφικό δίκτυο RND δημοσιεύει άρθρο του δημοσιογράφου Γκερντ Χέλερ με τον τίτλο «Διαμάχη Τουρκίας - Ελλάδας: Θα γίνει πόλεμος στη Μεσόγειο;». Το δημοσίευμα εξηγεί, παραθέτωντας ερωτήσεις και απαντήσεις, τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δυο χωρών. Όσον αφορά την επίμαχη ερώτηση «θα διακινδύνευε έναν πόλεμο ο Ερντογάν με την Ελλάδα για να παραμείνει στην εξουσία;» γράφει: «Αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί. Μια ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας είναι «όχι μόνο δυνατή, αλλά και πιθανή», έγραψε ο ιστορικός Ράιαν Τζίνγκερας, ο οποίος είναι καθηγητής στην Ακαδημία Ναυτικού των ΗΠΑ στο Μοντερέι της Καλιφόρνια. Ο Ερντογάν προετοιμάζει ρητορικά μια πιθανή στρατιωτική επιχείρηση εδώ και εβδομάδες. Λέει όλο και πιο συχνά ότι η Ελλάδα «καταλαμβάνει» νησιά του Αιγαίου όπως η Ρόδος, η Χίος και η Σάμος. Ο υπερεθνικιστής εταίρος του συνασπισμού του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, θέλει ακόμη και να ενσωματώσει την Κρήτη στην Τουρκία. «Θα βγάλουμε τα μάτια όσων περιφρονούν τα δικαιώματά μας», απειλεί ο Μπαχτσελί».

Το Νομπέλ Ειρήνης και η μιά κάποια σημασία του ...

To κύριο θέμα σχολιασμού πάντως στο γερμανόφωνο Τύπο είναι η απονομή του βραβείου Νομπέλ Ειρήνης που φέτος δόθηκε στο Λευκορώσο δικηγόρο Άλες Μπιαλιάτσκι, τη ρωσική ΜΚΟ Memorial και το ουκρανικό Κέντρο Πολιτικών Ελευθεριών. Η Süddeutsche Zeitug σχολιάζει: «Είναι ένα σημάδι ότι το βραβείο απονέμεται για δεύτερη χρονιά στην κατηγορία «Ανελευθερία και καταπίεση από τη Ρωσία». Και είναι ένα σημάδι ότι βάζει στο επίκεντρο την περιφρόνηση θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως του δικαιώματος στη ζωή, στην τροφή, στην ελευθερία της έκφρασης, στην προσωπική ανάπτυξη. Το μήνυμα είναι ότι η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι η αρχή κάθε διαμάχης. Η επιλογή των νικητών ήταν επομένως προφανής, αλλά και δικαιολογημένη. Η Επιτροπή Νομπέλ του Όσλο δεν μπορούσε να αγνοήσει τη μεγαλύτερη σύγκρουση της εποχής μας».

H Rhein Neckar Zeitung της Χαϊδελβέργης αναδεικνύει μια διαφορετική πλευρά και γράφει: «Η τριάδα των πυρηνικών όπλων, από τον Πούτιν μέχρι τον Ζελένσκι και τον Μπάιντεν, αντιπροσωπεύει μια άνευ προηγουμένου απειλή για την παγκόσμια ειρήνη. Σε αντίθεση με την κρίση της Κούβας πριν από 60 χρόνια, οι δύο από τους τρεις προέδρους έχουν ήδη κάνει λόγο για ενδεχόμενο πυρηνικό επιθετικό πόλεμο. Που θα οδηγήσει αυτό; Σε κάθε περίπτωση όχι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. (...) Ο πόλεμος στην Ουκρανία φτάνει σε ένα στάδιο όπου η μια λεκτική κλιμάκωση ακολουθεί την άλλη. Κανένα Νομπέλ Ειρήνης δεν μπορεί να κάνει τίποτα όσο εκείνοι που βρίσκονται στην εξουσία καταπατούν όλες τις αξίες».

Είναι το πλαφόν στο φυσικό αέριο η λύση;

Τέλος, η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται στο θέμα του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και γράφει: «Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου αποτελούν πρόβλημα για την ΕΕ. Μακροπρόθεσμα δεν έχει την πολυτέλεια να πληρώσει διπλάσια από τους Ασιάτες και δέκα φορές περισσότερο από τους Αμερικανούς. Ωστόσο, το να πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να το αντισταθμίσει με ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου είναι καθαρή φαντασία. «Η ΕΕ δεν είναι διατεθειμένη να πληρώσει κανένα τίμημα», λέει η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Δεν έχει επιλογή. Εάν η ΕΕ δεν πληρώσει το ζητούμενο τίμημα, τα πλοία με το LNG που είναι άμεσα απαραίτητο θα καταφύγουν σε άλλα λιμάνια. Είναι απλό, το φυσικό αέριο είναι πολύ περιορισμένο, επομένως οι τιμές είναι πολύ υψηλές. Εάν η ΕΕ θέλει να αλλάξει κάτι, μπορεί να κάνει μόνο δύο πράγματα βραχυπρόθεσμα: εξοικονόμηση φυσικού αερίου και να σταματήσει να αυξάνει την τιμή στην παγκόσμια αγορά, ανταγωνιζόμενα τα κράτη της ΕΕ το ένα το άλλο. Αυτό αξίζει περισσότερο από οποιοδήποτε πλαφόν».

Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle