Skip to main content

Καραγιάννης: Θέλουμε ίδια τιμή του φυσικού αερίου για πόλη και ύπαιθρο

Ο Δήμος Λαγκαδά είναι από τους πρώτους στην Ελλάδα, εκτός των δυο μεγάλων πολεοδομικών συγκροτημάτων Αττικής και Θεσσαλονίκης...

του Γιάννη Καραγιάνη*

Ο Δήμος Λαγκαδά είναι από τους πρώτους στην Ελλάδα, εκτός των δύο μεγάλων πολεοδομικών συγκροτημάτων Αττικής και Θεσσαλονίκης, που προχώρησαν τις ενέργειες και υποδομές για τη σύνδεσή τους με το δίκτυο του φυσικού αερίου.

Παρά τις αντίξοες -κυρίως οικονομικές- συνθήκες προωθήσαμε με ταχύτατους ρυθμούς την υλοποίηση όλων των απαιτούμενων υποδομών, ώστε οι δημότες μας να απολαύσουν όλων των ωφελειών που κομίζει το φυσικό αέριο, σε αγαστή συνεργασία, τόσο με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και με την Εταιρεία Διανομής Αερίου, τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και την Πολιτεία.

Στόχος μας όμως, εκτός από τη σύνδεση με το φυσικό αέριο, είναι να διασφαλίσουμε μέσω του Ρυθμιστικού Πλαισίου ότι οι τιμές προς τους δημότες μας θα είναι ίδιες με αυτές στο δίκτυο, χωρίς καμιά περαιτέρω επιβάρυνση, ενώ παράλληλα να μην επηρεαστεί η διείσδυση του φυσικού αερίου, σε νέες απομακρυσμένες περιοχές.

Αυτό είναι ένα κοινό αίτημα των δήμων της υπαίθρου που μπαίνουν στο δίκτυο του φυσικού αερίου και για πρώτη φορά στην Ελλάδα τροφοδοτούνται με το συμπιεσμένο αέριο. Και βέβαια αυτό δεν αφορά μόνο στους οικιακούς χρήστες, αλλά και στις επιχειρήσεις μας που θα συνδεθούν με το δίκτυο.

Λόγω της απόστασης από το δίκτυο του φυσικού αερίου οι Δήμοι μας δεν ήταν να τροφοδοτηθούν μέχρι σήμερα, διότι το κόστος κατασκευής του αγωγού ήταν πολύ υψηλό. Όμως όταν μιλάμε για ανάπτυξη και για καλύτερο βιοτικό επίπεδο, για προοπτικές και μείωση της λειτουργικής δαπάνης και του ενεργειακού κόστους στην παραγωγή και για βελτίωση της ποιότητας ζωής, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την παράμετρο του κόστους.

Με το συμπιεσμένο φυσικό αέριο δίνεται πλέον η δυνατότητα να συνδεθούν και να τροφοδοτηθούν τα νοικοκυριά, τα δημοτικά κτίρια και οι επιχειρήσεις στις περιοχές μας, γιατί δεν χρειάζεται η κατασκευή του αγωγού σύνδεσης. Κι αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη. Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ ενέταξε τους Δήμους μας στις επεκτάσεις του δικτύου με συμπιεσμένο φυσικό αέριο και μας ζητήθηκαν χώροι για την τοποθέτηση των αποσυμπιεστών. Χώρους που τους βρήκαμε και τους παραχωρήσαμε, προκειμένου να συμβάλουμε με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο στην ένταξή μας στο δίκτυο, αναλογιζόμενοι τα πολύπλευρα και αμφίπλευρα οφέλη. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση επίσης ενέκρινε τη νομιμότητα των χώρων αυτών και των αποσυμπιεστών.

Πλέον η ΕΔΑ ΘΕΣΣ έχει ολοκληρώσει τις απαιτούμενες εργασίες για την εγκατάσταση του αποσυμπιεστή φυσικού αερίου σε κάθε Δήμο και κατασκεύασε το δίκτυο διανομής, που καλύπτει τις κύριες οδούς των Δήμων μας σε πρώτη φάση. Αφού πλέον έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες από την ΕΔΑ ΘΕΣΣ, εκκρεμεί η οριστικοποίηση του Ρυθμιστικού Πλαισίου για την τροφοδότηση των Δήμων μας.

Με συντονισμένες ενέργειες ο Δήμος Λαγκαδά και οι Δήμοι Χαλκηδόνας και Τυρνάβου, προσπαθούμε και ζητούμε να μη γίνει καμιά διάκριση στην τιμή του φυσικού αερίου των πολιτών και των νοικοκυριών των Δήμων μας, με τους Δήμους που ήδη συνδέονται με το δίκτυο του φυσικού αερίου, κάτι που ισχύει και για τις επιχειρήσεις και τα δημοτικά κτήρια.

Είναι θέμα ισόνομης αντιμετώπισης, θέμα ισοπολιτείας, η τιμολόγηση να γίνεται χωρίς επιβαρύνσεις και διακρίσεις και να τιμολογούνται αναλόγως όλοι με τον ίδιο τρόπο.

Για εμάς είναι θέμα αρχής ο δημότης του Λαγκαδά, των Κουφαλίων και του Τυρνάβου και αργότερα οι δημότες όσων Δήμων της υπαίθρου ενταχθούν με τον ίδιο τρόπο στο δίκτυο να μην καταβάλλει υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου, από τον δημότη για παράδειγμα της Καλαμαριάς και της Λάρισας.

Επίσης, δεν μπορεί να επιβαρύνεται ο Κρατικός Προϋπολογισμός αν τα σχολεία, τα δημόσια και δημοτικά κτήριά μας, καταβάλλουν υψηλότερα τιμολόγια φυσικού αερίου από τα σχολεία, τα δημόσια και δημοτικά κτίρια της Θεσσαλονίκης και των Τρικάλων.

Το ζήτημα μάλιστα είναι άμεσο, αφού στο Λαγκαδά έχουν ήδη υποβληθεί 1.000 αιτήσεις σύνδεσης με το δίκτυο αερίου. Και πολλά από αυτά τα νοικοκυριά έχουν ήδη κάνει τις προετοιμασίες για τη σύνδεσή τους, λόγω του ψύχους και του υψηλού κόστους της θέρμανσης. Οι δε επιχειρήσεις μας, αναμένουν το φυσικό αέριο ως κρίσιμο για την οικονομική τους υπόσταση, με την αντικατάσταση των σημερινών ενεργοβόρων καυσίμων, που απειλούν τη συνέχιση λειτουργίας τους.

Οι συμβάσεις για τη σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου των δημοτικών κτιρίων έχουν υπογραφεί με την ΕΔΑ ΘΕΣΣ και συνεπώς είναι ώρα να δοθεί επιτέλους η λύση για να περάσουμε στη νέα εποχή του φυσικού αερίου, που τόσο περιμέναμε, βγαίνοντας από μια παρατεταμένη περίοδο ενεργειακής φτώχειας.

*Άρθρο του δημάρχου Λαγκαδά και β΄αντιπροέδρου της ΚΕΔΕ Γιάννη Καραγιάννη