Skip to main content

Άρθρο του προέδρου Επιμελητηρίου Κοζάνης

Έντονο το πλήγμα το οποίο έχει δεχτεί γενικότερα ο κλάδος της μεταποίησης του Νομού.
Γράφει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κοζάνης, κ.Χρήστος Σάββας

Αποτελεί γεγονός ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας πρωτοφανούς παγκόσμιας κρίσης εδώ και αρκετούς μήνες, που προκαλεί σοβαρές πιέσεις στην Ελληνική Οικονομία και κατά επέκταση και στις επιχειρήσεις του Νομού Κοζάνης.

Έντονο είναι το πλήγμα το οποίο έχει δεχτεί γενικότερα ο κλάδος της μεταποίησης του Νομού μας όπου ναυαρχίδες αποτελούν η Γούνα και τα Μάρμαρα. Επιπλέον επικρατεί προβληματισμός στον τρόπο με το οποίο «κινείται» η εμπορική αγορά όπου παρατηρείται στασιμότητα και δυσπραγία..

Το επιμελητήριο Κοζάνης όμως θεωρεί ότι οι πολίτες, η αγορά και οι επιχειρήσεις, δεν πρέπει να είναι απαισιόδοξοι. Θεωρούμε ότι θα ήταν σφάλμα να αφηνόμαστε σε μια διάχυτη κακή ψυχολογία που επικρατεί και επηρεάζει αρνητικά την εν γένει επιχειρηματική δραστηριότητα στο Νομό μας, τη στιγμή  που μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης είναι να στρέψουμε την προσοχή μας στη διατήρηση και δημιουργία υγιών επιχειρήσεων στον τόπο μας και να επενδύσουμε σ’  αυτές  την κοινή προσπάθεια για ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφει το Επιμελητήριό μας, παρατηρείται σε γενικές γραμμές ένα ισοσκελισμένο ισοζύγιο εγγραφών – διαγραφών των μελών μας κατά το Α΄ εξάμηνο του 2009, αποτέλεσμα βέβαια και της ώθησης που επιχειρείται από την Κυβέρνηση για τόνωση της επιχειρηματικότητας μέσω των προγραμμάτων ενίσχυσης για ίδρυση νέων επιχειρήσεων μέσω Ο.Α.Ε.Δ και Ενίσχυσης Νεανικής και Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του ΕΟΜΜΕΧ μέσω ΕΣΠΑ.

Οι τοπικές επιχειρήσεις έχουν στη διάθεσή τους μια σειρά εργαλείων που παρέχονται από την Ελληνική Πολιτεία  για να προωθήσουν  την ανάληψη πρωτοβουλιών, τις επενδύσεις και τα επιχειρηματικά τους σχέδια. Αρκεί να φροντίσουν για τη σωστή αξιοποίησή τους και πρώτα από όλα για την έγκαιρη ενημέρωση και πληροφόρηση τους για τις δυνατότητες που  τους δίνονται να ωφεληθούν και να θωρακιστούν μέσω αυτών.

Η τόνωση της ανταγωνιστικότητας, η προώθηση της ποιότητας και της καινοτομίας, η  παραγωγή νέων και επώνυμων προϊόντων σε συνδυασμό με  την βελτίωση της εξωστρέφειας και την  υιοθέτηση σύγχρονων διαδικασιών και καινούργιων τρόπων αντιμετώπισης των προβλημάτων αλλά και η αναζήτηση νέων συνεργασιών, είναι σε γενικές γραμμές τα κύρια ζητούμενα για   την θωράκιση  της σημερινής μικρομεσαίας επιχείρησης του τόπου που επιδιώκει τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της, παρά τις όποιες αντιξοότητες. Αξίζει να αναφερθεί ότι προς την κατεύθυνση αυτή βοηθά πλέον και η ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού, ο οποία πλέον μπορεί να φέρει τις επιχειρήσεις μας γρήγορα και με χαμηλότερο κόστος σε νέες αγορές αλλά και νέες αγορές – επισκέπτες - επιχειρήσεις μπορούν ταχύτερα να επισκεφτούν και να δραστηριοποιηθούν στον Νομό μας.

Το Επιμελητήριο Κοζάνης στο πλαίσιο του  διαρκούς του στόχου για τη στήριξη των μελών του και παράλληλα για τη θωράκιση της απασχόλησης στον τόπο, ίδρυσε τον Απρίλιο του 2009 την Αναπτυξιακή Εταιρία Προώθησης της Επιχειρηματικότητας του Νομού Κοζάνης, σκοπός της οποίας είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, η ενδυνάμωση των επιχειρήσεων του Νομού στην παρουσία τους τόσο στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας όσο και σε ολόκληρη της Επικράτεια. Η εταιρία αναλαμβάνει να πραγματοποιήσει για τα μέλη του Επιμελητηρίου του Νομού μια σειρά από δράσεις, όπως την οργάνωση συμμετοχής των μελών σε Εκθέσεις του εσωτερικού και του εξωτερικού, την οργάνωση επιχειρηματικών αποστολών, την πραγματοποίηση ενημερωτικών εκδηλώσεων, την έκδοση newsletter το οποίο θα αποστέλλεται στα μέλη με θέματα γενικά που άπτονται του «επιχειρείν» της περιοχής, την οργάνωση workshops –συναντήσεων εργασίας με παρουσιάσεις, καταγραφές προβλημάτων και αναζήτηση λύσεων σε θέματα εξειδικευμένα συγκεκριμένων κλάδων του τοπικού επιχειρηματικού κόσμου. Επίσης θεσμοθετεί την λειτουργία του «Συνηγόρου του Επιχειρηματία» όπου εξειδικευμένα στελέχη με αποδεδειγμένη εμπειρία καταγράφουν προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη του Επιμελητηρίου, αναζητούν και παρέχουν λύσεις σε πρωτοβάθμιο χαρακτήρα και προτείνουν κατευθύνσεις επίλυσης των προβλημάτων τους .

Τέλος, το Επιμελητήριο Ν. Κοζάνης, μεριμνά με μια σειρά δράσεων  για την έγκαιρη και ορθή ενημέρωση των επιχειρήσεων αλλά και για την εμπέδωση επιχειρηματικής συνείδησης στα μέλη του. Ως σύμβουλος της Πολιτείας,  λαμβάνει θέση και εκφράζει άποψη για την ένταση του ανταγωνισμού και τη βελτίωση  των μέτρων στήριξης που προωθεί η Κυβέρνηση υπέρ των επιχειρήσεων. Τα μέτρα αυτά κινούνται προς στην σωστή κατεύθυνση, ωστόσο θα πρέπει να ενισχυθούν, να απλοποιηθούν ως προς τις διαδικασίες τους και να ενεργοποιηθούν ταχύτατα. Είτε αυτά αφορούν την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων και την εξυγίανση του Τραπεζικού συστήματος, είτε την επίσπευση της υλοποίησης των επιχειρηματικών προγραμμάτων μέσω του ΕΣΠΑ που ολόκληροι επιχειρηματικοί κλάδοι περιμένουν  για να τολμήσουν νέα επενδυτικά άλματα.

Αξίζει να αναφέρω ότι το Επιμελητήριο Κοζάνης συμβάλλει ακόμα με την νέα διαδικτυακή του Πύλη Ηλεκτρονικού Εμπορίου Β2Β στη δημιουργία νέων συνεργασιών για τα μέλη του (Ηλεκτρονική Δ/νση: www.wmm.gr).

Με μια σειρά, λοιπόν, δράσεων που αναπτύσσει σε συνεχόμενη βάση το Επιμελητήριο εκτιμούμε ότι κινούμαστε προς την ορθή κατεύθυνση για την ουσιαστική στήριξη των μελών μας και την πραγματική άσκηση των καθηκόντων μας ώστε να μπορεί η τοπική οικονομία να ανταποκριθεί στις επιχειρηματικές προκλήσεις των καιρών, να αναπτυχθεί και βεβαίως να διακριθεί στο έντονο ανταγωνιστικό περιβάλλον που συνεχώς εξελίσσεται.