Σάββατο 6 Ιουνίου 2020
x

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

Ο πρώην Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων σε άρθρο που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του παρουσιάζει τη διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση Σαμαρά.

Άρθρο για τη διαχείριση της κρίσης κατά τον σεισμό της Κεφαλονιάς από την κυβέρνηση το 2014, δημοσίευσε στην προσωπική του ιστοσελίδα ο πρώην Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος.

Αναλυτικά:

Δεν είχε περάσει ούτε μια ώρα από τον μεγάλο σεισμό στην Κεφαλονιά που έγινε στις 15:55, τη Κυριακή 26 Ιανουαρίου του 2014 και το κινητό τηλέφωνο μου χτύπησε. Στη γραμμή ήταν ο υπουργός Επικρατείας «Στράτο» μου είπε «ο Πρόεδρος θέλει να φύγεις αμέσως για Κεφαλονιά και να μείνεις όσο χρειαστεί».

Ήμουν Θεσσαλονίκη. Φυσικά αναχώρησα για την Αθήνα και την Δευτέρα το πρωί πέταξα με πτήση τσάρτερ του ΤΕΕ για την Κεφαλονιά.

Ξεκινήσαμε αμέσως τις συσκέψεις,(ο Αντώνης Σαμαράς είχε δώσει ήδη εντολές με πρώτο μελημα την προστασία της ανθρώπινης ζωής),ενώ τις πρώτες ώρες επικρατούσε πανικός, αλλά και ένταση με τους ισχυρούς μετασεισμούς να διαδέχονται ο ένας τον άλλον.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας μου τηλεφώνησε ο διευθυντής του γραφείου του και μου ανακοίνωσε ότι την άλλη μέρα την Τρίτη το βράδυ θα έρθει ο Πρωθυπουργός απ’ ευθείας από τις Βρυξέλλες. Μου τόνισε μάλιστα να μην αναφέρω τίποτε στο Τύπο και να φροντίσω να κλείσω ένα δωμάτιο σε κάποιο ξενοδοχείο στο όνομά μου, διότι σκόπευε να διανυκτερεύσει εκεί.

Τη Τρίτη, πολύ αργά το βράδυ, ήρθε αεροπορικώς και αμέσως μετά έγινε σύσκεψη στην αρχή της οποίας ανέφερε, επί λέξει ,στη κατάμεστη και με δημοσιογράφους και κάμερες αίθουσα,οι οποίοι τελευταία στιγμή ενημερώθηκαν για την επίσκεψη του: «Θέλω να ξέρετε ότι για να είμαι χρήσιμος πρέπει να ενημερωθώ. Για να ενημερωθώ πρέπει να τα ακούσω ήρεμα. Για να τα ακούσω ήρεμα πρέπει να είμαστε λιγότεροι. Για να είμαστε λιγότεροι, αυτοί που αναγκαστικά θα φύγουν θα είναι οι δημοσιογράφοι. Αύριο όμως, με το καλό, θα μπορέσουμε αφού δούμε ορισμένα θέματα, να σας πω δυο τρία λόγια σχετικά με την επίσκεψη. Νομίζω ότι αυτό είναι το σωστό και επειδή είναι και προχωρημένη η ώρα χρήσιμο θα ήταν να κάνουμε τώρα μία πρώτη ανάλυση του τι έχει συμβεί και τι μπορούμε να κάνουμε, προκειμένου να είναι χρήσιμη εδώ πέρα και παραγωγική η παρουσία μου και γόνιμη όλη αυτή η διαδικασία. Σας ευχαριστώ θερμά πάντως που είσαστε εδώ πέρα».

(Παραθέτω και το σχετικό βίντεο ώστε ο δύσπιστος αναγνώστης να καταλάβει τι σημαίνει σοβαρή και υπεύθυνη διαχείριση μίας κρίσης. Πηγή: inkefalonia.gr)

Η σύσκεψη ήταν ουσιαστική, έδωσε λύσεις ο ίδιος, έκανε τηλεφωνήματα και κυρίως έδωσε οδηγίες.

Την επόμενη μέρα επισκεφθήκαμε τις πληγείσες περιοχές, στο Ληξούρι κυρίως, μέσα στον κόσμο, ώστε να έχει ο ίδιος μια πραγματική εικόνα για την κατάσταση με βάση την οποία συνέχισε να παρακολουθεί τα θέματα της αποκατάστασης.

Μια από τις άμεσες αποφάσεις του ήταν ο συντονισμός επί τόπου της αποκατάστασης να αναληφθεί από τον υπογράφοντα, ο συντονισμός σε επίπεδο γενικών γραμματέων στην Αθήνα να γίνεται από τον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης και την ενημέρωση επί τόπου στην Κεφαλονιά να την έχει ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης.

Άλλη εποχή, άλλος πρωθυπουργός!

(Έχω απορία, αν μέσα στα μέτρα που θα ανακοινώσει το μεσημέρι ο κ.Τσίπρας για την αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας,θα περιλαμβάνονται και κάποια για σοβαρότητα και υπευθυνότητα).
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ