Skip to main content

Άρχισε το δεύτερο μέρος της τηλεμαχίας των αρχηγών

Σε οφέλη από την παρουσία των προέδρων τους προσδοκούν τα κομματικά επιτελεία. Έξι οι θεματικές ενότητες της συζήτησης. Αύριο στις 9 μ.μ. η μονομαχία Καραμανλή- Παπανδρέου.

Στις 10.02 άρχισε, μετά από δεκάλεπτο διάλειμμα το δεύτερο μέρος της τηλεμαχίας των έξι πολιτικών αρχηγών. Το πρώτο μέρος άρχισε με ολιγόλεπτη καθυστέρηση στις 8.18 μ.μ.
Το δευτερο μέρος άρχισε με ερωτήσεις που αφορούν το περιβάλλον.

Οι έξι πρόεδροι, όπως άλλωστε και οι δημοσιογράφοι έφτασαν ευδιάθετοι στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ και σε δηλώσεις τους συμφώνησαν ότι στην παρούσα φάση στόχος είναι η καλύτερη δυνατή ενημέρωση των πολιτών.

Αύριο στις 9 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η τηλεμαχία μεταξύ μεταξύ Κ. Καραμανλή- Παπανδρέου.

Μετά το αίτημα των δημοσιογράφων, το οποίο έγινε αποδεκτό από την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, υπάρχει χρόνος για δεύτερη διευκρινιστική ερώτηση προς τους πολιτικούς αρχηγούς, όπως ίσχυε και στις προηγούμενες τηλεμαχίες.

Κάθε δημοσιογράφος έχει αναλάβει ένα θεματικό κύκλο, μετά το πέρας του οποίου κάθε πολιτικός αρχηγός θα έχει το δικαίωμα να θέσει μια ερώτηση σε έναν από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς της επιλογής του χωρίς δικαίωμα σχολιασμού.

Το ντιμπέιτ έχει έξι ενότητες: οικονομία, περιβάλλον, δημόσια διοίκηση, εργασία και κοινωνική πολιτική, παιδεία, εξωτερική πολιτική.

Στο ντιμπέιτ συμμετέχουν οι δημοσιογράφοι: Μαρία Χούκλη (ΕΡΤ), Παύλος Τσίμας (Mega), Νίκος Ευαγγελάτος (ΑΝΤ1), Αντώνης Σρόιτερ (Alpha), Αιμίλιος Λιάτσος (Star), Ανδρέας Κωνσταντάτος (Alter) και Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΙ).

Αύριο η μονομαχία
Σύμφωνα με το μνημόνιο που υπέγραψαν χθες εκπρόσωποι της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, οι όροι διεξαγωγής της τηλεμαχίας Καραμανλή- Παπανδρέου, είναι οι εξής:

    1. Η τηλεοπτική συζήτηση θα γίνει την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009 και ώρα 20.00, σε στούντιο της ΕΡΤ. 
    2. Συντονίστρια της εκπομπής είναι η κ. Μαρία Χούκλη από την ΕΡΤ.   
    3. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί στέκονται όρθιοι σε πόντιουμ απέναντι ο ένας στον άλλον με το δημοσιογράφο συντονιστή να στέκεται μεταξύ τους σε διάταξη τριγώνου.  
    4. Η διάρκεια της συζήτησης είναι 75 λεπτά, δομημένη σε πέντε 15λεπτες ενότητες.   
    5. Η σειρά των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι η εξής:   
    i. Οικονομία- Ανάπτυξη
    ii. Κοινωνικά θέματα - Παιδεία
    iii. Κράτος - Δημόσια Διοίκηση
    iv. Περιβάλλον-Υποδομές
    v. Εξωτερική πολιτική   

    6. Ο χρόνος τοποθέτησης του κάθε αρχηγού είναι: Τρία λεπτά για κάθε πρωτολογία, τρία λεπτά για κάθε δευτερολογία και ένα λεπτό για κάθε τριτολογία. Η συντονίστρια παρουσιάζει με ουδέτερο τρόπο τη θεματολογία κάθε ενότητας σε ένα λεπτό.    
    7. Η συζήτηση ολοκληρώνεται με τρίλεπτες γενικές τοποθετήσεις των δύο αρχηγών με αντίστροφη σειρά της εκλογικής τους δύναμης στη Βουλή. Πρώτος ο Γ. Παπανδρέου και ακολουθεί ο Κώστας Καραμανλής.  
    8. Ως χώρος επιλέγεται το κτήριο της δημόσιας τηλεόρασης.  
    i. Το σκηνικό είναι ουδέτερο. Οι κάμερες ίδιου τύπου.
    ii. Ο χειρισμός της κάθε κάμερας με δυνατότητα επιλογής. Η μετάδοση της εικόνας του πολιτικού αρχηγού όταν απαντά δεν διακόπτεται. Γενικό πλάνο μεταδίδεται σε χρόνους του συντονιστή.
    iii. Ειδικός χώρος για δημοσιογράφους (press room) υπάρχει επίσης κοντά στο χώρο διεξαγωγής της τηλεοπτικής αναμέτρησης.  
    9. Μπροστά στους πολιτικούς αρχηγούς υπάρχει ρολόι για να παρακολουθούν το χρόνο. Ο χρόνος εμφανίζεται στην οθόνη μόνον κατά τα τελευταία 15΄΄.   
    10. Δεν γίνεται διακοπή για διαφημίσεις κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Επίσης, μισή ώρα πριν και μισή ώρα μετά τη συζήτηση δεν εκπέμπονται μηνύματα πολιτικών κομμάτων από όλα τα κανάλια που θα μεταδώσουν τη συζήτηση. Εκφράζεται η προτροπή των κομμάτων προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς να μεταδώσουν την τηλεοπτική συζήτηση σε απευθείας σύνδεση με την ΕΡΤ. Αναμετάδοση μπορεί να γίνει και μέσω Internet από ηλεκτρονικές σελίδες των κομμάτων.    
    11. Καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης δεν επιτρέπεται αναγγελία ή εμφάνιση κάρτας για τηλεφωνικές μετρήσεις ή άλλη έκφραση προτίμησης. Τηλεοπτικές συζητήσεις για το περιεχόμενο ή άλλα στοιχεία της συζήτησης δεν επιτρέπονται έως όταν ολοκληρωθεί η μετάδοση της συζήτησης».

Οι δημοσιογράφοι
Η δημοσιογράφος Μαρία Χούκλη διάβασε την τελική ανακοίνωση που συνέταξαν οι δημοσιογράφοι μετά την συνάντηση τους:

«Το νέο πλαίσιο είναι σαφώς πιο βελτιωμένο από το αρχικό αλλά απέχει από αυτό που θα καθιστούσε κατά την άποψη των δημοσιογράφων, τον ρόλο τους πιο λειτουργικό. Πάρα ταύτα αποφάσισαν να μετάσχουν στην τηλεμαχία γιατί το θεωρούν χρέος τους απέναντι στους πολίτες και απέναντι στην αρχή της ισηγορίας στην πολιτική. Αλλά και να μην αποτελέσουν την αφορμή για να ματαιωθεί ο ισότιμος διάλογος μεταξύ των πολιτικών αρχηγών».

Business Story
Off