Skip to main content

Αρχίζει η δοκιμαστική παραγωγή της Kavala Oil στο κοίτασμα Ε

Έως τα τέλη της εβδομάδας θα γνωρίζει η Kavala Oil αν έχει πιάσει το «τζακ ποτ» στη νέα της γεώτρηση, στο κοίτασμα Ε, βορειοδυτικά της Θάσου, με την έναρξη της δοκιμαστικής παραγωγής.
Αγωνία επικρατεί στην Καβάλα τις μέρες αυτές, καθώς από μέρα σε μέρα αναμένεται η έναρξη της δοκιμαστικής παραγωγής της Kavala Oil από το κοίτασμα Ε, μετά την ολοκλήρωση της δυσκολότερης γεώτρησης που έχει επιχειρηθεί ποτέ στην Ελλάδα.

Στελέχη της Ενεργειακής Αιγαίου Α.Ε. (κύριος μέτοχος της αυτοδιαχειριζόμενης  Kavala Oil από το 2007) εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξα για την έκβαση των δοκιμών, ύστερα από την απαιτητική σχεδόν τετράμηνη επιχείρηση γεώτρησης συνολικού μήκους 5,5 χιλιομέτρων (κάθετα και οριζόντια), με γεωτρύπανο ENCO 85, βορειοδυτικά της Θάσου.

Όπως εκτιμάται, το νέο κοίτασμα θα δίνει πάνω από 2.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, με αποτέλεσμα να υπερδιπλασιαστεί η σημερινή συνολική παραγωγή της Kavala Oil (σε πάνω από 4.000 βαρέλια την ημέρα), δίνοντας το φιλί της ζωής στην εταιρία για την επόμενη δεκαετία τουλάχιστον, διασφαλίζοντας πάνω από 300 θέσεις εργασίας και τονώνοντας την εθνική οικονομία.

Εάν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, πιθανώς και αύριο, Πέμπτη να αρχίσει η δοκιμαστική παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου από το κοίτασμα Ε.  Το προϊόν της γεώτρησης θα διοχετεύεται σε ειδικό δοχείο (διαχωριστή) δοκιμής, ώστε να ελέγχεται άμεσα η ποιότητα του αντλούμενου πετρελαίου και φυσικού αερίου, τα οποία αναμένεται να είναι καλύτερης ποιότητας απ’ αυτά που αντλούνται έως τώρα στο κοίτασμα του Πρίνου.

Σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις, από το κοίτασμα Ε φαίνεται πως θα εξαχθεί φυσικό αέριο σε μεγαλύτερη ποσότητα και καλύτερη ποιότητα (με λιγότερο υδρόθειο), οπότε η Kavala Oil θα έχει σημαντικό όφελος, αφού θα το χρησιμοποιεί άμεσα για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της –εξοικονομώντας έτσι ένα σημαντικό κονδύλιο που τώρα καταβάλλει στη ΔΕΠΑ για την αγορά φυσικού αερίου.

Σήμερα φθάνει στην Καβάλα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ενεργειακής Αιγαίου, Μαθιός Ρήγας, προκειμένου να είναι παρών στην έναρξη της δοκιμαστικής παραγωγής.  Η Ενεργειακή Αιγαίου (μέσω της Kavala Oil) έχει προγραμματίσει επένδυση περίπου 200 εκατ. δολ.για τα επόμενα χρόνια για την αξιοποίηση πετρελαιοφόρων θυλάκων στον Κόλπο της Καβάλας, αλλά και δυτικότερα (προς τη χερσόνησο του Άθω).