Skip to main content

Ασάφειες στο νόμο για τα αυθαίρετα διαπιστώνει ο ΣΟΕΒΕ

Παράταση του νόμου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων και διευκρινήσεις για σειρά προβλημάτων που έχουν παρουσιαστεί ζητεί το ΣΟΕΒΕ.

Παράταση του νόμου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων και διευκρινήσεις σε σειρά προβλημάτων που έχουν παρουσιαστεί, ζητεί ο Σύνδεσμος Οικοδομικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος, σημειώνοντας ότι είναι πολύ λίγοι οι ιδιοκτήτες ,που έχουν κάνει χρήση της ρύθμισης.

Σύμφωνα με το ΣΟΕΒΕ, έχουν διαπιστωθεί προβλήματα και ασάφειες του νόμου, που εμποδίζουν πολλούς ιδιοκτήτες αυθαίρετων ακίνητων να προχωρήσουν στην τακτοποίηση τους. «Θα πρέπει να δοθεί μια μεγάλη παράταση ισχύος του νόμου, ώστε με ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο να προχωρήσουν οι ιδιοκτήτες στις ενέργειες για να τακτοποιήσουν τα αυθαίρετα τους» υπογραμμίζει.

Πιο συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος διαπιστώνει τα εξής προβλήματα:

1. Η μη εξαίρεση από το νέο νόμο των τακτοποιημένων ακίνητων με το Ν.3843/2010- περί ημιυπαίθριων. Έτσι έχουμε το φαινόμενο, οι ιδιοκτήτες που έχουν τακτοποιήσει ημιυπόγεια, σοφίτες, πατάρια κ.τ.λ να καλούνται να τα ξαναδηλωσουν, επιβαρυνόμενοι το κόστος για δεύτερη φορά.

2. Η επιβολή κατ’ αποκοπή προστίμου 2.000 ευρώ για τις παραβιάσεις

3.Η υποχρεωτική συναίνεση όλων των ιδιοκτητών αυθαίρετων κατασκευών σε εξ΄ αδιαίρετου οικόπεδα ή αγροτεμάχια δημιουργεί τεράστια κολλήματα στη διαδικασία τακτοποίησης.

4.Τη διευκρίνιση από το ΥΠΕΚΑ και το ΤΕΕ ως προς τις αμοιβές των μηχανικών, για να σταματήσει το φαινόμενο της ελεύθερης διαπραγμάτευσης από τη μια και της προκαθορισμένης ελάχιστης αμοιβής από το ΤΕΕ από την άλλη. Σύμφωνα με το ΤΕΕ για μια μικροπαράβαση 500 ευρώ, το κόστος του μηχανικού πρέπει να είναι γύρω στα 1.900 ευρώ.

«Όλα τα παραπάνω χρήζουν διευκρίνισης η διόρθωσης ,ώστε να μπορέσουν οι ενδιαφερόμενοι να προχωρήσουν σε τακτοποίηση των αυθαίρετων κτισμάτων» σημειώνει ο Σύνδεσμος Οικοδομικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος.