Skip to main content

Ασαφής η εγκύκλιος του ΥΠΕΞ για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών

Δεν υπάρχει, περιέργως, καμιά πρόβλεψη να καταγραφούν στη Συμφωνία, όλα όσα πρόκειται να δημιουργήσουν καταστάσεις εις βάρος της Ελλάδας.

Το ΥΠΕΞ μας ενημέρωσε εχθές για την νέα κατάσταση που προκύπτει με την εφαρμογή των όσων πρέπει να ισχύουν, μετά και την κύρωση από την ελληνική Βουλή της Συμφωνίας των Πρεσπών (δείτε εδώ).

Παραμένει όμως στα απολύτως διαδικαστικά, ενώ είναι εντελώς ασαφή τα όσα φορούν την ουσία. Και είναι ασαφή, επειδή δεν υπάρχει, περιέργως, καμιά πρόβλεψη να καταγραφούν στη Συμφωνία, όλα όσα πρόκειται να δημιουργήσουν καταστάσεις εις βάρος της Ελλάδας. Γι’ αυτό και θα εξακολουθήσει να υφίσταται εσαεί το ερώτημα «μα πώς υπέγραψαν τέτοια Συμφωνία»;

Το ΥΠΕΞ τονίζει, προς όλους τους δημόσιους φορείς, ότι οφείλουν να χρησιμοποιούν το νέο όνομα της πΓΔΜ -"Βόρεια Μακεδονία"- αναφερόμενοι στο γειτονικό κράτος. Επισημαίνει μάλιστα, ότι η επίσημη διμερής αλληλογραφία δεν θα γίνεται αποδεκτή και θα επιστρέφεται άμεσα, αν δεν τηρείται η ορθή ονομασία και οι συναφείς ορολογίες της.

Μάλλον θα αστειεύεται το ΥΠΕΞ, με δεδομένο ότι, όχι μόνον ο Ζάεφ δίπλα στους Τσίπρα-Κοτζιά, αμέσως μόλις υπεγράφη η Συμφωνίας, μιλούσε για Μακεδόνες και Έλληνες, αλλά και δεν προβλέφθηκε τι θα συμβεί με τους μη κρατικούς φορείς των Σκοπίων. Εχθές ακόμη, ο ηγέτης της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων δήλωσε ότι η ονομασία της θα παραμείνει "Μακεδονική" Εκκλησία, επειδή δεν είναι κρατικός φορέας. Αν στείλει επιστολή με αυτήν την ονομασία, δικαιούται η Ελλάδα να την θεωρήσει απαράδεκτη;

Πέραν αυτού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος των Σκοπίων, δήλωσε ότι μόνον στα επίσημα κρατικά έγγραφα η Θεσσαλονίκη θα αποκαλείται με το όνομά της. Όλοι οι άλλοι φορείς μπορούν να την αποκαλούν "Σολούν". Τι θα συμβεί επομένως, όταν τα επιχειρηματικά Επιμελητήρια της πΓΔΜ θα αναφέρονται στην Θεσσαλονίκη με το σλαβικό όνομα;

Δεν γνωρίζω, αν το αίτημα του ΥΠΕΞ για χρήση της ονομασίας "Βόρεια Μακεδονία", υποχρεώνει και την τοπική αυτοδιοίκηση να την χρησιμοποιεί. Σ’ αυτήν την περίπτωση διερευνητέο είναι αν μπορεί να υλοποιηθεί η απόφαση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, να μη αλλάξει τις οδοσημάνσεις που αναγράφουν "Σκόπια", και πιθανώς να μη χρησιμοποιεί τη νέα ονομασία και στις δραστηριότητες της Περιφέρειας.

Όμως, το ΥΠΕΞ υποχρεώνει κάθε ελληνική αντιπροσωπεία σε διεθνή συνάντηση να μη υπογράφει κείμενα με λανθασμένες αναφορές στο όνομα και στις ορολογίες  Εφεξής όλες οι αντιπροσωπείες, και οι ελληνικές, σε διεθνείς συναντήσεις θα πρέπει να αναφέρονται επισήμως στη γειτονική χώρα με το όνομα και τις ορολογίες της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

Σε ό,τι αφορά τους κωδικούς για τις πινακίδες αυτοκινήτων θα είναι ΝΜ ή ΝΜΚ και θα ξεκινήσει η έκδοση των νέων πινακίδων εντός 4 μηνών, με μεταβατική διευκρίνιση από αυτοκόλλητα, ενώ για τις άλλες χρήσεις ισχύουν οι κωδικοί χώρας ΜΚ, ΜΚD οι οποίοι έχουν υιοθετηθεί από το ISO. Μία από αυτές τις χρήσεις, θα είναι αποκαλούνται τα Σκόπια "Μακεδονία" στις αθλητικές συναντήσεις.

Πόσο "προχειροδουλειά" έγινε, το επισημαίνει και ο Νίκος Μελέτης, στο Liberal, γράφοντας μεταξύ άλλων: «Τη χρήση και του επιθετικού προσδιορισμού "μακεδονικός-κή", εκμεταλλευόμενη τις δυνατότητες που της προσέφερε η Συμφωνία των Πρεσπών, κατοχυρώνει και στο πλαίσιο του ΟΗΕ η Δημοκρατία της "Βόρειας Μακεδονίας" (RNM/ΔΒΜ), σύμφωνα με τα στοιχεία που ήδη δημοσιεύθηκαν στην επίσημη Υπηρεσία του ΟΗΕ για την "ορολογία", που αποτελούν την "κάρτα-ταυτότητα" των κρατών-μελών του.

» Με τη δημοσίευση στην Υπηρεσία UNTERM του ΟΗΕ τα νέα στοιχεία του κράτους με το νέο πλέον όνομά του αποτελούν σημείο αναφοράς για όλο τον κόσμο, κρατικούς φορείς, διεθνείς οργανισμούς, ιδιωτικούς φορείς, επιχειρήσεις, ιδιώτες κ.ά. και για τον λόγο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία ότι και με το νέο αυτό προφίλ της ΔΒΜ επιτείνεται η σύγχυση προ όφελος φυσικά της γειτονικής χώρας για την χρήση του όρου "μακεδονική" και την ύπαρξη "Μακεδόνων" που μιλούν τη "μακεδονική" γλώσσα»…

Με τα λίγα αυτά, πώς μπορεί η κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι επετεύχθη συμφέρουσα για την Ελλάδα συμφωνία;