Skip to main content

Ασφυκτιούν οι επιχειρήσεις της Λαχαναγοράς λόγω έλλειψης χώρων

Οι μεγάλες χονδρεμπορικές επιχειρήσεις της ΚΑΘ χρειάζονται τετραπλάσιους σε έκταση χώρους και αναγκάζονται σε επεκτάσεις με δικές τους πατέντες.

Σαραντατρία χρόνια μετά την δημιουργία της, το 1974, η Κεντρική Λαχαναγορά Θεσσαλονίκης χρειάζεται οπωσδήποτε ριζική ανακαίνιση και επέκταση με τις χονδρεμπορικές επιχειρήσεις φρούτων και λαχανικών να ζητούν όχι διπλάσιους, αλλά τετραπλάσιους χώρους, περίπου 65.000 τ.μ., για να μπορούν να λειτουργήσουν σε σύγχρονες, εργονομικά σχεδιασμένες εγκαταστάσεις.

"Τα καταστήματα της ΚΑΘ και συγκεκριμένα αυτά της Λαχαναγοράς έχουν εμβαδόν, όλα, μόλις 60 τετραγωνικά μέτρα, χώρους που δεν επαρκούν ούτε για τη λειτουργία ενός τυπικού μανάβικου, όχι για την λειτουργία χονδρεμπορικών επιχειρήσεων που εξυπηρετούν, πέραν της Θεσσαλονίκης, νομούς της βόρειας Ελλάδας αλλά και το εμπόριο γειτονικών χωρών", τόνισε στη Voria.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Χαραλαμπίδης.

Το πρόβλημα των κτηριακών υποδομών είναι μεγάλο. Σήμερα όλα τα καταστήματα, και τα 280 της Λαχαναγοράς, είναι μισθωμένα από 200 επιχειρήσεις, μεγάλες επιχειρήσεις που διακινούν την ημέρα από 600 έως 800 τόνους φρούτων και λαχανικών.

Το πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα φαίνεται από τις "επεκτάσεις" που έχουν αναγκαστεί να κάνουν οι επιχειρήσεις με διάφορες πατέντες που εφευρίσκουν. Έτσι, προσθέτουν τ.μ. τοποθετώντας σε εξωτερικούς χώρους και στη συνέχεια των καταστημάτων τους, τους ψυκτικούς θαλάμους φορτηγών, containers, δημιουργώντας στην ουσία ένα ακόμη υπαίθριο τμήμα στην επιχείρησή τους. Αυτές οι "επεκτάσεις" όμως δυσχεραίνουν την διακίνηση προϊόντων από τις ράμπες, γιατί οι ποσότητες των εμπορευμάτων είναι τόσο μεγάλες που στις ημέρες και ώρες αιχμής δημιουργείται το αδιαχώρητο.

Άλλωστε, στην Κρεταγορά που κτίστηκε πολύ πιο μετά, τα καταστήματα έχουν εμβαδό 160 τ.μ., διαθέτουν δηλαδή σχεδόν τριπλάσιες εγκαταστάσεις το καθένα, απ' ότι αυτά στη Λαχαναγορά.

Συνεπώς, πρέπει οπωσδήποτε να λυθεί το κτηριακό για τις επιχειρήσεις που ήδη βρίσκονται στην Αγορά, πριν προχωρήσει το σχέδιο της διοίκησης της ΚΑΘ Α.Ε. (κρατική εταιρεία που διαχειρίζεται την Αγορά) για αναβάθμιση και μετατροπή της σε Πάρκο Τροφίμων, στο οποίο θα πωλούνται και όλα τα πρώτης μεταποίησης τρόφιμα.

Δυνατότητες επέκτασης των στεγασμένων χώρων υπάρχουν, καθώς η ΚΑΘ Α.Ε. βρίσκεται σε συνολική έκταση 220 στρεμμάτων. Το ζητούμενο, ως συνήθως, είναι η εύρεση επενδυτικών κεφαλαίων σε μια εποχή που τα ταμεία του κράτους διαθέτουν πενταροδεκάρες για δημόσιες επενδύσεις και ένα τέτοιο έργο έχει πιθανότητες υλοποίησης μόνο με την αξιοποίηση Κοινοτικών πόρων και κονδυλίων από διεθνείς αναπτυξιακούς φορείς ή, σε περίπτωση ΣΔΙΤ, με την άντληση κεφαλαίων και από τον ιδιωτικό τομέα.