Skip to main content

Ασφυκτική η κατάσταση για την αγορά της Φλώρινας

H κρίση «χτύπησε» την επιχειρηματικότητα στον ακριτικό νομό της Φλώρινας, καθώς από τις αρχές του 2010 μέχρι σήμερα οι διαγραφές ανήλθαν σε 195 έναντι 154 εγγραφών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελη
H κρίση «χτύπησε» την επιχειρηματικότητα στον ακριτικό νομό της Φλώρινας, καθώς από τις αρχές του 2010 μέχρι σήμερα οι διαγραφές  ανήλθαν σε 195 έναντι 154 εγγραφών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Φλώρινας.

Βέβαια το ισοζύγιο εγγραφών διαγραφών  για το 2009 είναι 271 και 173 αντίστοιχα. Οι κλάδοι που πλήττονται ιδιαίτερα είναι οι συναφείς με τις οικοδομικές δραστηριότητες και τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις και τα  εμπορικά καταστήματα, επισημαίνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας κ. Αριστείδης Αριστείδου.

Ο κ. Αριστείδου υποστηρίζει  ότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση δεν κατάφεραν να αναστρέψουνντην κατάσταση,  ιδιαίτερα γιατί εφαρμόζονται με μεγάλη καθυστέρηση και αυτά που έχουν ήδη προκηρυχθεί έχουν χαμηλούς προϋπολογισμούς και απευθύνονται σε μικρό αριθμό επιχειρήσεων.

Οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στο νομό Φλώρινας  είναι περίπου 3500, στο σύνολο τους σχεδόν μικρές οικογενειακού χαρακτήρα με λίγους εργαζόμενους και περιορισμένο κύκλο εργασιών. H τοπική αγορά στηρίζεται βασικά στα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων και των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, στους πολίτες των δυο γειτονικών χωρών και στους φοιτητές.

Αναφέρει ότι η  συρρίκνωση του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα που κυριαρχούσε στον νομό, το εμπάργκο στην FYROM και η εφαρμογή της ελάχιστης βάσης «10» για την εισαγωγή στα ΑΤΕΙ περιόρισαν δραματικά την εμπορική κίνηση και μείωσαν αισθητά τα εισοδήματα των επιχειρηματιών.

Παραδέχεται ότι οι πολίτες βιώνουν ταπεινωτικούς περιορισμούς, αναγκαστικές παραιτήσεις, πρόωρη συνταξιοδότηση, μείωση αποδοχών σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Υποστηρίζει ότι το  κράτος αναποτελεσματικό πλέον, δεν καλύπτει ούτε τις βασικές ανάγκες των πολιτών. Το πάγωμα των πληρωμών έχει σταματήσει κάθε δραστηριότητα στα έργα υποδομής και αποκλείει κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια.

Κατά τη γνώμη του η  αύξηση του ΦΠΑ και το άδικο φορολογικό σύστημα δημιουργούν περιβάλλον ασφυξίας στην αγορά. «Αυξάνουν τα κοστολόγια, παράγουν μη ανταγωνιστικά προϊόντα και σε συνάρτηση με το χρηματοπιστωτικό σύστημα που εφαρμόζουν ανεξέλεγκτα οι τράπεζες καταστρέφουν τη βιομηχανική παραγωγή, απαξιώνουν την ποιότητα των υπηρεσιών και οδηγούν τους μεταπράτες εμπόρους σε χρεοκοπίες», τονίζει καταλήγοντας.