Skip to main content

Ashanti: Τρεις δεκαετίες κόσμημα με εικαστική ματιά από τη Θεσσαλονίκη

Μια μαθηματικός, ένας κατασκευαστής κοσμημάτων και ένας αρχιτέκτονας ένωσαν πριν από 29 χρόνια τις δυνάμεις τους δημιουργώντας μικρά έργα τέχνης

Αντιμετωπίζουν τα κοσμήματά τους ως μικρά έργα τέχνης, που, όπως ένας πίνακας ζωγραφικής ή ένα γλυπτό, αναζητούν τον δρόμο τους προς τις ψυχές των ανθρώπων. Μια μαθηματικός, ένας κατασκευαστής κοσμημάτων και ένας αρχιτέκτονας ένωσαν πριν από 29 χρόνια τις δυνάμεις τους, στην τρυφερή ηλικία των 21, για να δημιουργήσουν στη Θεσσαλονίκη την Ashanti, μια εταιρεία χειροποίητων κοσμημάτων που κατάφερε να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία μέχρι τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, το Ντουμπάι, την Ταϊβάν, την Ταϊλάνδη και τη Χαβάη.

Η Μάρθα Καντερέ, ο Δημήτρης Αβραμίδης, σύζυγός της, και ο Φώτης Τσακμάκης μοιράζονται επί τρεις δεκαετίες τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες, αντλώντας έμπνευση από την τέχνη και τα πάντα γύρω τους και δημιουργούν κοσμήματα με γεωμετρικές φόρμες και με έντονο το στοιχείο της γλυπτικής. «Προσπαθούμε να συνδυάσουμε την εικαστική ματιά με το σύγχρονο design» λέει στη Voria η Μάρθα Καντερέ, η οποία και … παρέσυρε δημιουργικά τα άλλα δύο μέλη της ομάδας σε αυτή την καλλιτεχνική αναζήτηση.

Η Ashanti χρησιμοποιεί μόνο ασήμι, χρυσό και ορυκτές πέτρες, προσεγγίζοντας με φυσικό τρόπο τις πρώτες ύλες, προτιμώντας το φυσικό φινίρισμα και αποφεύγοντας την επιχρύσωση. Σήμερα, οι τρεις συνεργάτες διαθέτουν κατάστημα λιανικής στην Παύλου Μελά, όπου βρίσκονται τα τελευταία 16 χρόνια. Το ξεκίνημά τους όμως έγινε το 1992 από την Ισαύρων, σε ένα μαγαζί που πολύς κόσμος αγάπησε μέσα στα χρόνια. Μάλιστα, η Ashanti διατηρεί πολλούς πελάτες από εκείνο το πρώτο κατάστημα, που την ακολουθούν πιστά μέχρι και σήμερα.

Από τα μαθηματικά στο κόσμημα

Η Μάρθα Καντερέ κατάγεται από τον Βόλο και ήρθε στη Θεσσαλονίκη για να σπουδάσει μαθηματικά. Για να ξεκουράζεται όμως από τις σπουδές της άρχισε να φτιάχνει κοσμήματα από χόμπι. Μάλιστα, σπούδασε παράλληλα και στη σχολή χειροποίητου κοσμήματος Mokume, παίρνοντας τις πρώτες βάσεις. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1991 συμμετείχε με πέντε δημιουργίες της στην Μπιενάλε νέων δημιουργών στη Μασσαλία, εκπροσωπώντας την Ελλάδα. Τότε ήταν που αντιλήφθηκε πως το χόμπι μπορούσε να γίνει κάτι περισσότερο και πως η καλλιτέχνης μέσα της δεν θα της επέτρεπε να ησυχάσει. Άφησε στην άκρη τα μαθηματικά, που τότε νόμιζε ότι δεν θα είχαν καμία σχέση με τη νέα της ενασχόληση, τα ξαναβρήκε όμως στην πορεία, διαπιστώνοντας τις επιρροές τους στον σχεδιασμό και στις φόρμες των κοσμημάτων της. Στον διαφορετικό αυτόν δρόμο συνοδοιπόροι ήταν από την πρώτη στιγμή ο Δημήτρης Αβραμίδης και ο Φώτης Τσακμάκης. Η έμπνευση δε για το όνομα της εταιρείας ήρθε από μια έκθεση που η Μάρθα επισκέφθηκε στο Παρίσι με αντικείμενα από τη φυλή Ashanti της δυτικής Γκάνας.

Το πρώτο μαγαζί στην Ισαύρων δημιουργήθηκε το 1992 και διέγραψε μια σημαντική πορεία μέχρι το 2005, οπότε ήρθε η μετακόμιση σε ένα ακόμα πιο κεντρικό σημείο. «Αυθόρμητα ενώσαμε τις δυνάμεις μας. Είχαμε κοινά ερεθίσματα και κοινές ανησυχίες. Το κόσμημα είναι μια εφαρμοσμένη τέχνη, έχει άμεση σύνδεση με τον άνθρωπο και πάνω σε αυτή τη λογική εργαστήκαμε όλα αυτά τα χρόνια» λέει η Μάρθα Καντερέ. Οι τρεις συνεργάτες συζητούν για κάθε σχέδιο, αφού συμμετέχουν όλοι στον σχεδιασμό, με τα κοσμήματα να έχουν κάτι από τον καθένα τους. Μάλιστα, η έμπνευση κάθε άλλο παρά λείπει, αφού, περί τα 300 σχέδια περιμένουν στο συρτάρι της Ashanti για να πάρουν σάρκα και οστά.