Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021
x

ASHANTI: ΤΡΕΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΚΟΣΜΗΜΑ ΜΕ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΜΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Μια μαθηματικός, ένας κατασκευαστής κοσμημάτων και ένας αρχιτέκτονας ένωσαν πριν από 29 χρόνια τις δυνάμεις τους δημιουργώντας μικρά έργα τέχνης

Αντιμετωπίζουν τα κοσμήματά τους ως μικρά έργα τέχνης, που, όπως ένας πίνακας ζωγραφικής ή ένα γλυπτό, αναζητούν τον δρόμο τους προς τις ψυχές των ανθρώπων. Μια μαθηματικός, ένας κατασκευαστής κοσμημάτων και ένας αρχιτέκτονας ένωσαν πριν από 29 χρόνια τις δυνάμεις τους, στην τρυφερή ηλικία των 21, για να δημιουργήσουν στη Θεσσαλονίκη την Ashanti, μια εταιρεία χειροποίητων κοσμημάτων που κατάφερε να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία μέχρι τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, το Ντουμπάι, την Ταϊβάν, την Ταϊλάνδη και τη Χαβάη.

Η Μάρθα Καντερέ, ο Δημήτρης Αβραμίδης, σύζυγός της, και ο Φώτης Τσακμάκης μοιράζονται επί τρεις δεκαετίες τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες, αντλώντας έμπνευση από την τέχνη και τα πάντα γύρω τους και δημιουργούν κοσμήματα με γεωμετρικές φόρμες και με έντονο το στοιχείο της γλυπτικής. «Προσπαθούμε να συνδυάσουμε την εικαστική ματιά με το σύγχρονο design» λέει στη Voria η Μάρθα Καντερέ, η οποία και … παρέσυρε δημιουργικά τα άλλα δύο μέλη της ομάδας σε αυτή την καλλιτεχνική αναζήτηση.

Η Ashanti χρησιμοποιεί μόνο ασήμι, χρυσό και ορυκτές πέτρες, προσεγγίζοντας με φυσικό τρόπο τις πρώτες ύλες, προτιμώντας το φυσικό φινίρισμα και αποφεύγοντας την επιχρύσωση. Σήμερα, οι τρεις συνεργάτες διαθέτουν κατάστημα λιανικής στην Παύλου Μελά, όπου βρίσκονται τα τελευταία 16 χρόνια. Το ξεκίνημά τους όμως έγινε το 1992 από την Ισαύρων, σε ένα μαγαζί που πολύς κόσμος αγάπησε μέσα στα χρόνια. Μάλιστα, η Ashanti διατηρεί πολλούς πελάτες από εκείνο το πρώτο κατάστημα, που την ακολουθούν πιστά μέχρι και σήμερα.