Skip to main content

Ασύλληπτη καταστροφή: Στάχτη ήδη 15.000 στρέμματα παρθένου δάσους στη Δαδιά (φωτο+video)

Περίπου 15.000 στρέμματα κάηκαν στη Δαδιά, δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου - Ασύλληπτη η οικολογική καταστροφή, φόβοι για την άγρια πανίδα.

Ώρες αγωνίας, ώρες δραματικές στον Έβρο, όπου συντελείται μία τεράστιας κλίμακας οικολογική καταστροφή. Η φωτιά απειλεί πλέον τον πυρήνα του παρθένου δάσους Δαδιάς, που αποτελεί καταφύγιο άγριας ζωής και φιλοξενεί την τελευταία αποικία μαυρόγυπα στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν σκληρή μάχη με τις φλόγες για να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα και να σωθεί το δάσος, αλλά οι συνθήκες στην περιοχή είναι πολύ δύσκολες.

Περίπου 15.000 στρέμματα κάηκαν στη Δαδιά, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς. «Εστιάζουμε στις αντιπυρικές ζώνες ειδικά κοντά στο χωριό της Δαδιάς που εκκενώθηκε χθες» τόνισε, ενώ διευκρίνισε ότι πρόκειται για ένα παρθένο δάσος με ιδιαίτερο ανάγλυφο και μεγάλη δυσκολία πρόσβασης.

Σύμφωνα με την επιχειρησιακή μονάδα BEYOND του ΙΑΑΔΕΤ/ Εθνικόν Αστεροσκοπείον Αθηνών, η αρχική εκτίμηση της καμένης έκτασης στην πυρκαγιά που ξεκίνησε στην περιοχή Φράγμα Λύρας στο Σουφλί Έβρου και επεκτάθηκε στο Δάσος της Δαδιάς στις 21 Ιουλίου 2022 και καίει ακόμη, σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες VIIRS, είναι συνολικά 494,51 εκτάρια/ 4.945 στρέμματα, όπως την παρουσιάζει αυτόματα η πλατφόρμα FFIS http://ffis.beyond-eocenter.eu/ της Επιχειρησιακής μονάδας,

«Πρόκειται για μια πρώτη εκτίμηση και η ομάδα μας θα επανέλθει με λεπτομερή αποτίμηση της καμένης έκτασης ύστερα από επεξεργασία δορυφορικών εικόνων υψηλής ανάλυσης», αναφέρει η ομάδα στην ενημέρωσή της.

 

Νωρίς το πρωί όταν έφτασε στην περιοχή το κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Αμυρά πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο χωριό της Δαδιάς που έχει εκκενωθεί, στην οποία συμμετείχαν εκτός από τα μέλη του κλιμακίου, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, ο δήμαρχος Σουφλίου, εκπρόσωποι των Δασικών Υπηρεσιών, στελέχη της Αστυνομίας, του Στρατού, αξιωματικοί του ΠΣ, στελέχη Πολιτικής Προστασίας από την Περιφέρεια και τον δήμο Σουφλίου, μαζί με εκπροσώπους του φορέα διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δαδιας.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε γρήγορη ενημέρωση για την κατάσταση και ακολούθως οι επιχειρησιακοί μετέβησαν στο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος»για να προχωρήσει ο επιχειρησιακός σχεδιασμός.

Διαβάστε - Δάσος Δαδιάς: Μάχη για να σωθεί από τις φλόγες ο εθνικός θησαυρός

Στον «Όλυμπο» αποφασίστηκε να γίνει προσπάθεια να ανοιχθούν αντιπυρικές ζώνες στα Δυτικά και Νοτιοδυτικά με σκοπό να δοθεί πρόσβαση στις επίγειες δυνάμεις. Αυτή την ώρα υπάρχουν ενεργά μέτωπα κυρίως στο νοτιοδυτικό τμήμα και κίνδυνος επέκτασης περαιτέρω νοτιοδυτικά και δυτικά προς την Α1 Ζώνη.

Εκκενώθηκε το Μοναστήρι

Ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας, Σουφλίου κ. Δαμασκηνός έκανε λόγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για μία οικολογική καταστροφή τα αποτελέσματα της οποίας τα ζούμε κι εμείς αλλά θα τα ζήσουν και οι επόμενες γενιές. «Δυστυχώς δεν σεβόμεθα το περιβάλλον και εισπράττουμε αυτή την απαξίωση προς το περιβάλλον μας και τον οίκο του Θεού.... Προσευχόμεθα ο Θεός να βοηθήσει όλους τους αρμόδιους στην αντιμετώπιση αυτής της μεγάλης καταστροφής πού μαίνεται. Ήδη εκκενώθηκε το μοναστήρι της Δαδιάς που κι εκεί υπάρχει μία μεγάλη αναζωπύρωση και το χωριό εδώ και αυτό έχει τα δικά του τα προβλήματα. Να ευχηθούμε ο Θεός να δώσει μία σύντομη λύση. ... Θέλω να πω στους ανθρώπους μας να έχουμε θάρρος και υπομονή και ελπίδα».

Στυλιανίδης: Θα είμαστε όλη μέρα επί του πεδίου

Αμέσως μετά τη σύσκεψη, και πριν μεταβεί στο κοντά στο πύρινο μέτωπο για αυτοψία, σε δηλώσεις του ο κ. Στυλιανίδης είπε:

«Είμαστε εδώ στη Δαδιά όπου δίνεται μια μεγάλη μάχη από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, τις δασικές υπηρεσίες, τους εθελοντές, την τοπική αυτοδιοίκηση στο σύνολο της για να σωθεί το Εθνικό μας Πάρκο. Το μεγάλο σύμβολο σε ότι αφορά το φυσικό μας περιβάλλον, για το οποίο ενδιαφέρεται και όλη η Ευρώπη.

Ήρθαμε για να συντονίσουμε όλες τις προσπάθειες. Έγινε σύσκεψη όπου συμμετείχαν όλοι, οι υπηρεσιακοί που διαχειρίζονται την κατάσταση, ο Περιφερειάρχης, οι Αντιπεριφερειάρχες, ο δήμαρχος που μας βοηθάει πάρα πολύ, οι βουλευτές και προσπαθούμε να συντονίσουμε για να γίνουμε ακόμα πιο αποτελεσματικοί.

Την ίδια στιγμή έχει δημιουργηθεί μια επιχειρησιακή ομάδα στην οποία συμμετέχουν όλοι οι επιτελίς που ήρθαν από την Αθήνα, μαζί με τους ανθρώπους που δρουν επί του πεδίου και άλλους που γνωρίζουν πολύ καλά την περιοχή, έτσι ώστε να πάρουμε τα πιο αποτελεσματικά μέτρα. Πάρθηκαν αποφάσεις και θα πάμε όλοι μαζί στο νοτιοδυτικό μέτωπο, για να δούμε επιτόπου πώς θα μπουν μηχανήματα εκεί για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε νέες αντιπυρικές ζώνες και να μπορέσουν οι Πυροσβέστες να εγκαταστήσουν τις δικές τους δυνάμεις για να γίνουν πιο αποτελεσματικοί. Αυτός είναι ο στόχος. Θα είμαστε όλη μέρα επί του πεδίου, για να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητά μας.

Ευχαριστούμε πολύ όσους συντρέχουν Η Ελλάδα όλη έχει στραμμένο το βλέμμα της στην Δαδιά και πρέπει το χρέος μας να το φέρουμε εις πέρας».

Αμυράς: Από τώρα σχεδιάζουμε τα βήματα αποκατάστασης του δάσους

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς τόνισε: «Το δασικό οικοσύστημα τη Δαδιάς είναι ένα θησαυροφυλάκιο βιοποικιλότητας για την χώρα και γι αυτό όπως καταλαβαίνετε και όπως πολύ σωστά ανέφερε και ο υπουργός κ. Στυλιανίδης έχουμε δώσει όλη μας τη δύναμη, έχουμε ρίξει όλο μας το βάρος έχουμε κινητοποιήσει κάθε διαθέσιμη δύναμη έτσι ώστε να σταματήσουμε την φωτιά και να μην επεκταθεί περαιτέρω στον πυρήνα του Εθνικού Πάρκου.

Το μέλημά μας επιπλέον είναι το εξής. Έχουμε οργανώσει σταθμό πρώτων βοηθειών για την άγρια πανίδα όταν χρειαστεί να γίνουν οι περιθάλψεις και κατά δεύτερον από τώρα σχεδιάζουμε και οργανώνουμε τα βήματα για την αποκατάσταση του δασικού οικοσυστήματος. Έχουμε μπροστά μας δρόμο, αυτό που θέλω να τονίσω τη συνεργασία με την Περιφέρεια, όλη την τοπική αυτοδιοίκηση, τους εθελοντές, μεμονωμένους πολίτες, έτσι ώστε να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού το δάσος τη Δαδιάς».

Το Βόρειο τμήμα έχει και εκεί ενεργό μέτωπο, σε απόσταση ασφάλειας από τον οικισμό Δαδιά. Για αυτό και αποφασίστηκε οι προσπάθειες να επικεντρωθούν σε αυτές τις περιοχές με έμφαση στην διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.

Σε ό,τι αφορά τον άνεμο υπάρχει άπνοια προς ώρας, αλλά δυσκολίες για τα εναέρια μέσα υπάρχουν λόγω της θερμοκρασιακής αναστροφής και του έντονου καπνού και για αυτό επιχειρούν τώρα μόνο ελικόπτερα, 2 Mi8, 2 AB214 και ένα Erickson. Όταν βελτιωθούν οι συνθήκες θα ξεκινήσουν και τα αεροσκάφη.

Αυτή την ώρα υπάρχουν ενεργά μέτωπα κυρίως στο νοτιοδυτικό τμήμα, και κίνδυνος περαιτέρω επέκτασης νοτιοδυτικά και δυτικά προς την Α1 Ζώνη. Το Βόρειο τμήμα έχει και εκεί ενεργό μέτωπο, σε απόσταση ασφάλειας από τον οικισμό Δαδιά. Για αυτό και αποφασίστηκε οι προσπάθειες να επικεντρωθούν σε αυτές τις περιοχές, με έμφαση στην διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών. Από άνεμο υπάρχει άπνοια προσώρας, αλλά δυσκολία για τα εναέρια μέσα λόγω θερμοκρασιακής ανάστροφης και έντονου καπνού, και για αυτό επιχειρούν τώρα μόνο ελικόπτερα, 2 Mi8, 2 AB214 και ένα Erickson. Όταν βελτιωθούν οι συνθήκες θα ξεκινήσουν και τα αεροσκάφη.

Στην περιοχή γίνονται εκτιμήσεις για μεγάλη οικολογική καταστροφή, καθώς αναφέρεται ότι η πανίδα, μεταξύ αυτών και τα σπάνια αρπακτικά πτηνά, έχει υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά, ενώ η χλωρίδα θα χρειαστεί 20 με 30 χρόνια για να επανέρθει στην προηγούμενη κατάσταση. 

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά μαίνεται σε πολλαπλά μέτωπα, με κύριο αυτό στη Δαδιά. «Στον Έβρο έχουμε πρόβλημα, και στο Βορειοδυτικό και στο Βορειοανατολικό κομμάτι, η πυκνότητα του δάσους είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορούμε να εισέλθουμε, έρποντας μπήκαν στο δάσος οι πυροσβέστες για να κάνουν κατάσβεση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός. 

Φωτιά

Εντολή για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων της Δαδιάς δόθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα από το 112 καθώς η πυρκαγιά είχε προσεγγίσει το χωριό της Δαδιάς σε απόσταση 500-600 μέτρων. Ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος. Απομακρύνθηκαν από το χωριό κυρίως ηλικιωμένα άτομα.

Στη φωτιά επιχειρεί από επίγειες δυνάμεις ισχυρή δύναμη της πυροσβεστικής με 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, μηχανήματα έργου και πεζοπόρα τμήματα του στρατού η Δασική Υπηρεσία και υδροφόρες ΟΤΑ. Σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με επικεφαλής τον τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο και τη βουλευτή του νόμου Έβρου Νατάσα Γκαρά μεταβαίνει στη Δαδιά.

Δαδιά

Δαδιά

Δαδιά

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.