Skip to main content

Αστυνομικοί για Καρέλι: Ήταν χτυπημένος - Δεν ήθελε να πάει νοσοκομείο

Σήμερα κατέθεσαν δύο αστυνομικοί, ο διοικητής του ΑΤ Ιτέας και ο επικεφαλής της ΟΠΚΕ, ο οποίος μετέφερε τον Καρέλι από τις φυλακές Μαλανδρινού.

Για δεύτερη μέρη συνεχίστηκε στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης η δίκη των 13 σωφρονιστικών υπαλλήλων, οι οποίοι κατηγορούνται για τον θάνατο του Αλβανού βαρυποινίτη Ιλία Καρέλι στις φυλακές Νιγρίτας, τον Μάρτιο του 2014.

Σήμερα κατέθεσαν δύο αστυνομικοί, ο διοικητής του ΑΤ Ιτέας και ο επικεφαλής της ΟΠΚΕ, ο οποίος τον μετέφερε από τις φυλακές Μαλανδρινού, που υποστήριξαν ότι ο Καρέλι ήταν εμφανώς χτυπημένος και αρνιόταν να μεταβεί στο νοσοκομείο.
 
Συγκεκριμένα, ο διοικητής του ΑΤ Ιτέας υποστήριξε ότι αυτός ήταν αναπληρωτής διοικητής την ημέρα που μετήχθη ο Καρέλι στο Αστυνομικό Τμήμα. «Τον είδα την επόμενη το πρωί, μιλήσαμε και φαινόταν να έχει διαύγεια» τόνισε ο διοικητής, ο οποίος, όπως ανέφερε, είχε εντολή να έχει συνέχεια οπτική επαφή με τον βαρυποινίτη.

Από την πλευρά του ο δεύτερος μάρτυρας ήταν επικεφαλής στο περιπολικό που πήγε να παραλάβει τον κρατούμενο από τις φυλακές Μαλανδρίνου, όταν ο Καρέλι σκότωσε τον σωφρονιστικό υπάλληλο.

Όπως δήλωσε ο αστυνομικός πήρε εντολή από τον Αστυνομικό Διευθυντή Φωκίδας και δε γνώριζε αν έγινε έρευνα για τον τραυματισμό του Καρέλι στο Μαλανδρίνο. «Ήταν εμφανώς χτυπημένος κατά την παράδοσή του σε μας. Όταν τον παρέλαβα, ρώτησα έναν σωφρονιστικό υπάλληλο για τα τραύματα και μου είπε ότι ο Καρέλι τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια του συμβάντος με τη δολοφονία του σωφρονιστικού υπαλλήλου και κατά την απομάκρυνσή του από το κελί. Εκεί έγινε συμπλοκή και κατά τη διάρκειά της τραυματίστηκαν και άλλοι κρατούμενοι».

Ο επικεφαλής αστυνομικός του περιπολικού ισχυρίστηκε ότι ρώτησε τρεις φορές τον Καρέλι αν είναι καλά και αν θέλει να πάει στο νοσοκομείο για να λάβει αρνητική απάντησή.

Απαντώντας σε ερωτήσεις συνηγόρων υπεράσπισης ο ίδιος μάρτυρας τόνισε ότι δεν ξέρει αν έχει γίνει έρευνα για τον τραυματισμό του Καρέλι στις φυλακές Μαλανδρίνου. «Δεν ήταν στα καθήκοντά μας να ζητήσουμε γιατρό για τον κρατούμενο, ήταν ευθύνη του επικεφαλής (Αστυνομικού Διευθυντή Φωκίδας) που τον είχε δει. Αν, όμως, μου το ζητούσε θα τον πήγαινα στο νοσοκομείο» σημείωσε. 

Επίσης, κατά τη σημερινή συνεδρίαση κατέθεσε και ένας σωφρονιστικός υπάλληλος των φυλακών Μαλανδρίνου, ο οποίος υποστήριξε ότι είδε τον Καρέλι μετά τη δολοφονία του αστυνομικού. Όπως είπε, ο Καρέλι ήταν εριστικός και τους έβριζε και όταν πήγαν οι υπάλληλοι στο σημείο ο βαρυποινίτης μάλωνε με συγκρατούμενούς του. «Μετά όμως συνεργάστηκε και μας έδωσε τα χέρια να του περάσουμε χειροπέδες» ανέφερε. Σύμφωνα με τον ίδιο, εκείνην ώρα δεν είχε έρθει ο Αστυνομικός Διευθυντής, ο εισαγγελέας των φυλακών και ο αρχιφύλακας.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 8 Ιανουαρίου με την κατάθεση άλλων μαρτύρων.