Skip to main content

Αστυνομικοί Θεσσαλονίκης: Δεχόμαστε βροχή μολότοφ-Θέλουν να μας κάψουν

«Αν μας δώσουν εντολή μπορούμε να συλλάβουμε κουκουλοφόρους». Υπερδιπλασιάστηκαν οι συλλήψεις αλλοδαπών το 2018, σύμφωνα με τους αστυνομικούς.

Για δολοφονικές ενέργειες κατά των Αστυνομικών από εγκληματικά στοιχεία, τεράστιο πρόβλημα στις υπηρεσίες λόγω του μεταναστευτικού και μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Τσαϊρίδης, αναλύοντας τα εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αστυνομία.

Σε σχετική συνέντευξη Τύπου στο δημαρχείο της πόλης, ο κ. Τσαϊρίδης επεσήμανε πως υπηρεσίες της Αστυνομίας δέχονται «βροχή από μολότοφ», με τη συχνότητα και την σφοδρότητα των επιθέσεων να έχει αυξηθεί. «Τα συγκεκριμένα άτομα, και θα σας ακουστεί περίεργο αυτό που θα πω, θέλουν κανονικά να μας κάψουν ζωντανούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΑΥΘ.

Δηλώνοντας τη συμπαράστασή του στους συναδέλφους του που δέχθηκαν επίθεση στο Α.Τ. Ομόνοιας, ο κ. Τσαϊρίδης ανέφερε περιστατικά από επιθέσεις κουκουλοφόρων «που βγαίνουν από το ΑΠΘ και μας επιτίθενται με δεκάδες μολότοφ». Κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία πως δεν δίνει την εντολή να προχωρήσει η Αστυνομία σε συλλήψεις και ζήτησε από τα πολιτικά κόμματα να βοηθήσουν το έργο των Αστυνομικών, ανεξαρτήτως αντιλήψεων. «Αν μας δώσουν εντολή, μπορούμε να τους συλλάβουμε», δήλωσε.

Αναφορικά με το μεταναστευτικό, ο κ. Τσαϊρίδης τόνισε πως «έπρεπε να διανυκτερεύσουν οι 60-70 μετανάστες στην πλατεία Αριστοτέλους για να αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος». Πρότεινε, μάλιστα, τη δημιουργία κλειστού τύπου κέντρου κράτησης για μετανάστες με παραβατική συμπεριφορά μέχρι την έναρξη των διαδικασιών επαναπροώθησης στις χώρες τους. «Πέρσι, τέτοια περίοδο, κάναμε 5.000 συλλήψεις αλλοδαπών. Φέτος οι συλλήψεις έφτασαν τις 11.000», σημείωσε, εξηγώντας πως πέρα από τη Συρία και το Ιράκ, έρχονται μετανάστες από Μαρόκο, Αλγερία και Τυνησία, «οι οποίοι εμπλέκονται σε κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών και τσιγάρων». «Τα άτομα αυτά συλλαμβάνονται και την επόμενη ημέρα τα βρίσκουμε στο ίδιο σημείο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθύμισε το υπόμνημα που απέστειλε η ΕΑΥΘ στην εισαγγελία για την κατάσταση στα τμήματα υποδομών και πρόσθεσε πως σε κρατητήρια των εν λόγω τμημάτων, χωρητικότητας 12 ατόμων, στοιβάχθηκαν 80 αλλοδαποί. «Οι συλλήψεις αλλοδαπών που επιχειρούν να φύγουν από τη χώρα σημειώνουν αύξηση 450-500%», συμπλήρωσε.

Ακόμη, ο κ. Τσαϊρίδης έκανε λόγο για άσκοπη φύλαξη σταθερών και ευπαθών στόχων με την πόλη να χάνει σημαντικό ποσοστό υπαλλήλων για την προστασία της. «Το 60% της υπάρχουσας δύναμης αστυνομεύει σταθερούς στόχους», εξήγησε.

Χαρακτήρισε ειρωνικά ως «επίτευγμα» την αναδιάρθρωση των τμημάτων με τη συγχώνευσή τους, επισημαίνοντας επιπλέον την έλλειψη υπαλλήλων για τη φύλαξη των περιοχών. Σχετικό παράδειγμα, σύμφωνα με τον ίδιο, η ομάδα ΔΙΑΣ που λειτουργεί με 350 αστυνομικούς αντί 470, το Α.Τ. Λευκού Πύργου που λειτουργεί με 250 υπαλλήλους αντί για 370 και τη Διεύθυνση της Τροχαίας που εξυπηρετεί το τμήμα του Καλοχωρίου μέχρι τα Πράσινα Φανάρια της Πυλαίας, στην οποία διατίθενται δύο οχήματα για συγκρούσεις και δύο για τραυματισμούς, ένα στα ανατολικά και ένα στα δυτικά στην εκάστοτε περίπτωση.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ένωσης πρότεινε να μην απασχολείται η Υποδιεύθυνση Μεταγωγών με τη μεταφορά κρατουμένων στα νοσοκομεία, «κάτι που γίνεται μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη» αλλά και την κατάργηση της επίδοσης δικογράφων, που απασχολεί καθημερινά 1-2 υπαλλήλους.

Υπογράμμισε τις ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, λέγοντας χαρακτηριστικά πως υπάρχουν οχήματα με 629.000 και 653.000 χιλιόμετρα, οι αστυνομικοί αναγκάζονται να ανταλλάσουν αλεξίσφαιρα, ενώ οι στολές των δικυκλιστών, κόστους 350-500€, έπρεπε να αντικατασταθούν από το 2016, με τους υπαλλήλους να αναγκάζονται να τις αγοράζουν μόνοι τους.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Ένωσης χαρακτήρισε «διαπιστωτικό» τον ρόλο της αστυνομίας με «γραφειοκρατική προσέγγιση», λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν στον τομέα και έκανε λόγο για «κραυγή αγωνίας» των Αστυνομικών, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια και τους φορείς «να βοηθήσουν το έργο τους».