Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019
x

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΖΗΤΑΜΕ ΛΥΣΕΙΣ ΚΙ ΟΧΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ

Τι ειπώθηκε σε εκδήλωση της Ένωσης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης - Οι «προεκλογικού τύπου διαπιστώσεις και υποσχέσεις» και η «θετική» πρόταση Καραγιάννη

Ανοικτή εκδήλωση - συζήτηση με στόχο την ανάδειξη των προβλημάτων του κλάδου εκπληρώνοντας τον ρόλο και τους σκοπούς του συνδικάτου διοργάνωσε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης χθες στο ξενοδοχείο «Grand Hotel Palace».

Σε τοποθετήσεις προχώρησαν, μεταξύ άλλων, ο Εισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης Βασίλης Φλωρίδης και ο Καθηγητής Νομικής Σχολής του ΑΠΘ - Ποινικολόγος Λάμπρος Μαργαρίτης, ενώ συμμετείχαν Βουλευτές, Δήμαρχοι κι εκπρόσωποι της πολιτικής σκηνής της πόλης, αναλύοντας και αναζητώντας λύσεις για όσα τροχοπεδούν το αστυνομικό έργο και την κοινωνική ευημερία.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης κ. Θεόδωρος Τσαϊρίδης καλωσόρισε τους παρισταμένους, έθεσε τα προβλήματα που απασχολούν το αστυνομικό προσωπικό και απαιτούν πολιτική βούληση για την επίλυσή τους.

«Η αναγνώριση του επαγγέλματος μας ως επικίνδυνου – ανθυγιεινού, η απομάκρυνση των Αστυνομικών από τα μέτρα τάξης σε αθλητικές εκδηλώσεις, το πανεπιστημιακό άσυλο, η καθιέρωση της επίθεσης σε Αστυνομικό εν ώρα υπηρεσίας ως ιδιώνυμου αδικήματος και ο ρόλος του Αστυνομικού στο σύγχρονο έγκλημα ήταν η βασική θεματολόγια της συζήτησης και ζητήθηκε από τους παρευρισκόμενους να τοποθετηθούν επί αυτών χωρίς μεγάλες παρεκκλίσεις», προστίθεται.

Ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, Γρηγόρης Γερακαράκος, επισήμανε την «ευθύνη που βαραίνει τις Κυβερνήσεις για την κατάσταση στην οποία έχει επέλθει η Ελληνική Αστυνομία».

Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής ΑΠΘ κ. Λάμπρος Μαργαρίτης, κατά την τοποθέτησή του αναφέρθηκε στις προωθούμενες τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και την ανησυχία που έχουν προκαλέσει στο αστυνομικό προσωπικό, ενώ επιφυλάχθηκε για την «καθιέρωση της επίθεσης σε Αστυνομικό εν ώρα υπηρεσίας ως ιδιώνυμου αδικήματος», αναφέροντας ότι η έννοια του «ιδιώνυμου» παραπέμπει σε παλαιότερες εποχές, συμπληρώνοντας ότι «το αίτημά μας θα πρέπει να αφορά την αυστηροποίηση των ποινών».

Ο Εισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης κ. Βασίλης Φλωρίδης έθεσε σε διαφορετική βάση τη νομολογία και τον τρόπο με τον οποίο αυτή εφαρμόζεται. Διαχώρισε τους εγκληματίες από τους ταραξίες, λέγοντας ότι οι πρώτοι συνήθως δεν σωφρονίζονται και επαναλαμβάνουν τα αδικήματά τους. Σε αντίθεση, πρόσθεσε, «οι ταραξίες αν δουν ότι εφαρμόζονται ποινές φυλάκισης αποτρέπονται και σταματούν την δράση τους γιατί δεν είναι αληθινοί εγκληματίες αλλά εκμεταλλεύονται την κατάσταση και την ατιμωρησία». Ως παράδειγμα, έδωσε τον αθλητικό «νόμο Ορφανού». «Μολονότι ο Νόμος εφαρμόστηκε για μικρό χρονικό διάστημα είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσουν τα επεισόδια βίας στα γήπεδα για περίπου 2 χρόνια», ανέφερε.


Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των εκλεγμένων Βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου. Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, «κοινή διαπίστωση αποτέλεσε το γεγονός ότι οι περισσότεροι, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, αρκέστηκαν σε προεκλογικού τύπου διαπιστώσεις και υποσχέσεις, χωρίς να δώσουν κάποια απτή δέσμευση για τον τρόπο επίλυσης των προβλημάτων του κλάδου μας».

«Όλοι γνωρίζουμε ότι η λιμνάζουσα κατάσταση στους κόλπους της Αστυνομίας και η ανομία στους δρόμους οφείλονται στην αδυναμία των Κυβερνήσεων να νομοθετήσουν αποδίδοντας δικαιοσύνη, χωρίς διευκολυντικούς Νόμους που διατηρούν την υφιστάμενη ατιμωρησία. Η αναγνώριση του έργου του Αστυνομικού όπως της αρμόζει, μακριά από αναχρονιστικές αντιλήψεις που του δίνουν τον ρόλο του «κακού», θα έχει μόνο θετικό πρόσημο στην εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας. Μόνο έτσι θα πάψουν επιτελούς τα φαινόμενα και τα επεισόδια που μας οδηγούν σε κοινωνική οπισθοδρόμηση, ενώ παράλληλα διασύρουν την χώρα μας στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες», συμπληρώνεται στην ενημέρωση.

Τέλος, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κατά την τοποθέτησή του εξέφρασε μια «θετική πρόταση που θα βοηθήσει πολύ τα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα». Όπως ανέφερε, μέχρι σήμερα υπάρχει ειδική νομοθετική ρύθμιση μεταξύ των Υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών ώστε να διευκολύνονται οι δωρεές των Δήμων προς τα Κέντρα Υγείας. Ο κ. Καραγιάννης τόνισε ότι ήδη έχει αιτηθεί να ψηφιστεί η ίδια νομοθετική ρύθμιση μεταξύ των Υπουργείου Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη για να υπάρχει η δυνατότητα δωρεών από τους Δήμους προς τα Αστυνομικά Τμήματα.

«Η Ένωσή μας διατηρεί στο ακέραιο όλα τα αιτήματά της και θα συνεχίσει να αγωνίζεται έως ότου υπάρξουν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που θα εξασφαλίσουν μια νέα, αποτελεσματικότερη Αστυνομία, με σεβασμό όχι μόνο στον Πολίτη αλλά στον ίδιο τον εργαζόμενο Αστυνομικό, ο οποίος θα εκτελεί απρόσκοπτα το λειτούργημα του, έχοντας όχι μόνο υποχρεώσεις αλλά και δικαιώματα», καταλήγει η ανακοίνωση.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ