Skip to main content

AstraZeneca: Αρρώστησε και δεύτερη εθελόντρια στις δοκιμές του εμβολίου

Δεύτερη γυναίκα που έλαβε το εμβόλιο υπέστη επιπλοκές μετά την επαναληπτική δόση τον Σεπτέμβριο. Πηγή έκανε λόγο πάλι για εγκάρσια μυελίτιδα.

Ακόμα μια συμμετέχουσα στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου που αναπτύσσει η AstraZeneca κατά της νόσου COVID-19, φέρεται να ασθένησε μετά τη λήψη επαναληπτικής δόσης.

Δύο άνθρωποι που συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου της AstraZeneca κατά της νόσου COVID-19, φέρεται να αντιμετωπίζουν την ίδια σπάνια νευρολογική πάθηση, σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση του ζητήματος.

Η βρετανική εταιρεία δημοσίευσε, το Σάββατο (19/09), λεπτομέρειες για τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου, αφότου δέχθηκε σφοδρή κριτική σχετικά με έλλειψη διαφάνειας.

Μια γυναίκα που συμμετείχε στις βρετανικές κλινικές δοκιμές, που διεξάγονται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αρρώστησε μετά τη λήψη μιας δόσης του εμβολίου τον Ιούλιο, μεταδίδει το sputniknews.gr.

Η εθελόντρια, αργότερα, διαγνώστηκε με εγκάρσια μυελίτιδα, μια σπάνια φλεγμονώδη νόσο που επηρεάζει τον νωτιαίο μυελό, προκαλώντας αδυναμία, αισθητηριακές αλλοιώσεις και δυσλειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος.

Εκπρόσωπος της AstraZeneca δήλωσε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι η εθελόντρια είχε μη διαγνωσμένη σκλήρυνση κατά πλάκας και οι κλινικές δοκιμές συνεχίστηκαν.

Στη συνέχεια, δεύτερη γυναίκα που έλαβε το εμβόλιο υπέστη επιπλοκές μετά την επαναληπτική δόση τον Σεπτέμβριο, με την AstraZeneca να μην επιβεβαιώνει το περιστατικό, αλλά μια πηγή ανέφερε, σύμφωνα με τους «New York Times», ότι επρόκειτο και πάλι για εγκάρσια μυελίτιδα.

Οι κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο σταμάτησαν ξανά, στις 6 Σεπτεμβρίου, αφότου η δεύτερη γυναίκα ασθένησε, αλλά συνεχίστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Βραζιλία, στην Ινδία και στη Νότια Αφρική σε λιγότερο από μια εβδομάδα.

Σε εσωτερικά έγγραφα της AstraZeneca τονίζεται ότι οι δύο περιπτώσεις της ασθένειας «ήταν απίθανο να συσχετίζονται με το εμβόλιο ή ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για να πει κανείς ότι οι ασθένειες σχετίζονται ή όχι με το εμβόλιο».

Το εμβόλιο της AstraZeneca χρησιμοποιεί έναν αδενοϊό πιθήκου που μοιράζεται ένα γονίδιο με τον κορονοϊό, που προκαλεί τη νόσο COVID-19, και πρόκειται για «μια μη δοκιμασμένη μέθοδος ανάπτυξης εμβολίων», σύμφωνα με τον Κιρίλ Ντμιτρίεφ, διευθύνοντα σύμβουλο του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), το οποίο χρηματοδότησε την ανάπτυξη του ρωσικού εμβολίου, δηλαδή του «Sputnik V».

Φωτογραφία: Amanda Perobelli/Reuters