Skip to main content

Ατέλειωτο σίριαλ χωρίς νόημα η μεταφορά του ΑΤ Λευκού Πύργου

Με τη μετακόμιση του ΑΤ Λευκού Πύργου στην Αριστοτέλους δεν υπάρχει ουσιαστικό διακύβευμα, που να δικαιολογεί όλη αυτή την κωλυσιεργία ετών.

Τον Αύγουστο του 2014 ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του στο Μέγαρο Μαξίμου με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης ενόψει της ΔΕΘ, είχε υποσχεθεί την μεταφορά του αστυνομικού τμήματος Λευκού Πύργου από την Αριστοτέλους στην Έκθεση. Είχε, μάλιστα, τηλεφωνήσει επιτόπου στον τότε υπουργό Δημοσίας Τάξεως Νίκο Δένδια και του είχε δώσει τη σχετική εντολή. Μάλιστα, ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. είχαν κάνει αυτοψία και είχαν εγκρίνει το χώρο που είχε παραχωρήσει η ΔΕΘ – Helexpo. Πέντε χρόνια μετά το συγκεκριμένο Α.Τ. βρίσκεται στη θέση του, στο κεντρικότερο σημείο της Θεσσαλονίκης, και θα απομακρυνθεί μόνο επειδή η ΓΑΙΟΣΕ ως ιδιοκτήτης του κτηρίου κάνει… έξωση 

Ούτε το δίκαιο αίτημα των φορέων της Θεσσαλονίκης να… αποστρατικοποιηθεί ο άξονας της Αριστοτέλους και να απομακρυνθούν τα κάγκελα και τα περιπολικά από τον πεζόδρομο, ούτε η πρωθυπουργική εντολή στάθηκαν ικανές συνθήκες για μια… μετακόμιση. Αντίθετα η γραφειοκρατία της ΕΛ.ΑΣ. και –όπως πληροφορούμαστε- η επιθυμία παραγόντων της αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη να παραμείνει το τμήμα στη θέση του, αποδείχθηκαν ισχυρότερες τόσο της απλής λογικής, όσο και των εντολών της εκτελεστικής εξουσίας.

Επί της ουσίας, διότι τις τελευταίες ημέρες που άνοιξε και πάλι το ζήτημα ακούγονται διάφορα… τρελά, το Α.Τ. Λευκού Πύργου δεν προσφέρει κάτι περισσότερο, λόγω του σημείου που βρίσκεται. Άρα με τη μετακόμισή του δεν υπάρχει ουσιαστικό διακύβευμα, που να δικαιολογεί όλη αυτή την κωλυσιεργία ετών. Τρία παραδείγματα: Οι μικροκλοπές στο κέντρο συνεχίζονται αυξανόμενες, το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων γίνεται σε λίγες δεκάδες μέτρα από την είσοδο του Α.Τ. και οι τουρίστες του κέντρου δηλώνουν –σε κάποιο βαθμό- ανασφαλείς. Σε τίποτε απ’ όλα αυτά δεν έχει βοηθήσει το γεγονός ότι υπάρχει αστυνομικό τμήμα στην Αριστοτέλους. Όπως δεν βοήθησε την καημένη -και καμένη πλέον- Παναγιά των Παρισίων το γεγονός ότι υπάρχει πυροσβεστικός σταθμός σε πολύ μικρή απόσταση. Όλα είναι θέμα οργάνωσης και ασφαλώς συγκυρίας. Στην Ελλάδα η αστυνομία έχει άλλες προτεραιότητες από το να περιπολεί στους δρόμους και να επιτηρεί τα σημεία που είναι γνωστά επειδή γίνονται πολλές παραβάσεις. Ειδικά στη Θεσσαλονίκη, όπου οι αποστάσεις είναι μικρές, το σημείο στο οποίο βρίσκονται τα αστυνομικά τμήματα δεν είναι πρωτευούσης σημασίας.

Αντίθετα, η παρουσία του Α.Τ. Λευκού Πύργου στο πιο κεντρικό και πιο τουριστικό σημείο της Θεσσαλονίκης συνιστά πρόβλημα. Το οποίο από ετών έχουν επισημάνει οι επαγγελματίες και οι επιχειρηματίες του ιστορικού κέντρου. Με δεδομένο ότι η έννοια της διακριτικότητας δεν ανθεί στη χώρα –πολύ περισσότερο σε υπηρεσίες τύπου ΕΛ.ΑΣ- η εικόνα που υπάρχει σήμερα δεν είναι τιμητική για μια περιοχή που δέχεται ξένους επισκέπτες. Σιδερόφραχτη περίμετρος, αυτοκίνητα και μηχανές στον πεζόδρομο, ένοπλοι φρουροί με φραπεδάκι στο ένα χέρι και κινητό στο άλλο –ενίοτε και τσιγάρο σέρτικο-, προσαγωγές ανάμεσα σε βρισιές, κατάρες και τσιρίδες. Αν, μάλιστα, αληθεύει ότι υπάρχει σχέδιο για να μετατραπεί το συγκεκριμένο κτίριο σε ξενοδοχείο τότε η μετακόμιση πρέπει να γίνει αύριο το πρωί. Αν οι ιθύνοντες της πολιτείας και της αστυνομίας ενδιαφέρονται για την αστυνόμευση και την ασφάλεια στο κέντρο ας φροντίσουν να οργανώσουν έτσι τις υπηρεσίες και το προσωπικό τους, ώστε η αστυνομική παρουσία να είναι ευδιάκριτη όχι μόνο στον άξονα της Αριστοτέλους, αλλά και στους γύρω δρόμους. Ας «καθαρίσουν» το Καπάνι και την πλατεία πίσω από το άγαλμα του Βενιζέλου από τις έκνομες δραστηριότητες που συμβαίνουν μέρα μεσημέρι. Ας κυνηγήσουν το παρεμπόριο στην Τσιμισκή και τη Λεωφόρο Νίκης. Ας, ας, ας…. Έχουν τόσα πολλά να κάνουν για να αποδείξουν το ενδιαφέρον τους για τους πολίτες, αλλά και τις ικανότητές τους. Όσο για τους υποψηφίους της αυτοδιοίκησης που δήθεν ενδιαφέρονται για την ασφάλεια, άρα διαφωνούν με τη μετακόμιση του Α.Τ. Λευκού Πύργου το μόνο που κάνουν είναι να «ψαρεύουν» ψήφους αστυνομικών, οι οποίοι προφανώς προτιμούν να υπηρετούν σε ένα κεντρικό και όχι σε ένα περιφερειακό σημείο της πόλης.