Skip to main content

Αθετεί την υπόσχεσή της για τους συμβασιούχους της ΕΥΑΘ η κυβέρνηση

Παρά τις υποσχέσεις του υπουργού Εσωτερικών, τώρα που έφτασε η ώρα της κρίσεως η κυβέρνηση φαίνεται να πετά τη μπάλα στην κερκίδα...

Στις ελληνικές καλένδες παραπέμπεται απ’ ό,τι φαίνεται η υπόσχεση την οποία είχε δώσει ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης στους πρώην συμβασιούχους της ΕΥΑΘ για επαναπρόσληψή τους στην εταιρεία. Όπως έχει γράψει κατά το παρελθόν η Voria.gr, ο υπουργός είχε υποσχεθεί ότι θα καταθέσει ειδική τροπολογία με την οποία θα επανέφερε τους συμβασιούχους στην ΕΥΑΘ, αυτή τη φορά μάλιστα με σύμβαση αορίστου χρόνου.

Κατά τις επαφές που έγιναν το τελευταίο δίμηνο μεταξύ των εκπροσώπων των συμβασιούχων και του νομικού συμβούλου του υπουργού Εσωτερικών υπήρξε η διαβεβαίωση ότι η συγκεκριμένη τροπολογία επρόκειτο να κατατεθεί στο νομοσχέδιο του «Κλεισθένη» το οποίο ψηφίζεται αύριο στη Βουλή. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, τώρα που έφτασε η ώρα της κρίσεως η κυβέρνηση φαίνεται να πετά τη μπάλα στην κερκίδα.

Στα θερινά τμήματα

Συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας διάφορα προσχήματα, υπόσχεται τώρα ότι η περίφημη τροπολογία πρόκειται να κατατεθεί σε κάποιο από τα νομοσχέδια τα οποία θα συζητηθούν στα θερινά τμήματα της Βουλής. Σύμφωνα, μάλιστα, με κυβερνητικούς κύκλους, το υπουργείο Εσωτερικών απέδωσε αυτήν την καθυστέρηση σε προσκόμματα τα οποία θέτει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Γιάννης Κρεστενίτης και αφορούν οικονομικές διεκδικήσεις που έχουν οι συμβασιούχοι από την εταιρεία και για τις οποίες έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους το θέμα συζητήθηκε σε προ ημερών σύσκεψη του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γρηγόρη Θεοδωράκη.

Διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ

Η κατεύθυνση την οποία φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση είναι η κατάθεση τροπολογίας για τη διενέργεια διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ που θα αφορά και άλλες κατηγορίες συμβασιούχων (π.χ. Βοήθεια στο Σπίτι) μέσα στον οποίο θα εντάξει και αυτούς της ΕΥΑΘ. Όμως η λύση αυτή δεν ικανοποιεί τους συμβασιούχους της ΕΥΑΘ καθώς στην καλύτερη των περιπτώσεων θα τους δοθεί κάποια μοριοδότηση, η οποία όμως, είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα τους δώσει το διαβατήριο για την επιστροφή τους στην εταιρεία.

Οι κυβερνητικές αυτές προθέσεις αποτυπώθηκαν και κατά τη συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Σκουρλέτης και Φωτίου με τους συμβασιούχους στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι προς τους οποίους είπαν πως η κυβέρνηση αναζητά «την πιο ισχυρή νομική επιλογή, ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και ο μόνιμος χαρακτήρας της απασχόλησής τους, πάντα σε συμφωνία με το Σύνταγμα και τα όσα προβλέπονται από το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ».

Αυτό μεθερμηνευόμενο σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει σε «φωτογραφικές» τροπολογίες για καμία κατηγορία συμβασιούχων, μεταξύ των οποίων και αυτοί της ΕΥΑΘ.