Skip to main content

Αθήνα διαψεύδει ΝΑΤΟ για τεχνικές συνομιλίες με την Άγκυρα

Διαψεύδουν διπλωματικές πηγές την ανακοίνωση Στόλτενμπεργκ περί έναρξης συζητήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Διαψεύδουν διπλωματικές πηγές την ανακοίνωση Στόλτενμπεργκ περί έναρξης συζητήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση.

«Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», αναφέρουν διπλωματικές πηγές διαψεύδοντας τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ,  Γενς Στόλτενμπεργκ ο οποίος δήλωσε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα αποφάσισαν να προχωρήσουν σε διάλογο για την Ανατολική Μεσόγειο.

Διαβάστε - Στόλτενμπεργκ: Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν σε διάλογο

«Σε κάθε περίπτωση, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του ΓΓ του ΝΑΤΟ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Η μονομερής εγχείριση εγγράφου με την παράκληση για σχόλια εντός μίας εβδομάδας σε καμία περίπτωση δε συνιστά έναρξη διαλόγου, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι ο γγ του ΝΑΤΟ νωρίτερα σε tweet του ανέφερε ότι Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν να ξεκινήσουν διάλογο σε τεχνικό επίπεδο, προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση στην Αν. Μεσόγειο.

«Μετά από τις συζητήσεις με τον Ελλήνα και τον Τούρκο ηγέτη, οι δύο σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τον διάλογο σε τεχνικό επίπεδο για να στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για να καθιερωθούν μηχανισμοί αποσυμπίεσης και να μειωθεί το κίνδυνος ατυχημάτων στην Αν. Μεσόγειο», έγραψε ο Στόλτενμπεργκ.

Ο γγ του ΝΑΤΟ αναφέρει ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι πολύτιμοι σύμμαχοι και πως το ΝΑΤΟ είναι ένας σημαντικός φορέας για διαβουλεύσεις σε κάθε ζήτημα που επηρεάζει την κοινή ασφάλεια.

«Παραμένω σε στενή επαφή με όλους τους ενδιαφερόμενους συμμάχους για να βρω μια λύση στις εντάσεις στο πνεύμα της αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο γγ του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το protothema.gr, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ και η Γερμανία προσπάθησαν να παρακάμψουν τον θεμιτό όρο της Ελλάδας να προηγηθεί η αποχώρηση του Ορους Ρέιτς και των τουρκικών πολεμικών πλοίων από τη δυνάμει ελληνική ΑΟΖ.

Επί της ουσίας ο Στόλτενμπεργκ έφτιαξε ένα έγγραφο με κάποια σημεία - προτάσεις, το οποίο έδωσε στους μόνιμους στρατιωτικούς αντιπροσώπους των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ και στο οποίο περιγράφονταν κάποιοι τρόποι αποκλιμάκωσης της έντασης.

Παράλληλα τους κάλεσε μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας να κάνουν τις δικές τους παρατηρήσεις ή σημεία που θεωρούν καίρια.

Ανώτατοι Έλληνες αξιωματούχοι τόνισαν ότι όλο αυτό δεν συνιστά συμφωνία για διάλογο και μάλιστα δεν έκρυψαν και τη δυσαρέσκειά τους για την ανάρτηση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ στο twitter, ενώ δεν παρέλειψαν να τονίσουν πως αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η απομάκρυνση των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.