Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019
x

AΘΗΝΑ ΚΟΛΙΟΝΑΣΙΟΥ: Η ΓΙΑΝΝΙΩΤΙΣΣΑ ΠΟΥ ΣΥΣΤΗΣΕ ΤΟΝ ΜΠΑΚΛΑΒΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Η εταιρεία που μέσα σε λίγα χρόνια πέτυχε να μπει στις πιο απαιτητικές αγορές διεθνώς. Καινοτομία και μία έκπληξη που θα φανερωθεί στην παρισινή SIAL.

Στο Παρίσι, στη μεγάλη διεθνή έκθεση τροφίμων - ποτών, στη SIAL του Οκτωβρίου, ετοιμάζεται να κάνει την επόμενη μεγάλη έκπληξη η Aθηνά Κολιονάσιου- Χέλμη, με μία νέα σειρά από τα ξακουστά μπακλαβαδάκια των Ιωαννίνων που θα έχουν την ίδια φινετσάτη γεύση του γιαννιώτικου μπακλαβά, αλλά θα απαντάνε και στις σύγχρονες διατροφικές τάσεις, καθώς η ζάχαρη θα έχει αντικατασταθεί από άλλη γλυκαντική ουσία.

Αυτή βεβαίως δεν είναι η πρώτη καινοτομία της γιαννιώτικης εταιρείας, η οποία πέτυχε και μάλιστα στα χρόνια της κρίσης, που δοκιμάστηκε η Ελλάδα, να κάνει το δικό της success story στη διεθνή αγορά, με τον μπακλαβά, ένα γλυκό με παράδοση αιώνων στη γειτονική Τουρκία αλλά και διαδεδομένο, με πάμπολλες παραλλαγές, από την Τυνησία, το Μαρόκο ως το Αφγανιστάν, ένα γλυκό που ξελογιάζει σε όλες τις χώρες της Μεσογείου που είχαν αραβικές επιρροές.

«Ο πατέρας μου, Νίκος Κολιονάσιος, είχε πρωτοποριακές ιδέες για την τυποποίηση του μπακλαβά, την χωριστή συσκευασία κάθε μερίδας, τις μικρές μερίδες της μιας μπουκιάς. Πάνω στις βάσεις που εκείνος έθεσε, συνεχίζουμε και αναπτύσσουμε την εταιρεία με σκοπό να κάνουμε τον μπακλαβά γνωστό σε όλο τον κόσμο», δήλωσε στη Voria.gr η κ. Αθηνά Κολιονάσιου (δεξιά στη φωτογραφία), ξεδιπλώνοντας χίλιες δυο σαγηνευτικές λεπτομέρειες γύρω από την ιστορία του απαιτητικού αυτού γλυκού, που θέλει γνώση και μαεστρία στην παρασκευή του.

Ταξιδεύει τον μπακλαβά σε 20 χώρες

Αυτά τα γλυκά ...amuse-bouche, που παράγονται από την Αθηνά Κολιονάσιου σε 100 και πλέον παραλλαγές, με 30 διαφορετικές γεμίσεις και πάμπολλα τυλίγματα και σχήματα, έχουν δώσει στη γιαννιώτικη επιχείρηση, πολλές διεθνείς επιτυχίες και μία αύξηση του τζίρου της κατά 30%, από τότε που άρχισε τις εξαγωγές, δηλαδή από το 2011.

Οι διεθνείς πωλήσεις της εταιρείας αναλογούν σήμερα στο 40% του συνολικού κύκλου εργασιών και βαίνουν αυξανόμενες, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2018 η «Ν. Κολιονάσιος &Σια ΟΕ» καταγράφει αύξηση της τάξης του 15% στις πωλήσεις της. Πρώτη σε πωλήσεις αγορά για τους χειροποίητους μπακλαβάδες της Kolionasios Baklava, είναι η αμερικανική κι ακολουθεί η βρετανική, σε ένα σύνολο 20 χωρών που γεύονται τα προϊόντα της γιαννιώτικης ζαχαροπλαστικής τέχνης, με πιο πρόσφατη είσοδο στον κατάλογο των ξένων πελατών, την Αυστραλία.

«Όσον αφορά την αύξηση των εξαγωγών μας, δύο είναι οι πιο άμεσοι στόχοι που έχουμε θέσει. Ο ένας, είναι η απόκτηση εντός του 2018, του πιστοποιητικού IFS,  που θα μας ενισχύσει ακόμη περαιτέρω στην προσπάθεια αύξησης των εξαγωγών μας στις χώρες της βόρειας Ευρώπης. Ο δεύτερος στόχος, είναι η διείσδυσή μας στα Εμιράτα. Έχουμε ήδη παρουσία στο Ντουμπάι, μέσω συνεργασίας με τοπικό διανομέα, αλλά είμαστε σε συζητήσεις για την είσοδό μας σε μεγάλη αλυσίδα. Εάν καταλήξουμε σε συμφωνία, στη συγκεκριμένη αγορά, θα έχουμε καταφέρει μία πραγματικά μεγάλη επιτυχία», τόνισε η κ. Κολιονάσιου.

Η εταιρεία, που βρίσκεται σε όλη την Ελλάδα με τα προϊόντα της αλλά και σε Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Γαλλία, προσφέρει τους χειροποίητους μπακλαβάδες σε αεροπλάνα, πλοία, τραίνα, ξενοδοχεία, καταστήματα delicatessen, σούπερ μάρκετ, ενώ παράγει και για πελάτες, κάποιοι από τους οποίους είναι εξαγωγείς.

«Η ανάπτυξη της εταιρείας στηρίχθηκε σε ατελείωτες ώρες δοκιμών, κάτι που συνεχίζουμε να κάνουμε. Έχουμε μελετήσει όσες, πάμπολλες, παραδοσιακές συνταγές μπακλαβά βρήκαμε, από όλο τον κόσμο. Δεν διεκδικούμε την πατρότητα του μπακλαβά, αλλά γεγονός είναι ότι ο Γιαννιώτικος μπακλαβάς, αυτός μάλιστα με το κανταΐφι, είναι εξαιρετικός, διαφέρει», σημείωσε.

 

 

 

Σήμερα η εταιρεία, που απασχολεί 35 άτομα προσωπικό, παράγει 7 εκατομμύρια μπακλαβαδάκια τον χρόνο, δηλαδή 250 τόνους μπακλαβά, όταν πριν ενάμισι χρόνο παρήγαγε 5 εκατ. κομμάτια.

«Στη διεθνή αγορά ουσιαστικά δεν έχουμε ανταγωνιστές, ακόμη ούτε και από τη γειτονική Τουρκία η οποία παράγει μόνο ένα είδος μπακλαβά, με γέμιση από φυστίκι και σιρόπι που είναι μάλλον βαρύ για τις προτιμήσεις των Δυτικών. Δεν μας προβληματίζει ο ανταγωνισμός, το ζήτημα για εμάς είναι να κάνουμε γνωστό τον μπακλαβά σε καταναλωτές που δεν τον έχουν δοκιμάσει», τόνισε η κ. Κολιονάσιου προσθέτοντας όσον αφορά κρίσιμα αναπτυξιακά θέματα, όπως η χρηματοδότηση επενδύσεων: «Η παραγωγή σε εμάς γίνεται με το χέρι, δεν είναι βιομηχανική, συνεπώς η ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι απότομη, προηγούνται θέματα οργάνωσης, τυποποίησης, εκπαίδευσης του προσωπικού. Δεν είναι λοιπόν απλώς, ούτε άμεσα, θέμα χρημάτων», λέει η κ.  Κολιονάσιου.

Το πώς κατόρθωσε η Kolionasios Baklava να γράψει εξαγωγικές επιτυχίες, έχει την εξήγησή του. Η εταιρεία που το 1980, με τον πατέρα της Αθηνάς Κολιονάσιου, είχε τρεις βασικές ποικιλίες μπακλαβά, με γεμίσεις από αμύγδαλο, καρύδι και φυστίκι, δήμερα έχει γεμίσεις από φρούτα αποξηραμένα, με μπαχάρια, με μέλι και φρούτα και φυσικά με ξηρούς καρπούς, ενώ υπάρχει σειρά χωρίς βούτυρο, με ελαιόλαδο. Σύντομα δε, τον Οκτώβριο, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά η σειρά χωρίς ζάχαρη, με άλλη γλυκαντική ουσία που δεν θα είναι στέβια. Η σειρά αυτή θα απευθύνεται κυρίως στις αγορές του εξωτερικού.

Η εταιρεία, πολύ δυνατή στο σχεδιασμό και στο branding των προϊόντων της, έχει βγει στην αγορά με τις εξής σειρές:

- Την «Athena Sweet Athena», σειρά με έξι ποικιλίες μπακλαβά εμπνευσμένες από ανατολίτικες και μεσογειακές κουλτούρες. Η «Athena Sweet Athena» είναι βραβευμένη με το διεθνές βραβείο ανώτερης γεύσης από τον iTQi.

- Την «Baklava Gold», που είναι η σειρά με βούτυρο.

- Την «Greek», μία σειρά με τις πιο κλασικές ελληνικές γεύσεις.

- Τη «Mediterranean Light», μια σειρά που περιλαμβάνει οκτώ συνταγές που είναι εκτελεσμένες χωρίς την προσθήκη βουτύρου. Η σειρά αυτή, είναι και η πλέον δημοφιλής της εταιρείας.

Σημειώνεται τέλος ότι η εταιρεία διατηρεί στα Ιωάννινα και δύο ζαχαροπλαστεία στα οποία προσφέρεται όλη η γκάμα των προϊόντων της.

 

 

 

 

 

 

Kolionasios Baklava
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ