Skip to main content

Αθήνα: Μεγάλες συγκεντρώσεις και πορείες για τη γενική 24ωρη απεργία

Τα μηνύματα που έστειλαν οι πολιτικοί αρχηγοί από τη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος. Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στα Προπύλαια.

Μεγάλες ήταν οι απεργιακές συγκεντρώσεις που έγιναν σήμερα στο κέντρο της Αθήνας στο πλαίσιο της 24ωρης γενικής απεργίας που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κατά του ενεργειακού κόστους και της ακρίβειας, ενώ μικρής έντασης επεισόδια σημειώθηκαν έξω από το κτήριο της Βουλής όταν νεαρά άτομα που είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους πέταξαν μολότοφ προς τους άντρες των ΜΑΤ, οι οποίοι απάντησαν με χρήση χημικών.

Η κεντρική συγκέντρωση ξεκίνησε στις 11:00 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος, στην οποία το «παρών» δίνουν η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ η ΠΟΕ-ΟΤΑ και άλλα σωματεία εργαζομένων, ενώ χωριστή συγκέντρωση και πορεία έκανε το ΠΑΜΕ στα Προπύλαια.

Συγκεντρώσεις συλλογικών φορέων και αριστερών οργανώσεων πραγματοποιήθηκαν και σε άλλα κεντρικά σημεία της Αθήνας και όλες είχαν κατεύθυνση το κτήριο της Βουλής.
Στις συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας έδωσαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης κι ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚε, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Οι εργαζόμενοι και η ελληνική κοινωνία δίνουν σήμερα μια ηχηρή απάντηση στο καθεστώς της ακρίβειας, της αισχροκέρδειας, της ανασφάλειας, της διαφθοράς και της διαπλοκής, της αναξιοπρέπειας.
Στο καθεστώς της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που συρρικνώνει την δημοκρατία και βυθίζει την ελληνική κοινωνία στην απελπισία. Κάθε μέρα που περνά κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους, τους μεσαίους φτωχούς και τους φτωχούς απελπισμένους», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: .

«Σήμερα είναι ένα δυνατό μήνυμα ότι ο λαός μπορεί να δώσει διέξοδο. Με την ενεργή παρουσία του όμως, και φυσικά με την προοπτική μιας μεγάλης πολιτικής αλλαγής στις κάλπες που σύντομα θα στηθούν.
Υπάρχει εναλλακτική λύση προστασίας της ελληνικής κοινωνίας. Δεν μπορεί η χώρα να είναι η χειρότερη στην Ευρώπη στην ακρίβεια, στην αισχροκέρδεια, στους θανάτους από την πανδημία. Χειρότερη στους μισθούς. Υπάρχει εναλλακτική λύση με στήριξη των μισθών, στήριξη της εργασίας και κοινωνική δικαιοσύνη. Και θα έρθει γρήγορα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, λέγοντας πως «αντί να έχει προτεραιότητα να προστατέψει τους ευάλωτους και τη μεσαία τάξη, συνεχίζει σε αυτή τη μεγάλη οικονομική κρίση να είναι τροχονόμος ισχυρών οικονομικών συμφερόντων».

«Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα νοικοκυριά έως 750 ευρώ μηνιαίο εισόδημα έχουν χάσει το 40% της αγοραστικής τους δύναμης και τα νοικοκυριά έως 1100 ευρώ έχουν χάσει περίπου το 14%. Συγχρόνως, οι μεγάλοι παραγωγοί ενέργειας, ενώ η τιμή της μεγαβατώρας ήταν περίπου στα 400 ευρώ και στα 233 ευρώ τους δύο προηγούμενους μήνες, την πούλησαν στα 600 και στα 800 ευρώ. Και βέβαια οι τράπεζες, όπου η διαφορά επιτοκίου καταθέσεων από το μέσο όρο επιτοκίου στα στεγαστικά δάνεια είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη» είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Η μεγάλη, σημερινή πανελλαδική απεργία στέλνει το μήνυμα σε όλη την Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη, ότι ο ελληνικός λαός, το κίνημά του, δεν θα γίνουν συνένοχοι, δεν θα δείξουν καμία ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνώντων, των άλλων κομμάτων του μεγάλου κεφαλαίου, της ενεργειακής φτώχειας και των πολιτικών της ΕΕ, της σαπίλας αυτού του καπιταλιστικού συστήματος», ήταν το μήνυμα που έστειλε από την πορεία ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Φωτογραφία: ethnos.gr