Skip to main content

Αθλητές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κ. Μακεδονίας στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα «Μπότσια»

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Boccia πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή αθλητών από το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας

Με τη συμμετοχή αθλητών και από το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας, πραγματοποιήθηκε από τις 3 έως τις 7 Νοεμβρίου 2021, στο Ολυμπιακό Στάδιο Πυγμαχίας στο Περιστέρι Αττικής, το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα του Παραολυμπιακού αθλήματος Boccia «Μπότσια» 2021.

Το «παρών» στη διοργάνωση έδωσε η Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας (ΚΚΠΚΜ), κα Βασιλική Νάκου, η οποία είχε την τιμή να βραβεύσει τους πρωταθλητές των ομαδικών συμμετοχών, ανάμεσα τους τον Γιώργο και τη Μέλπω, περιθαλπόμενους του Παραρτήματος Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία «Ο Άγιος Δημήτριος», που κατέκτησαν την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο και μαζί, τους συνοδούς-προπονητές Ελευθερία Καστρινάκη και Ιωάννα Αμπατζίδου, οι οποίες μάλιστα είναι και εθελόντριες.

Για μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές της ζωής της έκανε λόγο η πρόεδρος του ΚΚΠΚΜ που παρακολούθησε τους αγώνες, βλέποντας από κοντά τη χαρά της συμμετοχής και την αγωνία των αθλητών να διακριθούν, αναγνωρίζοντας την εξαιρετική προσπάθεια που κατέβαλλαν όλοι, παρά τις δυσκολίες που προκάλεσε η πανδημία, όπως η έλλειψη κανονικών προπονήσεων.

«Είναι φοβερό να βλέπεις τους μαχητές της ζωής να είναι εξαιρετικοί αθλητές σ’ ένα άθλημα ακρίβειας, σκέψης και ευστοχίας. Συγκλονιστικό το μήνυμα που δίνουν ενωμένοι οι συμπολίτες μας με σοβαρές κινητικές αναπηρίες, με μπροστάρηδες τους παραολυμπιονίκες μας» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Νάκου, προσθέτοντας πως με αφορμή και τους συγκεκριμένους αγώνες, έδωσε ακόμη μια υπόσχεση στον εαυτό της «να αλλάξουμε τη ζωή των ΑμεΑ σχεδιάζοντας πολιτιστική και αθλητική πολιτική».

«Να κάνουμε όλοι το χρέος μας για μια κοινωνία ισότητας, αλληλεγγύης και αγάπης», σημείωσε, η Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας.

Από το 2005 στο άθλημα, ωφελούμενοι του ΠΑΑΠΑΘ

Το Boccia είναι ένα αμιγώς Παραολυμπιακό άθλημα, για ΑμεΑ, που αποτελεί διασκευασμένη μορφή του ιταλικού αθλήματος Bocce (Μπότσε) και έχει σχεδιαστεί ώστε να παίζεται από άτομα με εγκεφαλική παράλυση ή άλλη κινητική αναπηρία που χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο. Παίζεται σε δεκάδες χώρες, ενώ η πρώτη φορά που συμμετείχε σε Παραολυμπιάδα, ήταν το 1984 στη Νέα Υόρκη.

Στην Ελλάδα, την ευθύνη για τη διοργάνωση του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος, έχει η Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες.

Ο τομέας Άθλησης Ψυχαγωγίας του Παραρτήματος Αποθεραπείας Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία «Ο Άγιος Δημήτριος» (ΠΑΑΠΑΘ) του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κ. Μακεδονίας, δραστηριοποιεί τους ωφελούμενους στο άθλημα από το 2005 και σε όλο αυτό το διάστημα των 16 χρόνων, οι συμμετοχές σε τοπικούς αγώνες αλλά κυρίως σε πανελλήνιους είναι συνεχής.  Οι κυριότερες διακρίσεις των αθλητών του Παραρτήματος, της Μέλπως και του Γιώργου, είναι η κατάκτηση της τρίτης θέσης στο ομαδικό αγώνισμα της κατηγορίας BC3 (στην οποία οι συμμετέχοντες έχουν σημαντική φυσική αναπηρία) του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Boccia τα έτη 2017 και 2021.