Skip to main content

Αθλητικά κρεμασμένα στα καλώδια της ΔΕΗ στην Αγίας Σοφίας (φωτο)

Γιατί κρεμάνε αθλητικά παπούτσια στα καλώδια της ΔΕΗ πάνω από την περιοχή της Αγ. Σοφίας. Τι λέει η αστυνομία και ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Τον τελευταίο μήνα την εμφάνιση τους κάνουν ανά διαστήματα στα καλώδια της ΔΕΗ στην περιοχή της Αγίας Σοφίας κρεμασμένα αθλητικά παπούτσια.

Το φαινόμενο αυτό δεν είναι καινούργιο και έχει παρατηρηθεί σε άλλες περιοχές της Θεσσαλονίκης τόσο ανατολικά όσο και δυτικά. Ξεκίνησε από πόλεις του εξωτερικού ενώ έχει συνδυαστεί με διάφορες θεωρίες και αστικούς μύθους όπως τη διακίνηση ναρκωτικών, την οριοθέτηση της δράσης συμμοριών αλλά και την απλή καλλιτεχνική έκφραση. 

Παρατηρώντας τη συχνότητα με την οποία τα αθλητικά παπούτσια έκαναν την εμφάνιση τους σε καλώδια ρεύματος σε πλούσιες και φτωχιές, πολύβοες και απομακρυσμένες γειτονιές ανά την υφήλιο, ο Ed Kohler, σύμβουλος διαδικτυακού marketing από τη Μινεάπολη των ΗΠΑ, εφηύρε τον όρο «shoefiti», που αποτελεί συνδυασμό των λέξεων shoe (παπούτσι) και γκράφιτι.

Δεκάδες άρθρα έχουν δημοσιευτεί με θέμα το shoefiti ενώ έχει γυριστεί και ένα ντοκιμαντέρ όπου πολίτες από διαφορετικά μέρη δίνουν τη δική τους εξήγηση ή μοιράζονται τις δικές τους εμπειρίες γύρω από την τάση αυτή. Στο ντοκιμαντέρ, κάποιοι αναφέρουν ότι κρεμάνε τα παπούτσια τους ως έναν τρόπο να παρέμβουν στο αστικό τοπίο, ενώ άλλοι παραδέχονται ότι απλά τα κρέμασαν για να αφήσουν το στίγμα τους. Κάποιοι άλλοι ωστόσο σημειώνουν ότι άκουσαν πως τα παπούτσια που κρεμιούνται ανήκουν σε μέλη συμμοριών που πέθαναν ή πως αυτό αποτελεί ένα σημάδι των εμπόρων ναρκωτικών προς του αστυνομικούς ώστε να τους «ειδοποιούν» σε ποιες περιοχές γίνεται εμπόριο ώστε να μην πλησιάσουν. 

H υποδιεύθυνση δίωξης ναρκωτικών σε ερώτηση της Voria.gr αναφέρει πως δεν υπάρχει εξακριβωμένα ταύτιση των κρεμασμένων παπουτσιών με τη διακίνηση ναρκωτικών ή τη δράση συμμοριών. Τονίζει πάντως ότι στο πλαίσιο συντονισμένων δράσεων και ελέγχων που γίνονται στην περιοχή του κέντρου, έχουν γίνει συλλήψεις για κατοχή ναρκωτικών και στην περιοχή της Αγίας Σοφίας.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης αναλαμβάνει να «κατεβάσει» τα παπούτσια όταν οι αρμόδιοι αντιλαμβάνονται την ύπαρξή τους, χαρακτηρίζοντας τέτοιες ενέργειες «έκνομες παρεμβάσεις».

«Η παραβατική συμπεριφορά έχει χτυπήσει κόκκινο σε αυτή την πόλη», δηλώνει στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Θανάσης Παππάς. «Όποτε αντιλαμβανόμαστε τέτοιες παρεμβάσεις, στέλνουμε τα αντίστοιχα οχήματα του δήμου για να κατεβάσουν τα παπούτσια. Αντί να χρησιμοποιούμε τα γερανοφόρα οχήματα για να επισκευάζουν και να αλλάζουν λάμπες, τα στέλνουμε να απομακρύνουν αθλητικά», σημειώνει φανερά ενοχλημένος.