Skip to main content

Αθώα η δημοτική υπάλληλος που κατηγορήθηκε για εμπλοκή στην υπεξαίρεση

Η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την απαλλαγή της επειδή δεν προέκυψε διασύνδεση της με τον βασικό κατηγορούμενο της υπεξαίρεσης Παναγιώτη Σαξώνη.

Αθωώθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η υπάλληλος του δήμου Θεσσαλονίκης που κατηγορείτο ότι διοχέτευε στο χρηματιστήριο χρήματα που προέρχονταν από την υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. ευρώ. Στο εδώλιο του δικαστηρίου κάθισε μα την κατηγορία της «νομιμοποποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες» ενώ παραπέμφθηκε να δικαστεί με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης.

Η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την απαλλαγή της επειδή δεν προέκυψε διασύνδεση της με τον βασικό κατηγορούμενο της υπεξαίρεσης Παναγιώτη Σαξώνη και δεν προσκομίστηκαν επαρκή στοιχεία για την προέλευση των καταθέσεων που να αιτιολογούν την τέλεση του αδικήματος. Το δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση της εισαγγελέως και την έκρινε αθώα.

Η κατηγορούμενη που διατέλεσε προϊσταμένη του Τμήματος Εκκαθάρισης Δαπανών του δήμου Θεσσαλονίκης είχε απαλλαχθεί με το το υπ' αριθμόν 355/2012 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης για την κύρια πράξη ενώ  ήταν κατηγορούμενη  για «άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση» των 17,9 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «δέχτηκε χρήματα που προορίζονταν για πληρωμές στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία κ.α, από το συνάδελφό της στο δήμο Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Σαξώνη» ο οποίος καταδικάστηκε για την υπεξαίρεση, μαζί με τον πρώην δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και τον πρώην γ. γραμματέα του δήμου Μιχάλη Λεμούσια που κρίθηκαν ένοχοι για συνέργεια.

Η συγκεκριμένη δημοτική υπάλληλος φερόταν ότι «το 2004, επένδυσε στο χρηματιστήριο Αθηνών και έκανε αγοραπωλησίες χρηματιστηριακών τίτλων αξίας 4 ευρώ και παρότι είχε ζημία, το επόμενο έτος 2005 επένδυσε και πάλι στο ίδιο χρηματιστήριο, κάνοντας αγοραπωλησίες χρηματιστηριακών τίτλων αξίας 12 εκατ. ευρώ».

Επίσης φερόταν ότι «από το 1999 έως το 2008, τοποθέτησε στους τραπεζικούς της λογαριασμούς συνολικό ποσό 208.792 ευρώ. Κατά τα έτη 2004 και 2005, διοχέτευσε σε χρηματιστηριακές συναλλαγές ποσό συνολικού ύψους 552.082 ευρώ του οποίου δεν δικαιολογούνταν η κατοχή του από την κατηγορουμένη με βάση τις νόμιμες εμφανείς πηγές του εισοδήματος της».

Η ίδια αρνήθηκε την κατηγορία και από την αρχή ισχυριζόταν ότι τα χρήματα που επενδύθηκαν στο Χρηματιστήριο Αξιών δεν προέρχονταν από τα υπεξαιρεθέντα αλλά από άλλες πηγές. Συγκεκριμένα ανάφερε ότι έλαβε δάνειο ύψους 300.000 ευρώ από τράπεζα και ότι κέρδισε 40.000 ευρώ στο Εθνικό Λαχείο, το 2005, που τοποθέτησε στο Χρηματιστήριο και ότι έλαβε, ως δώρο, 17 εκατ. δραχμές από συγγενικά της πρόσωπα όταν παντρεύτηκε.

Ο συνήγορος της, δικηγόρος Αριστοτέλης Τσιμένογλου δήλωσε στη voria.gr τα εξής: «Η σημερινή αθωωτική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, μετά την απαλλακτική εισήγηση της Εισαγγελέως Εφετών, αποτελεί ουσιαστική αλλά κυρίως ηθική δικαίωση για την κατηγορούμενη, καθώς αποδείχθηκε πέραν των όσων άλλων, αφενός ότι ουδεμία σχέση είχε με τα υπεξαιρεθέντα ποσά από το Ταμείο του Δήμου Θεσσαλονίκης, αφετέρου, ότι οι καταθέσεις που βρέθηκαν στους λογαριασμούς της, προερχόταν κατά κύριο λόγο, από νόμιμη πηγή και προέλευση».