Skip to main content

Αθώοι και οι «29» για την υπόθεση με τα δάνεια στη μονή «Εμμαούς»

Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν αποδείχτηκαν οι αποδιδόμενες κατηγορίες για υπεξαίρεση 28 εκατ. ευρώ απαλλάσσοντας τους 29 κατηγορούμενους.

Αθώοι κρίθηκαν σήμερα από το Τριμελές Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης οι 29 κατηγορούμενοι (μοναχοί – λαϊκοί) για την υπόθεση υπεξαίρεσης 28 εκατομμυρίων ευρώ από το γυναικείο ησυχαστήριο «Η Ανάστασις του Χριστού - Εμμαούς» που βρίσκεται στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, μετά από μία ενδελεχή και πολυήμερη ακροαματική διαδικασία, στη διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν πολλοί μάρτυρες το δικαστήριο έκρινε ότι δεν αποδείχτηκαν οι αποδιδόμενες κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες και ομόφωνα απάλλαξε τους κατηγορουμένους. Ομοίως αθωωτική ήταν και η πρόταση της Εισαγγελέως.

Το κατηγορητήριο

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι ιδιώτες πείστηκαν να αγοράσουν εκτάσεις ιδιοκτησίας του ησυχαστηρίου λαμβάνοντας παχυλές χρηματοδοτήσεις για αγοραπωλησίες ακινήτων χαμηλής αντικειμενικής αξίας μεταξύ του μοναστηριού και των ιδιωτών. Η σύναψη των δανείων επιτυγχάνονταν με την εκτίμηση του ακινήτου σε αξία πολλαπλάσια της πραγματικής, ενώ  εμπλεκόμενος εκτιμητής της τράπεζας απεβίωσε και έπαυσε οριστικά η ποινική δίωξη εις βάρος του.

Κατά τη διάρκεια της κύριας ανάκρισης, κάποιοι από τους δανειολήπτες δήλωσαν παραπλανημένοι, καθώς υποστήριξαν ότι προσφέρθηκαν να συνάψουν δανειακές συμβάσεις για να βοηθήσουν οικονομικά στην ανέγερση ιδρύματος απόρων, λαμβάνοντας τη διαβεβαίωση ότι το μοναστήρι θα αναλάμβανε την αποπληρωμή των δόσεων.