Skip to main content

Αθώοι ιταλοί δημοσιογράφοι για διαρροή εγγράφων από το Βατικανό

Δύο Ιταλοί δημοσιογράφοι αθωώθηκαν για τη δημοσίευση απόρρητων εγγράφων του Βατικανού. «Σήμερα είναι μία ιστορική ημέρα», είπε ο ένας.

Δικαστήριο του Βατικανού αθώωσε δύο Ιταλούς δημοσιογράφους που δημοσίευσαν απόρρητα έγγραφα του Βατικανού.

Ωστόσο, δύο εκ των τριών αξιωματούχων του Βατικανού που ήταν κατηγορούμενοι για τη διαρροή των εγγράφων -τα οποία αποκάλυπταν διαφθορά στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία- καταδικάστηκαν.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο έκρινε ότι η Δικαιοσύνη του Βατικανού δεν έχει τη δικαιοδοσία να εξετάσει την υπόθεση των δημοσιογράφων, καθώς δεν τέλεσαν κάποια εγκληματική πράξη στο έδαφος του Βατικανού.

«Σήμερα είναι μία ιστορική ημέρα. Αυτή είναι η βάση της δημοκρατίας, της ελευθερίας του Τύπου» είπε ο δημοσιογράφος Τζιανλουίτζι Νούτσι.

Σε φυλάκιση 18 μηνών καταδικάστηκε ο ισπανός ιερέας Άνχελ Λούθιο Βαγέχο Μπάλδα, ο οποίος παραδέχθηκε ότι διέρρευσε τα απόρρητα έγγραφα. Ένας συνεργάτης του αθωώθηκε.

Σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών με αναστολή καταδικάστηκε η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων Φρανσέσκα Τσαουκί.

Ο ισπανός ιερέας και η Τσαουκί ήταν μέλη της επιτροπής την οποία συνέστησε ο Πάπας Φραγκίσκος λίγο μετά την εκλογή του το 2013 προκειμένου να τον συμβουλεύσει για οικονομικές και γραφειοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση του Βατικανού (Κουρία).