Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022
x

ΑΘΩΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΨΩΜΙΑΔΗ ΚΑΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΚΟΜΗ ΑΙΡΕΤΟΥΣ

Παύει ουσιαστικά η δίωξη και για τους αδελφούς Ψωμιάδη οι οποίοι έχουν παραπεμφθεί να δικαστούν στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων.

Με μία αιφνίδια και νυχτερινή τροπολογία το υπουργείο Εσωτερικών παύει εκατοντάδες ποινικές και πειθαρχικές διώξεις, καθώς και καταλογισμούς, σε βάρος νυν και πρώην αιρετών, μαζί και υπαλλήλων της αυτοδιοίκησης, πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Μεταξύ αυτών, παύει ουσιαστικά η δίωξη και για τους αδελφούς Ψωμιάδη οι οποίοι έχουν παραπεμφθεί να δικαστούν στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων για δύο σοβαρότατα κακουργήματα.

Η τροπολογία, η οποία ψηφίστηκε το βράδυ της Κυριακής, παρεισέφρησε σε νομοσχέδιο – σκούπα του υπουργείου Εσωτερικών και σε μόλις δύο ημέρες μετά την ψήφισή της πρόλαβε και δημοσιεύτηκε και στο ΦΕΚ. Η σκανδαλώδης διάταξη περιλαμβάνεται στο άρθρο 67 του νόμου 4735/2020 (ΦΕΚ 197/Α/12.10.2020) και προβλέπει ότι “αίρεται το αξιόποινο των πράξεων αιρετών και υπαλλήλων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, οι οποίες αφορούν πληρωμές ενταλμάτων που έλαβαν χώρα μέχρι 31.7.2019 και οι οποίες διενεργήθηκαν επί τη βάση ελέγχων των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) και του Ελεγκτικού Συνεδρίου και παύουν οριστικά οι ποινικές και πειθαρχικές διώξεις εναντίον των προσώπων αυτών, καθώς και κάθε διαδικασία καταλογισμού σε βάρος τους».

Δείτε ολόκληρο το ΦΕΚ εδώ.

Η τροπολογία με αριθμό 489/48 κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και πρώην δημάρχου Αθηναίων, Νικήτα Κακλαμάνη. Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος την έκανε αποδεκτή, σχεδόν ως είχε, πλην ορισμένων νομοτεχνικών βελτιώσεων ήσσονος σημασίας. Το γεγονός ότι η τροπολογία δεν κατατέθηκε από την κυβέρνηση, αλλά από έναν απλό βουλευτή διευκολύνει ακόμη περισσότερο τους σχεδιασμούς των εμπνευστών της καθώς, σε αυτές τις περιπτώσεις, η διάταξη δεν υφίσταται τη βάσανο της διαβούλευσης και της συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Έτσι, με τον τρόπο αυτό, παραμένει άγνωστο πόσους και ποιους αιρετούς αφορά, ενώ παράλληλα παρέλκει η γνώμη της αρμόδιας Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής σχετικά με τη συνταγματικότητα ή μη της διάταξης. Κυρίως, όμως, απαλλάσσει την κυβέρνηση από την υποχρέωση της αποτύπωσης της συνολικής ζημίας την οποία υφίσταται το δημόσιο από αυτό το ξέπλυμα, καθώς, στις βουλευτικές τροπολογίες δεν είναι υποχρεωτική η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σχετικά με τη δημοσιονομική επίπτωση που θα έχει η ψήφισή τους.

Απώλειες πολλών εκατομμυρίων

Η Voria.gr αναζήτησε τόσο τον υπουργό κ. Θεοδωρικάκο, όσο και τον κ. Κακλαμάνη ο οποίος κατέθεσε την τροπολογία, χωρίς ωστόσο, να καταστεί εφικτή η επικοινωνία μαζί τους. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε ότι πληροφορήθηκε για την τροπολογία αλλά δεν είχε εικόνα πόσους και ποιους αφορά.

Πάντως, το εύρος ισχύος της ψηφισθείσας τροπολογίας, για όλα τα προηγούμενα χρόνια έως και την 31 Ιουλίου 2019, γεννά τη βεβαιότητα ότι αφορά πάρα πολλές περιπτώσεις, αιρετών και υπαλλήλων, δήμων, περιφερειών και πρώην νομαρχιών, με τα ποσά τα οποία θα απολέσει το ελληνικό δημόσιο να εκτιμώνται σε πολλές δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.


Ξεπλένεται και ο Ψωμιάδης

Από τους μεγάλους ευνοούμενους αυτής της... γενναιόδωρης νομοθετικής ρύθμισης είναι οι αδελφοί Ψωμιάδη. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο αδελφός του, πρώην αντινομάρχης Διονύσης, μαζί και με άλλους έξι συγκατηγορουμένους τους, στελέχη της διοίκησης της πρώην νομαρχίας, έχουν παραπεμφθεί να δικαστούν στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων, με τις κατηγορίες της απιστίας και της ψευδούς βεβαίωσης, καθώς φέρονται ότι προκάλεσαν οικονομική ζημιά άνω των 6 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, οι αδελφοί Ψωμιάδη κατηγορούνται ότι:

1. Ενεργώντας από κοινού, με πειθώ, φορτικότητα και παραινέσεις έπεισαν πέντε μηχανικούς της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης να διαπράξουν πράξεις απιστίας στην υπηρεσία κακουργηματικού χαρακτήρα, από τις οποίες η συνολική ζημία της Ν.Α.Θ. προς όφελος των αναδόχων των επίμαχων έργων (456 45αριών) ανήλθε στο συνολικό ποσό των 5.476.928,23 ευρώ.
2. Ενεργώντας από κοινού μηχανεύτηκαν την απασχόληση πλήθους ατόμων στην Ν.Α.Θ. υπό τον μανδύα των συμβάσεων έργου. Μεταξύ των άλλων, παρουσίαζαν κάποιο φανταστικό έργο και ο Π. Ψωμιάδης ορίζονταν για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του εν λόγω φανταστικού έργου. Στη συνέχεια, τα δύο αδέλφια συνέτασσαν από κοινού ψευδείς βεβαιώσεις ότι δήθεν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα είχαν εκτελεστεί κατά ποσοστά τα εικονικά έργα. Χρησιμοποιήθηκαν μάλιστα ιδιαίτερα τεχνάσματα και συγκεκριμένα η παραπλάνηση όλων των εκ του νόμου προβλεπόμενων παραγόντων και έτσι επιτεύχθηκε η έγκριση σύναψης των συμβάσεων έργου και η τελική πληρωμή των «αναδόχων» για τη δήθεν εκτέλεση των φανταστικών έργων συνολικού ύψους 1.030.320,12 ευρώ με αντίστοιχη βλάβη της Ν.Α.Θ.

Η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε δύο φορές, έπειτα από αίτημα ορισμένων εκ των κατηγορουμένων. Η νέα εκδίκαση είχε οριστεί για τον περασμένο Μάιο, αλλά μετατέθηκε για τον Μάιο του 2021 λόγω της πανδημίας.

Τι εκτιμά έμπειρος νομικός

Η Voria.gr έθεσε σε πολύ γνωστό νομικό της Θεσσαλονίκης, με πολύ μεγάλη πείρα σε ποινικές υποθέσεις που αφορούν την αυτοδιοίκηση, το ερώτημα κατά πόσο η ψηφισθείσα διάταξη επηρεάζει την υπόθεση των αδελφών Ψωμιάδη. Η πρώτη επισήμανσή του ήταν ότι “ο σκοπός της διάταξης είναι ξεκάθαρος: να ξεπλυθούν όσες δαπάνες έγιναν παράτυπα αλλά παρ' όλα αυτά πληρώθηκαν μέχρι 31 Ιουλίου 2019. Παράλληλα, εάν αυτές οι δαπάνες έχουν και ποινικό σκέλος, έχουν ασκηθεί δηλαδή ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος ή πλημμελήματος, αίρεται το αξιόποινο. Δηλαδή η διάταξη αυτή τα καθαρίζει όλα, ασχέτως του σταδίου διερεύνησης της υπόθεσης. Θα μπορούσε να επηρεάσει ακόμη και δίκη που είναι σε εξέλιξη”, αναφέρει.

Όσον αφορά αυτή καθ' αυτή την υπόθεση με τα “45αρια” ο νομικός εξηγεί ότι “το δικαστήριο θα γίνει γιατί υπάρχει αμετάκλητο παραπεμπτικό βούλευμα. Επειδή η διάταξη οδηγεί σε άρση του αξιοποίνου, το δικαστήριο θα κληθεί εξ αρχής να ερμηνεύσει εάν αυτή η διάταξη εφαρμόζεται και για τις δύο κατηγορίες και εάν κρίνει ότι εφαρμόζεται θα πρέπει να αρθεί το αξιόποινο και να παύσει τις διώξεις”.

Συμπληρώνει, δε, πως “κατά την κρίση μου, εφόσον πληρώθηκαν τα 45αρια, νομίμως ή παρανόμως, δεν έχει σημασία, όπως επίσης και οι άλλες δύο συμβάσεις, εμπίπτουν στην ψηφισθείσα διάταξη και άρα, παύουν οι διώξεις σε βάρος όλων των κατηγορουμένων”.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ