Skip to main content

Παγία:Αθώος ο Παπαγεωργόπουλος και άλλοι 14-Στη φυλακή η διαχειρίστρια

Η διαχειρίστρια της παγίας καταδικάστηκε σε 15 χρόνια κάθειρξη και οδηγήθηκε στη φυλακή. Στα 295.460 ευρώ η ζημία που υπέστη ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Ομόφωνα αθώος κηρύχθηκε ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, για την υπόθεση με το έλλειμμα της παγίας προκαταβολής του δήμου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, αθωώθηκαν και όλοι οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι εκτός από τη διαχειρίστρια της παγίας, η οποία κρίθηκε ένοχη για απιστία με την επιβαρυντική διάταξη της «επί μακρόν τέλεσης του αδικήματος» και καταδικάστηκε σε 15 χρόνια κάθειρξη. Το δικαστήριο αποφάσισε η έφεση της κατηγορούμενης να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη, οπότε οδηγήθηκε στη φυλακή.

Ο κ. Παπαγεωργόπουλος κρίθηκε αθώος, γιατί, σύμφωνα με την ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που ανακοινώθηκε σήμερα, δεν προέκυψε εις βάρος του κανένα επιβαρυντικό στοιχείο για τις αποδιδόμενες κατηγορίες.

Το δικαστήριο υποστήριξε ότι ο πρώην δήμαρχος έχει ενδεχομένως κάποια ευθύνη για την πλημμελή διαδικασία που ακολουθήθηκε για τη διαχείριση του λογαριασμού και για την κακή  εικόνα του δήμου στα οικονομικά, εντούτοις τέτοιες κατηγορίες δεν απαγγέλθηκαν στον κ. Παπαγεωργόπουλο. Ο κ.Παπαγεωργόπουλος δεν θέλησε να κάνει καμία δήλωση για την απόφαση του δικαστηρίου.

Παράλληλα, το Δικαστήριο έκρινε ότι η ζημιά που υπέστη ο δήμος ανέρχεται σε 295.460 ευρώ αντί του 1,2 εκατ. ευρώ που ήταν αρχικά το κατηγορητήριο.

Άλλοι 14 αθώοι

Ταυτόχρονα, αθωώθηκαν ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας, οι αντιδήμαρχοι Αναστάσιος Γερογιάννης, Μιχάλης Ζορπίδης, Θόδωρος Αθανάσαρος και έξι υπάλληλοι του δήμου Θεσσαλονίκης (για απλή συνέργεια), καθώς δεν προέκυψε εις βάρος τους κανένα επιβαρυντικό στοιχείο κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

Σε ό,τι αφορά τους τέσσερις διατελέσαντες διευθυντές των οικονομικών υπηρεσιών του δήμου, κρίθηκαν αθώοι για ψευδή βεβαίωση, αλλά το δικαστήριο έκανε μνεία για πλημμεληματική αμέλεια στους ελέγχους που έπρεπε να πραγματοποιήσουν.

Για έναν εκ των κατηγορουμένων έπαψε οριστικά η ποινική δίωξη, λόγω θανάτου.

Ένοχη, αλλά μόνο για απιστία, η διαχειρίστρια

Η υπόλογος διαχειρίστρια αθωώθηκε για ψευδή βεβαίωση, απάτη και για πλαστογραφία λόγω αμφιβολιών. Ωστόσο κρίθηκε ένοχη για απιστία με την επιβαρυντική διάταξη της «επί μακρόν τέλεσης του αδικήματος».

Υπενθυμίζεται ότι η ακροαματική διαδικασία είχε ολοκληρωθεί στις 12 Απριλίου και η δίκη είχε διακοπεί λόγω Πάσχα.