Skip to main content

Αθώωθηκε διάσημος ιστορικός που κατηγορήθηκε για παιδική πορνογραφία

Ο Γιούργι Ντμίτριεφ αθώωθηκε από τις κατηγορίες για παιδική πορνογραφία αλλά το δικαστήριο τον καταδίκασε για παράνομη οπλοφορία.

Το δικαστήριο της πόλης Πετροζαβόντσκ αθώωσε τον ρώσο ιστορικό Γιούρι Ντμίτριεφ, ο οποίος είχε ασχοληθεί με ιστορικές έρευνες που αφορούσαν τα θύματα των σταλινικών διώξεων και είχε κατηγορηθεί για παιδεραστία και κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας.

Ωστόσο, παρότι ο Ντιμίτριεφ απηλλάγη των κατηγοριών αυτών, το δικαστήριο τον καταδίκασε για παράνομη οπλοφορία, επιβάλλοντας του περιοριστικούς όρους διάρκειας 2,5 ετών. Λαμβάνοντας υπ όψιν το γεγονός ότι τελούσε υπό κράτηση το προηγούμενο διάστημα, οι περιοριστικοί όροι θα ισχύσουν για διάστημα τριών μηνών. Την απόφαση του δικαστηρίου ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο δικηγόρος του, Βίκτορ Ανουφρίεφ, ο οποίος δήλωσε ότι ο Νμτιτρίεφ αφέθηκε ελεύθερος και για τρεις μήνες θα προσφέρει κοινωνικό έργο.

«Περίμενα πολύ και είμαι ευτυχής. Ήξερα ότι όλα αυτά ήταν ψέματα και χαίρομαι που αυτό αποδείχθηκε, δήλωσε η θετή του κόρη Εκατερίνα Ντμίτριεβα, μόλις πληροφορήθηκε την απόφαση του δικαστηρίου, που συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών.

Ο Ντμίτριεφ, που είναι γνωστός ως ένας από τους ιστορικούς που ανακάλυψαν έναν από τους μεγαλύτερους μαζικούς τάφους των θυμάτων των πολιτικών διώξεων της περιόδου διακυβέρνησης του Στάλιν στην Καρέλια, στον οποίο είχαν ταφεί 9.000 άνθρωποι, συνελήφθη στις 15 Δεκεμβρίου του 2016. Στο πλευρό του Ντμίτριεφ, ο οποίος είναι επικεφαλής του τμήματος της γνωστής οργάνωσης προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Μεμοριάλ» στην Καρέλια, τάχθηκε η Ένωση δημοσιογράφων της Καρέλιας και πολλές γνωστές προσωπικότητες των γραμμάτων και τεχνών της Ρωσίας.

Τον Δεκέμβριο του 2016 όταν συνελήφθη ο ηλικίας 62 ετών τότε Νμτίτριεφ, κατηγορήθηκε ότι εκμεταλλεύονταν την θετή του κόρη για να παράγει πορνογραφικό υλικό. Ο ιστορικός ισχυρίσθηκε ότι φωτογράφιζε τμήμα του σώματος της, ώστε να παρουσιάσει τις φωτογραφίες στην αρμόδια επιτροπή που ασχολείται με ζητήματα κηδεμονίας. Μετά από σχετικές έρευνες που διενήργησε το αρμόδιο Κέντρο κοινωνικής και δικαστικής ψυχιατρικής ονόματι Σέρμπσκι, διαπίστωσε ότι ο Ντμίτριεφ δεν είναι παιδεραστής και οι φωτογραφίες της κόρης του δεν συνιστούν πορνογραφικό υλικό.

Πρόσφατα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δικηγόρος του Νμτίτριεφ, Βίκτορ Ανουφρίεφ είχε δηλώσει στο πρακτορείο TASS, ότι ο πελάτης του φωτογράφιζε την θετή του κόρη για να παρακολουθεί την σωματική της ανάπτυξη, τις διατηρούσε στον υπολογιστή του και δεν τις είχε αναρτήσει πουθενά και πως όταν μεγάλωσε έπαψε πλέον να βγάζει φωτογραφίες. Παράλληλα είχε δηλώσει ότι το τμήμα της κάνης του κυνηγετικού όπλου που είχε στο σπίτι του δεν ήταν καθόλου κατάλληλο για να χρησιμοποιηθεί.

Το δικαστήριο ανακοίνωσε την απόφαση του σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών. Νωρίτερα η εισαγγελία είχε ζητήσει από το δικαστήριο να επιβληθεί στον Νμτίτριεφ ποινή κάθειρξης 9 ετών σε φυλακές υψίστης ασφαλείας.