Skip to main content

Άτυπο εμπάργκο από τους Σαουδάραβες στα τουρκικά προϊόντα

Οι σαουδαραβικές Αρχές ανέφεραν επίσημα ότι «δεν έχουν επιβάλει κανέναν περιορισμό στα τουρκικά προϊόντα». Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα.

Νέος πονοκέφαλος για την τουρκική οικονομία σήμανε από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας αφού σύμφωνα με τους Financial Times η πετρελαιοπαραγωγός χώρα έχει κυρήξει άτυπο εμπάργκο στα προϊόντα που παράγονται στην Τουρκία.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οκτώ μεγάλοι τουρκικοί επιχειρηματικοί σύνδεσμοι εξέδωσαν το Σάββατο ανακοίνωση, με την οποία εξέφραζαν την απογοήτευσή τους για την ολοένα και πιο αρνητική στάση της Σαουδικής Αραβίας έναντι των τουρκικών εταιρειών και ζητούσαν να υπάρξει διάλογος για να λυθεί η διαφορά, προειδοποιώντας ότι αυτή «θα προκαλέσει ζημιά στις οικονομίες και τους λαούς και των δύο χωρών».

Η Σαουδική Αραβία «έχει απαγορεύσει όλες τις εισαγωγές προϊόντων που παράγονται στην Τουρκία», ενημέρωσε τους Τούρκους προμηθευτές στέλεχος του ισπανικού ομίλου ειδών ένδυσης Mango με ηλεκτρονική επιστολή που είναι σε γνώση των Financial Times. Ο ισπανικός όμιλος, που είναι ένας από τους πολλούς ευρωπαϊκούς και αμερικανικούς ομίλους ειδών ένδυσης με εγκαταστάσεις στην Τουρκία, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι εταιρείες του «αναζητούν εναλλακτικές λύσεις στην επιβράδυνση της διαδικασίας εκτελωνισμού των τουρκικών προϊόντων στη Σαουδική Αραβία».

Ο επικεφαλής της Ένωσης Εξαγωγέων Ενδυμάτων της Κωνσταντινούπολης (IHKIB) ανέφερε ότι έχουν επηρεαστεί όλες οι εταιρείες που παράγουν στην Τουρκία και εξάγουν στη Σαουδική Αραβία. «Μιλάμε για όλες τις διεθνείς φίρμες που έχουν καταστήματα στη Σαουδική Αραβία, παράγουν στην Τουρκία και πωλούν εκεί πέρα», είπε o ίδιος στους FT. Οι Τούρκοι εξαγωγείς διαμαρτύρονται ότι τα εμπορεύματά τους αντιμετώπιζαν μεγάλες καθυστερήσεις στα σαουδαραβικά τελωνεία τον προηγούμενο μήνα. Τα θέματα αυτά θεωρούνται από τις εταιρείες προσπάθεια του Ριάντ και του στενού συμμάχου του, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, να τιμωρήσουν την 'Αγκυρα γι' αυτό που θεωρούν αποσταθεροποιητικές παρεμβάσεις της στον αραβικό κόσμο, αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι σαουδαραβικές Αρχές ανέφεραν ότι «δεν έχουν επιβάλει κανέναν περιορισμό στα τουρκικά προϊόντα», προσθέτοντας ότι το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών «δεν έχει σημειώσει κάποια σημαντική μείωση, πέραν από τον γενικό αντίκτυπο των συνεπειών από την πανδημία της COVID-19». Ωστόσο, τον μήνα αυτό, ο επικεφαλής του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Ριάντ έκανε αναφορά σε ένα μποϊκοτάζ «οτιδήποτε τουρκικού» ως αντίδραση «στη συνεχιζόμενη εχθρότητα της τουρκικής κυβέρνησης κατά της ηγεσίας μας, της χώρας και των πολιτών».