Skip to main content

ATRION Art Gifts: Εταιρικά δώρα από τη Θεσσαλονίκη σε όλο τον κόσμο

Η ATRION Art Gifts, με την Έλλη Τσιρλιάγκου-Μέρτζιου στο τιμόνι, έχει βάλει την premium σφραγίδα της στον χώρο των εταιρικών δώρων και βραβείων

Πολυεθνικές την εμπιστεύονται για τα εταιρικά τους δώρα, ενώ τα βραβεία της έχουν ταξιδέψει από τη Σαγκάη και το Ντουμπάι μέχρι τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Με περισσότερους από 500 πελάτες στην πρώτη δεκαετία της ζωής της, οι οποίοι μάλιστα επανέρχονται συνεχώς, η θεσσαλονικιώτικη ATRION Art Gifts έχει καταφέρει να αφήσει το αποτύπωμά της στον χώρο των εταιρικών δώρων και βραβείων, βάζοντας τη δική της premium πινελιά.

Με την Έλλη Τσιρλιάγκου-Μέρτζιου στο τιμόνι, που δέχθηκε σημαντικές επιρροές από τη μητέρα της και την γκαλερί της ATRION, πήρε όμως τελικά τον δικό της ξεχωριστό δρόμο, η ATRION Art Gifts έχει πολλά σχέδια για το μέλλον: να διευρύνει την γκάμα των επιλογών που προσφέρει, να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο την ομάδα της και να επεκταθεί περαιτέρω στο εξωτερικό μέσω συνεργασιών. Ήδη άλλωστε οι εκτός συνόρων δουλειές της συζητιούνται. Είναι ενδεικτικό ότι ένα από τα πλέον απαιτητικά πρότζεκτ που ανέλαβε ήταν το βραβείο για τον διαγωνισμό CEO Challenge Europe στα κεντρικά της Procter & Gamble στη Γενεύη, όπου ακόμα και οι Ελβετοί εντυπωσιάστηκαν από την ποιότητα και τη συνέπεια της. Μάλιστα, για τις ανάγκες του διαγωνισμού αυτού η ATRION Art Gifts επιμετάλλωσε ξυραφάκια Gillette με ασήμι και χρυσό. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν και η συνεργασία της με την ABB Ισπανίας, με ξεχωριστά δώρα και βραβεία που έφτασαν μέχρι το Ντουμπάι και την Κωνσταντινούπολη. Πρόσφατα δε επελέγη από τα The American Architecture Awards 2019, στο Μαϊάμι, για να δημιουργήσει τα βραβεία της διοργάνωσης.

Τόσο τα εταιρικά δώρα όσο και τα βραβεία της είναι χειροποίητα και ελληνικής κατασκευής, ενώ τα σχεδιάζει ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε πελάτη. Τελευταία μάλιστα επεκτείνεται και σε νέους τομείς δώρων, όπως είναι τα τρόφιμα και τα καλλυντικά, δημιουργώντας τα δικά της gift boxes.

Σήμερα δε η εταιρεία ετοιμάζεται για ένα ριζικό rebranding που θα την οδηγήσει σε ένα νέο κεφάλαιο της ιστορίας της.

Ανάμεσα σε τέχνη και ομορφιά

Η Έλλη Τσιρλιάγκου-Μέρτζιου μεγάλωσε ανάμεσα στην τέχνη και τα όμορφα αντικείμενα. Άλλωστε, η μητέρα της, Καλλιόπη Χρηστίδου, διατηρούσε από το 1994, μαζί με τη φίλη της Ρένα Βεζύρογλου, την γκαλερί ATRION στην οδό Τσιμισκή, που άφησε εποχή στον χώρο. Παιδί μάλιστα δούλευε στην γκαλερί Χριστούγεννα και Πάσχα και μαγευόταν από τους πίνακες και τα χρώματά τους. Ζώντας σε ένα σπίτι όπου και οι δύο γονείς ήταν ελεύθεροι επαγγελματίες, ήξερε από νωρίς ότι θα δημιουργούσε κάτι δικό της. Έτσι, αφού σπούδασε αρχιτεκτονική, αποφάσισε στη συνέχεια να κάνει MBA στο INSEAD στο Παρίσι, σε μια προσπάθεια να συνδυάσει το σχέδιο και την αισθητική με το επιχειρείν. Μάλιστα, όταν πήρε την απόφαση να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη για να φτιάξει τη δική της επιχείρηση, εξέπληξε πολλούς από τους συμφοιτητές της, αφού το INSEAD θεωρείται σκαλοπάτι για καριέρα σε μεγάλες εταιρείες ανά τον κόσμο.

Εκείνη όμως είχε άλλα σχέδια. Η παλαιότερη εμπειρία της με πελάτες στην γκαλερί της μητέρας της που αναζητούσαν μεταξύ των έργων τέχνης λύσεις για επιχειρηματικά δώρα, της έδειξε πως στην συγκεκριμένη αγορά υπήρχε ένα κενό. Έτσι άρχισε να «χτίζει» την ιδέα της γύρω από αυτά και το 2008 την έβαλε σε εφαρμογή. Δημιούργησε την ATRION Art Gifts με σκοπό να καλύψει τις ανάγκες των επιχειρήσεων για ξεχωριστά εταιρικά δώρα, χειροποίητα, ελληνικά και με custom design.

Η πρόκληση της κρίσης

Το στοίχημα για την Έλλη Τσιρλιάγκου-Μέρτζιου ήταν μεγάλο, αφού λίγο μετά την έναρξη της επιχειρηματικής της δραστηριότητας, ενέσκηψε η κρίση στην Ελλάδα, που έπληξε σε μεγάλο βαθμό τις επιχειρήσεις και δη την αγορά των επιχειρηματικών δώρων. Παρά ταύτα η εταιρεία κατάφερε όχι μόνο να αντέξει, αλλά και να επεκταθεί σε μια δύσκολη εποχή, αξιοποιώντας τον premium χαρακτήρα των δώρων της, αλλά και τη δυνατότητά της να δημιουργεί customized αντικείμενα και να προσφέρει ευφάνταστες λύσεις.

Στο μεταξύ η ATRION Gallery μετονομάστηκε σε Nitra Gallery, μετακόμισε από την Τσιμισκή στη Φιλίππου και πέρασε στα χέρια της αδερφής της Έλλης, Αλίκης Τσιρλιάγκου, η οποία έχει σπουδάσει Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία της Τέχνης στο Λονδίνο. Έτσι οι δύο κόρες της οικογένειας, με έμπνευση από τη μητέρα τους, εξέλιξαν η κάθε μια το δικό της κομμάτι. Μάλιστα, συχνά η ATRION Art Gifts συνεργάζεται με τη Nitra Gallery στο κομμάτι του επιχειρηματικού δώρου.

«Για μας το εταιρικό δώρο, αν και απευθύνεται σε ένα μεγάλο αριθμό αποδεκτών, είναι απόλυτα προσωπικό και με αυτή τη λογική το σχεδιάζουμε» λέει η Έλλη Τσιρλιάγκου-Μέρτζιου στη Voria.gr.