Skip to main content

Αττική: Έκλεβαν ηλικιωμένους με τη μέθοδο της απασχόλησης

Ηγετικό ρόλο είχε ένας εκ των συλληφθέντων, ο οποίος συμμετείχε με φυσική παρουσία σε όλες τις κλοπές, ενώ τα υπόλοιπα μέλη εναλλάσσονταν.

Σε τουλάχιστον εννέα κλοπές σε βάρος ηλικιωμένων με τη μέθοδο της απασχόλησης, στις περιοχές Αλίμου, Βούλας, Χολαργού, Χαλανδρίου και Αγίας Βαρβάρας, με λεία που ξεπερνά τις 103.000 ευρώ, εμπλέκεται, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η εγκληματική ομάδα που εξαρθρώθηκε, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, δύο από τα μέλη της συνελήφθησαν, μετά από επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες της 17ης Ιουλίου, στις περιοχές των Άνω Λιοσίων, Αγίου Δημητρίου και Καλλιθέας, με τη συνδρομή της και της Ο.Π.Κ.Ε.

Συγκατηγορούμενοι είναι άλλοι δύο δράστες, σε βάρος των οποίων έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης και αναζητούνται.

Όπως διαπιστώθηκε, ηγετικό ρόλο είχε ένας εκ των συλληφθέντων, ο οποίος συμμετείχε με φυσική παρουσία σε όλες τις κλοπές, ενώ τα υπόλοιπα μέλη εναλλάσσονταν.

Στην πράξη, δύο από τα μέλη της σπείρας, κυρίως πρωινές ώρες, κινούνταν με όχημα σε διάφορες περιοχές της Αττικής προς αναζήτηση ηλικιωμένων.

Αφού εντόπιζαν τα υποψήφια θύματά τους, τους προσέγγιζαν και, προσποιούμενοι τους τεχνικούς εταιρείας ηλεκτροδότησης, υπαλλήλους του δήμου, υποψήφιους ενοικιαστές ή ότι ήθελαν απλά να τους προσφέρουν γλάστρες με φυτά, εισέρχονταν στα σπίτια τους.

Όταν κατάφερναν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους, τους καθοδηγούσαν και τους αποπροσανατόλιζαν με διάφορες προφάσεις κάθε φορά, ενώ παράλληλα ερευνούσαν την κατοικία και με γρήγορες κινήσεις αφαιρούσαν χρήματα, κοσμήματα και άλλα τιμαλφή.

Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, ήταν τόσο πειστικοί που έπειθαν τους παθόντες να συγκεντρώσουν τα χρήματα και τα τιμαλφή που είχαν στο σπίτι τους σε αλουμινόχαρτο ή σε ξύλινη επιφάνεια, για να μην καταστραφούν από τις εργασίες που προφασίζονταν κάθε φορά ότι θα έκαναν ως τεχνικοί στην κατοικία τους και τεχνηέντως τα αφαιρούσαν.

Από τις έρευνες στα σπίτια των κατηγορουμένων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος κοσμημάτων, συσκευών κινητών τηλεφώνων, τηλεφωνικών συνδέσεων, 2.000 ευρώ καθώς και το «επιχειρησιακό» τους αυτοκίνητο.

Όπως προέκυψε, το αρχηγικό μέλος διοχέτευε τα κοσμήματα και τιμαλφή σε ενεχυροδανειστήρια ή τρίτα άτομα.

Με δικογραφία σε βάρος τους για διακεκριμένες κλοπές, παράβαση του Νόμου περί νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και βία κατά υπαλλήλων, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους αρμόδιους εισαγγελείς.