Skip to main content

Αύριο η διάθεση αντιδραστήρων για τον έλεγχο του «ύποπτου» αίματος

Αύριο θα αρχίσει η διάθεση 2.000 αντιδραστήρων για τον έλεγχο των 2.000 μονάδων αίματος, οι οποίες έχουν μπει σε καραντίνα, με αφορμή τα κρούσματα της λοίμωξης που προκαλεί ο ιός του δυτικού Νείλου.
Αύριο θα αρχίσει η διάθεση 2.000 αντιδραστήρων για τον έλεγχο των 2.000 μονάδων αίματος, οι οποίες έχουν μπει σε καραντίνα, με αφορμή τα κρούσματα της λοίμωξης που προκαλεί ο ιός του δυτικού Νείλου. Ήδη, το υπουργείο Υγείας έχει παραγγείλει 2.000 αντιδραστήρες που θα διατεθούν στα Κέντρα Μοριακού Ελέγχου των νοσοκομείων της Λάρισας και του ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, η διοίκηση του ΑΧΕΠΑ έκρινε ότι οι 1.000 αντιδραστήρες, που θα του διατεθούν, δεν επαρκούν για τις ανάγκες του και προχώρησε στην παραγγελία άλλων 1.000. Στο μεταξύ, από το υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκε ότι υπάρχει επάρκεια αίματος στα Κέντρα Αιμοδοσίας των νοσοκομείων ΑΧΕΠΑ και Λάρισας, όπου λειτουργούν Κέντρα Μοριακού Ελέγχου.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης ότι στα δύο νοσοκομεία τα προγραμματισμένα και τα επείγοντα χειρουργεία γίνονται κανονικά, ενώ παράλληλα λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια και ποιότητα του αίματος που συλλέγεται και διοχετεύεται προς διάφορες κατευθύνσεις.

Ο διοικητής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Γεώργιος Βέργουλας, στο περιθώριο ημερίδας με θέμα «Πυρετός από τον ιό του δυτικού Νείλου», που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το Κέντρο Μοριακού Ελέγχου του ΑΧΕΠΑ έχει παραγγείλει 2.000 τεστ, με τα οποία θα ελεγχθούν οι ύποπτες μονάδες αίματος.

Η ποσότητα αυτή, σύμφωνα με τον κ. Βέργουλα, θεωρείται επαρκής και - εφόσον κριθεί απαραίτητο - την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει νέα παραγγελία. Παράλληλα, τόνισε πως δεν υπάρχει καμία έλλειψη αίματος, ούτε στο ΑΧΕΠΑ ούτε στο Ιπποκράτειο.

Στο μεταξύ, ο γραμματέας δημόσιας υγείας του υπουργείου Υγείας, Αντώνης Δημόπουλος, δήλωσε ότι οι ύποπτες μονάδες αίματος που έχουν δεσμευτεί ανέρχονται στις 2.000 και ότι θα διατεθούν αύριο από 1.000 αντιδραστήρες για τον έλεγχό τους στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και Λάρισας. Ανέφερε ακόμη ότι σε όλα τα νοσοκομεία της κεντρικής Μακεδονίας υπάρχει απόλυτη επάρκεια αίματος.

Μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου το πρόβλημα

Το πρόβλημα της λοίμωξης από το συγκεκριμένο ιό αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τα μέσα ή και τα τέλη του Σεπτεμβρίου. Όπως ανέφερε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας στο ΑΠΘ Άννα Παππά, η δραστηριότητα των κουνουπιών που μεταφέρουν τον ιό του δυτικού Νείλου αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Γεώργιος Σαρόγλου, ανέφερε ότι το φαινόμενο των κουνουπιών θα συνεχιστεί μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια θα αρχίσει να μειώνεται, διότι και η θερμοκρασία θα πέσει και η διάρκεια της ημέρας θα μικρύνει.

Επεσήμανε ακόμη ότι το πρόβλημα του ιού του δυτικού Νείλου εμφανίστηκε μόνο στην περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας, διότι εκεί υπάρχουν υδροβιότοποι όπου συγκεντρώνονται πουλιά, τα οποία έρχονται από άλλες χώρες μεταφέροντας διάφορους ιούς. Τόνισε ακόμη ότι τα φετινά κρούσματα θα πρέπει να αφυπνίσουν τους αρμοδίους, ώστε να γίνονται σωστά οι ψεκασμοί τα επόμενα χρόνια.