Skip to main content

Αύριο τα σπουδαία στην Κεραμοποιία «Κοθάλης»

Μέρα αποφάσεων θα είναι η αυριανή (9/3) για τους εργαζόμενους στην Κεραμοποιία «Κοθάλης» της Χρυσούπολης Καβάλας, οι οποίοι θα συζητήσουν σε Γενική τους Συνέλευση την απόφαση της εταιρίας για κλείσιμο
Με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά θα προσέλθουν στην αυριανή (9/3) Γενική τους Συνέλευση οι εργαζόμενοι στην Κεραμοποιία "Κοθάλης", στη Χρυσούπολη Καβάλας, αφού οι έως τώρα επαφές τους με τον επιχειρηματία Σταύρο Κοθάλη και οι διαμεσολαβητικές προσπάθειες φορέων του νομού έπεσαν στο κενό, μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της εταιρίας για άμεσο κλείσιμο του τμήματος παραγωγής της.

Οι εργαζόμενοι εξετάζουν ακόμα και την πιθανότητα κατάληψης του εργοστασίου της Χρυσούπολης, αφού καμία από τις προτάσεις που διατύπωσε η επιχείρηση δεν τους ικανοποιεί.

Στη διάρκεια χθεσινών επαφών των επικεφαλής της επιχείρησης με τους εργαζόμενους, αλλά και με το νομάρχη Καβάλας Θεόδ. Καλλιοντζή, το δήμαρχο Χρυσούπολης Σάββα Μιχαηλίδη, τους τέσσερις βουλευτές του νομού Καβάλας και τον πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καβάλας Παναγ. Τιάκα –παρουσία και του προέδρου του Επιμελητηρίου Καβάλας Άγγ. Τσατσούλη- ο κ. Κοθάλης επανέλαβε ότι η οικονομική ύφεση και η αποτελμάτωση της οικοδομικής δραστηριότητας υποχρεώνει την εταιρία να περιορίσει την παραγωγή της στη μονάδα του Κιλκίς, αναστέλλοντας κάθε εργασία στην αντίστοιχη (και προγενέστερη) της Χρυσούπολης.

Παράλληλα, ο επιχειρηματίας πρότεινε την προσωρινή απασχόληση μερικών από τους -120 συνολικά που οδηγούνται στην ανεργία- έμπειρους και εξειδικευμένους εργαζόμενους του τμήματος παραγωγής της Χρυσούπολης στο αντίστοιχο τμήμα της εταιρίας στο Κιλκίς, για απροσδιόριστο όμως διάστημα.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι πρότειναν είτε την εκ περιτροπής διαθεσιμότητά τους είτε την επιλογή της μερικής απασχόλησης, προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν σε ειδικά προγράμματα ενίσχυσης του εισοδήματός τους, ενώ ζήτησαν από την εταιρία να εξετάσει ακόμα και την πιθανότητα ενός τύπου "εσωτερικού δανεισμού", με ποσοστιαίες μειώσεις των μισθών των εργαζομένων έως το τέλος του χρόνου, τις οποίες η εταιρία θα αναλάβει να ανταποδώσει μόλις επαναλειτουργήσει το τμήμα παραγωγής.

Οι συζητήσεις έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο, καθώς η επιχείρηση αποφεύγει –προς το παρόν- να υποβάλει αίτημα ομαδικών απολύσεων προς τη Νομαρχία Καβάλας, καθώς κάτι τέτοιο σημαίνει αυτόματα απώλεια επιδοτήσεων κι άλλων πλεονεκτημάτων που έχει εξασφαλίσει η Κεραμοποιία "Κοθάλης".

Οι τέσσερις βουλευτές Καβάλας ανέλαβαν να πραγματοποιήσουν επαφές με αρμόδιους υπουργούς στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα, με σκοπό την εξεύρεση τρόπων ενίσχυσης της επιχείρησης και κατοχύρωσης των θέσεων των απειλούμενων με άμεση απόλυση εργαζομένων.

Η Κεραμοποιία "ΚοθάληςΑ.Ε." ιδρύθηκε στη Χρυσούπολη το 1954 και έκτοτε λειτουργεί συνεχώς  στην περιοχή, ενώ πρόσφατα επεκτάθηκε με νέα μονάδα παραγωγής τούβλων και κεραμιδιών στο Κιλκίς και μετέφερε τα κεντρικά γραφεία της στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, η οικογένεια Κοθάλη έχει επεκτείνει τα τελευταία χρόνια τις δραστηριότητές της και στον τουριστικό τομέα.