Skip to main content

Αυστηρότεροι έλεγχοι στις ενδοομιλικές τιμολογήσεις

Ανάγκη να εναρμονιστεί με τα νέα καθεστώτα τεκμηρίωσης ενδοομιλικών συναλλαγών η Ελλάδα.
Υπό αυστηρό έλεγχο οι ενδοομιλικές τιμολογήσεις παγκοσμίως καθώς πολλές κυβερνήσεις αναζητούν νέες πηγές φόρων, διαπιστώνει σε σχετική έρευνα η KPMG Global Transfer Pricing Services.

Στην έρευνα που ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2009 καταγράφεται η επιτακτική ανάγκη να εναρμονιστούν με τα νέα ή διευρυμένα καθεστώτα τεκμηρίωσης ενδοομιλικών συναλλαγών οι επιχειρήσεις που λειτουργούν σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Κίνα. Η έρευνα της KPMG εξετάζει λεπτομερώς τους κανόνες ενδοομιλικών τιμολογήσεων σε 60 χώρες.

Στην Ευρώπη η έρευνα καταγράφει ένα ρεύμα υιοθέτησης νέων κανονισμών σε πολλές από τις ισχυρές οικονομίες, που ρυθμίζουν προϋποθέσεις τεκμηρίωσης, την εφαρμογή συναλλακτικών μεθόδων και αξιολόγησης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και επιχειρηματικών ευκαιριών.

Επειδή τα κέρδη των πολυεθνικών θα μειώνονται, σύμφωνα με στοιχεία του Φορολογικού Τμήματος της KPMG Ελλάδας, οι φορολογικές αρχές αναμένεται να αυξήσουν τους φορολογικούς τους ελέγχους προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι κάθε μία από τις δικαιοδοσίες τους θα λάβει ένα δίκαιο μερίδιο στα συρρικνωμένα φορολογικά έσοδα. Αυτό θα έχει επακόλουθο οι πολυεθνικές εταιρίες να υπερασπιστούν τις ενδοομιλικές τους τιμολογήσεις οπουδήποτε αυτές και αν λειτουργούν.