Skip to main content

Αυστραλία: Δίλημμα στην κυβέρνηση για τους ρύπους

Η αυστραλιανή κυβέρνηση βρίσκεται σε Συμπληγάδες μετά την αποτυχία της Συνόδου της Κοπεγχάγης να επιτύχει την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας για μελλοντική μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων.
Η αυστραλιανή κυβέρνηση βρίσκεται σε Συμπληγάδες μετά την αποτυχία της Συνόδου της Κοπεγχάγης να επιτύχει την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας για μελλοντική μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων.

Οι «Πράσινοι» πιέζουν την κυβέρνηση να διαπραγματευθεί μαζί τους το περιεχόμενο του αναθεωρημένου νομοσχεδίου της για την Εμπορία Ρύπων, που αναμένεται να καταθέσει στην εθνική Βουλή στις 2 Φεβρουαρίου του 2010, που θα αρχίσουν οι εργασίες της φθινοπωρινής συνόδου του σώματος.

Η αξιωματική αντιπολίτευση εμμένει στην απόφαση του νέου αρχηγού της, Τόνι Άμποτ, να στηρίξει τη μείωση των ρύπων κατά 5%, μόνο, θέση που προδιαγράφει την καταψήφιση και του νέου κυβερνητικού νομοσχεδίου από το Συνασπισμό των συντηρητικών κομμάτων.

Η αρμόδια υπουργός, Πένι Γουόγκ, δηλώνει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταθέσει το νομοσχέδιο, εκ νέου, στις 2 Φεβρουαρίου - μία ημέρα μετά τη λήξη της προθεσμίας καθορισμού από ενδιαφερόμενες χώρες του ανώτατου, εθελοντικού ποσοστού μείωσης των ρύπων.

Η υπουργός επαναδιατύπωσε τη δέσμευση της κυβέρνησης Ραντ, να μειώσει τους ρύπους κατά 5% μέχρι το 2020, με μακροπρόθεσμο στόχο τη μείωση των ρύπων από 15% έως 25%, ανάλογα με τις δεσμεύσεις των άλλων χωρών.

Ο σύμβουλος της κυβέρνησης για θέματα περιβάλλοντος, καθηγητής Γκάρνο, προειδοποιεί, όμως, ότι η μείωση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος απαιτεί «δραστική μείωση» του διοξειδίου του άνθρακα που αποδεσμεύεται στην ατμόσφαιρα.

Ο καθηγητής Γκάρνο εκτιμά ότι «η αύξηση της θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς Κελσίου θα υποχρεώσει την Αυστραλία να μειώσει τις εκπομπές ρύπων κατά 25% μέχρι το 2020 και 90% μέχρι το 2050».

Ο διακεκριμένος επιστήμονας συμβουλεύει την κυβέρνηση να μην βιαστεί να καθορίσει τους στόχους της Αυστραλίας, πριν εξαντλήσει το διάλογο με τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ