Skip to main content

Αυτοδύναμη κυβέρνηση και 10% περίπου διαφορά εξασφάλισε το ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ

Προσωπικό θρίαμβο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου αναγνωρίζουν τα στελέχη του Kινήματος. Αμεση εφαρμογή σχεδίου 100 πρώτων ημερών για την στήριξη της αγοράς, την ενίσχυση των μεσαίων και χαμηλ
Σε θρίαμβο εξελίχθηκε η εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ, ενώ τη μεγαλύτερη ήττα  στην ιστορία της  γνώρισε η  ΝΔ, καθώς η διαφορά μεταξύ των δυο κομμάτων ξεπέρασε το 10%, σύμφωνα με το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα. Σημαντική είναι η νίκη του ΠΑΣΟΚ, που εξασφάλισε μια πολύ δυναμική και άνετη αυτοδυναμία, προκειμένου να ασκήσει απρόσκοπτα την πολιτική του για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας. Πάντως οι δηλώσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για προσωπικό θρίαμβο του ίδιου του προέδρου του Κινήματος κ. Γιώργου Παπανδρέου, ενώ διαχειρίζονται με αυτοσυγκράτηση τη νίκη του κόμματος τους, καθώς η επόμενη ημέρα των εκλογών είναι δύσκολη, λόγω των μεγάλων συσσωρευμένων προβλημάτων της χώρας.





Στη ΝΔ  η ήττα είναι συντριπτική και η μεγαλύτερη στην ιστορία του κόμματος. Σε δηλώσεις γκρίνιας, αλληλοκατηγοριών και αυτοκριτικής έχουν προβεί αρκετά στελέχη της ΝΔ, παρά το γεγονός οτι ο πρόεδρος της κ. Κώστας Καραμανλής ανέλαβε την ευθύνη της εκλογικής συντριβής του κόμματος, καθώς το βάρος της ήταν δυσβάσταχτο. Ο κ. Καραμανλής δρομολόγησε τις εξελίξεις για τη διαδοχή στην ηγεσία της ΝΔ, δηλώνοντας οτι θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή του αγώνα, χωρίς βέβαια να βάλει ξανά υποψηφιότητα. Διαβεβαίωσε μάλιστα οτι θα στηρίξει το νέο αρχηγό της ΝΔ.  Ετσι άρχισε η κούρσα της διαδοχής, η οποία θα γίνει μέσω της σύγκλισης έκτακτου συνεδρίου του κόμματος, το οποίο θα πραγματοποιηθεί εντος του τρέχοντος μηνός. Επικρατέστεροι δελφίνοι είναι η κυρία  Ντόρα Μπακογιάννη, ο κ.  Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο  κ. Αντώνης Σαμαράς.



Στο στρατόπεδο της εκλογικής νίκης, που έχει λάβει διαστάσεις θριάμβου η χαρά στελεχών, οπαδών και φίλων είναι ατελείωτη. Ωστόσο είναι και ώρα  εθνικής ευθύνης, καθώς η ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, γίνεται σε μια από τις πιο δυσμενείς συγκυρίες της ελληνικής οικονομίας, υπό το βάρος της παγκόσμιας.

 Η επόμενη ημέρα της νίκης για το ΠΑΣΟΚ είναι δύσκολη, καθώς θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα διογκωμένα προβλήματα της χώρας. Πάντως, ο νέος Πρωθυπουργός ο κ. Παπανδρέου στις δηλώσεις του ζήτησε συστράτευση και την ενότητα όλων των Ελλήνων και προοδευτικών δυνάμεων στην εθνική προσπάθεια "για να γράψουμε ενωμένοι την επόμενη σελίδα της ιστορίας της χώρας μας". Υποσχέθηκε να αναδείξει τις δυνατότητες αυτού του τόπου που πνίγονται, όπως είπε κάτω από τη διαφθορά και την ανομία. Δεσμεύτηκε οτι μοναδική πυξίδα  και γνώμονας για κάθε απόφασή του και πράξη θα είναι ο πολίτης. Η επόμενη ημέρα για τον κ. Παπανδρέου σημαίνει σκληρή δουλειά , όπως τόνισε. Οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης αναμένονται στα μέσα του τρέχοντος μηνός.
Για την επόμενη μέρα ο  πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Παπανδρέου έχει ανακοινώσει κατά την προεκλογική περίοδο ότι θα εφαρμόσει ένα  άμεσο σχέδιο 100 πρώτων ημερών για τη στήριξη της αγοράς, την ενίσχυση των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων, του περιορισμού της κρατικής σπατάλης με στόχο να κρατηθεί ζωντανή η αγορά και να  δοθεί ζωή στην πραγματική οικονομία, προκειμένου να δημιουργηθεί η βάση για το επόμενο απαιτούμενο βήμα, αυτό της πράσινης ανάπτυξης με ριζική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο παράγεται ο  πλούτος στη χώρα.

Τέσσερις είναι οι βασικοί άξονες του σχεδίου εξόδου του ΠΑΣΟΚ από την οικονομική κρίση, όπως έχει προαναγγελθεί:
-Στήριξη του εισοδήματος για λόγους κοινωνικής συνοχής και ενίσχυσης της ζήτησης στην οικονομία, με αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, ένα έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης, μέτρα προστασίας των δανειοληπτών και των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, καταπολέμηση της ακρίβειας, πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για ένα χρόνο, ριζική φορολογική μεταρρύθμιση που προωθεί την αναδιανομή.

-Αναθέρμανση της αγοράς και ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας, με την αύξηση των Δημοσίων Επενδύσεων, μέτρα για ένεση ρευστότητας στην αγορά, αλλαγή του Τειρεσία και πρωτοβουλίες για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

-Προστασία και ενίσχυση της απασχόλησης, με την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη νέων ανέργων, αύξηση του επιδόματος ανεργίας, μέτρα για την προστασία των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, προγράμματα κοινωνικής εργασίας.

-Νοικοκύρεμα στα δημόσια οικονομικά με ριζικές τομές για την καταπολέμηση της σπατάλης και την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων με πλήρη αναδιάρθρωση της φορολογικής διοίκησης και των μηχανισμών ελέγχου.
Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου τόνισε ότι το σχέδιο του Κινήματος για την έξοδο από την κρίση είναι σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από τις λύσεις και τις πρακτικές της Ν.Δ, η οποία προτείνει το πάγωμα των μισθών και συντάξεων και την συνεχή φοροεπιδορμή στη μεσαία τάξη.
Τα πρώτα νομοσχέδια που θα φέρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στη νέα Βουλή προς ψήφιση είναι τα εξής:

1ο  για τη στήριξη του πραγματικού εισοδήματος και την αναδιανομή.
2ο για προστασία του δανειολήπτη και καταπολέμηση της ακρίβειας.
3ο για στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων - ρευστότητα στην οικονομία
4ο για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την προώθηση των επενδύσεων.

Yποχρεώσεις της νέας κυβέρνησης

Οι υποχρεώσεις της νέας κυβέρνησης είναι πολλές και πιεστικές, καθώς μέχρι τέλος του χρόνου ο νέος υπουργός οικονομίας και οικονομικών έχει όντως πολύ δουλειά. Συγκεκριμένα:
Στις 12 και 13 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένο νέο Ecofin, όπου επίσης θέμα συζήτησης θα είναι η εξέλιξη των οικονομιών των χωρών-μελών της Ε.Ε.

Στις 19 Οκτωβρίου η Εurostat θα ανακοινώσει επίσημα τις εκτιμήσεις της για το έλλειμμα του 2008 και θα προβεί σε πρόβλεψη για το έλλειμμα του 2009, με βάση τα στοιχεία που θα έχει υποβάλει η Eθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Στις 24 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή από την Ελλάδα των μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από 3% του ΑΕΠ το 2010, αλλά και του πακέτου των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που δεσμεύτηκε έναντι της Κομισιόν, να κάνει στην οικονομία.

Στις 3 Νοεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  θα  ανακοινώσει τη φθινοπωρινή της έκθεση, με βάση τα στοιχεία της Eurostat για το έλλειμμα και τις αποκλίσεις που παρουσιάζουν οι χώρες μέλη . 

Μέχρι το τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών οφείλει να υποβάλει στη Βουλή προς ψήφιση τον προϋπολογισμό για το 2010, που θα ενσωματώνει  την οικονομική πολιτική της νέας κυβέρνησης για το νέο έτος.

Εξάλου, τέλος Δεκεμβρίου η ελληνική κυβέρνηση  πρέπει να υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το νέο  πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, που θα περιλαμβάνει τις πολιτικές και τις μεταρρυθμίσεις, που η  κυβέρνηση θα υλοποιήσει την επόμενη τριετία.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της Βόρειας Ελλάδας: