Skip to main content

Αυτόνομο δήμο ζητούν οι Νεαπολίτες

Να αρθεί η αδικία εις βάρος των Θεσσαλονικέων και ειδικότερα των κατοίκων της Νεάπολης, ώστε να πάψουν να αισθάνονται διαρκώς πολίτες β’ κατηγορίας, ζήτησε ο δήμαρχος Νεάπολης, μιλώντας σε συγκέντρωση

Την τήρηση των ενιαίων και αντικειμενικών κριτηρίων στη χωροταξία των πολεοδομικών συγκροτημάτων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, τα οποία ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Ραγκούσης, είχε θέσει, παρουσία του πρωθυπουργού, στο Υπουργικό Συμβούλιο, στις 18 Απριλίου, ζήτησε ο δήμαρχος Νεάπολης, Ναθαναήλ Λαδόπουλος, παρουσία του Δημοτικού Συμβουλίου και περισσοτέρων από 1.000 πολιτών, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 25 Μαΐου, στην Πλατεία Ειρήνης.

Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο κ. Λαδόπουλος, η Νεάπολη αποτελεί πανελλαδικά το μοναδικό παράδειγμα μη τήρησης και εφαρμογής των ενιαίων κριτηρίων που έθεσε το ίδιο το υπουργείο. «Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τους γείτονες και φίλους μας των όμορων Δήμων», τόνισε ο κ. Λαδόπουλος, υποστηρίζοντας όμως ότι «η Τ.Α, ειδικά σήμερα, λόγω της δύσκολης συγκυρίας που διανύει ο τόπος μας, οφείλει και πρέπει να είναι δίπλα στον πολίτη και τα προβλήματά του, εξυπηρετώντας την κοινωνική συνοχή και την αρχή της εγγύτητας. Και αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τεράστιους και απρόσωπους Δήμους».

Ο δήμαρχος Νεάπολης αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάγκη μιας διοικητικής μεταρρύθμισης, που καλείται να αλλάξει την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις σχέσεις πολίτη-κράτους και τάχθηκε υπέρ της μεταρρύθμισης που φέρνει ο Καλλικράτης, υπό την απαραίτητη όμως αρχή και προϋπόθεση ότι τηρούνται και εφαρμόζονται ενιαία, αντικειμενικά και διαφανή κριτήρια που δεν καταργούν την κοινωνική συνοχή και την αρχή της εγγύτητας που αναζητά κάθε πολίτης.

Ο κ. Λαδόπουλος αναφέρθηκε τόσο στις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών στο Δ.Σ της ΚΕΔΚΕ, στις 18 Μαρτίου 2010, όπου απέρριπτε τη δημιουργία πολύ μεγάλων δήμων, όσο και στα ενιαία κριτήρια που έθεσε ο ίδιος ο υπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο, στις 18 Απριλίου 2010, περί αυτονομίας των Δήμων άνω των 25.000 κατοίκων, στα πολεοδομικά συγκροτήματα Αθηνών και Θεσσαλονίκης, εφόσον δε συνορεύουν με μικρότερους Δήμους ή δεν το επιθυμούν οι ίδιοι.

Ο δήμαρχος Νεάπολης υπογράμμισε την «κατάφωρη» και «αναντίρρητη» όπως τη χαρακτήρισε αδικία που υφίσταται ο δήμος Νεάπολης και αναρωτήθηκε τι μπορεί να άλλαξε μέσα σε 15 ημέρες, από τις 28 Απριλίου, όταν ο δήμος Νεάπολης παρέμενε αυτόνομος, πληρώντας όλα τα κριτήρια, μέχρι τις 14 Μαΐου όπου στο κατατεθέν νομοσχέδιο εμφανίζεται συνενούμενος με τους Δήμους Συκεών, Αγ. Παύλου και Πεύκων.

«Τι συνέβη και ένας δήμος με πληθυσμό 32.000 κατοίκων σύμφωνα με την απογραφή του 2001 και  πραγματικό πληθυσμό 45.000 κατοίκων, οικονομικά αυτάρκης, με διοικητική, τεχνική και διαχειριστική επάρκεια συνενώνεται με άλλους 3 Δήμους, ενώ στην  Αθήνα δήμοι των 25.000 παραμένουν αυτόνομοι; Πού οφείλεται αυτή η άνιση μεταχείριση;», αναρωτήθηκε ο Δήμαρχος Νεάπολης και ζήτησε να αρθεί η αδικία εις βάρος των Θεσσαλονικέων και ειδικότερα των κατοίκων της Νεάπολης, ώστε να πάψουν να αισθάνονται διαρκώς πολίτες β’ κατηγορίας.


Στη συγκέντρωση απηύθυνε χαιρετισμό και ο εκπρόσωπος της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου, Κώστας Τσιλώνης, ο οποίος τόνισε ότι σύσσωμη η κοινωνία και το Δημοτικό Συμβούλιο της Νεάπολης συμπαρίσταται στο δίκαιο αίτημα της τήρησης των κοινών κριτηρίων μεταξύ Αθηνών και Θεσσαλονίκης και τη δυνατότητα του Δήμου Νεάπολης να παραμείνει αυτόνομος Δήμος.

Business Story
Off