Skip to main content

Αυξάνονται τα μέτρα πρόληψης νοσοκομειακών λοιμώξεων

Aυξάνονται τα μέτρα για την πρόληψη και τον έλεγχο των νοσοκομειακών λοιμώξεων, σύμφωνα με νέα Απόφαση που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας την οποία υπέγραψε η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή.
Αυξάνονται τα μέτρα για την πρόληψη και τον έλεγχο των νοσοκομειακών λοιμώξεων, σύμφωνα με νέα Απόφαση που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας την οποία υπέγραψε η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή.
 
Η εν λόγω υπουργική απόφαση δρα συμπληρωματικά με μια σειρά άλλων μέτρων για την πρόληψη και τον έλεγχο των νοσοκομειακών λοιμώξεων, όπως το Σχέδιο Δράσης «Προκρούστης» που έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τον έλεγχο της διασποράς των πολυανθεκτικών παθογόνων στα ελληνικά νοσοκομεία.
 
 Σύμφωνα με την απόφαση λοιπόν εξειδικεύεται η μεθοδολογία που πρέπει να εφαρμόζουν υποχρεωτικά τα δημόσια και τα ιδιωτικά νοσοκομεία προκειμένου να επιτηρείται η μικροβιακή αντοχή, η χρήση των αντιβιοτικών, καθώς και η συμμόρφωση του προσωπικού στην εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης των νοσοκομειακών λοιμώξεων.
 
Ακόμη, ορίζονται οι μετρήσιμοι δείκτες βάσει των οποίων θα αξιολογείται με διαφάνεια και επαρκή τεκμηρίωση η επίδοση των νοσοκομείων σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση της υψηλής ποιότητας των υπηρεσιών περίθαλψης και, κατ’ επέκταση, η αποδοτικότητα και η αποτελεσματικότητα της διοίκησης αυτών.
 
Επίσης προβλέπεται η σύσταση Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων σε κάθε νοσοκομείο και καθορίζονται λεπτομερώς οι αρμοδιότητες και οι όροι λειτουργίας της.