Skip to main content

Αυξημένα μεγέθη για τη Θράκη 2010 παρά την κρίση.

Παρουσία του νέου προέδρου της ΔΕΘ κ. Κωνσταντίνου δόθηκε η συνέντευξη Tύπου στην Κομοτηνή για την ανακοίνωση των στοιχείων της Πανελλήνιας Εμπορικής Έκθεσης Θράκη 2010.
Με αυξημένη συμμετοχή τόσο στο μέτωπο των εκθετών όσο και στoν εκθεσιακό χώρο, παρά το αντίξοο οικονομικό περιβάλλον, εγκαινιάζεται αύριο, 27 Μαΐου, η 19η Πανελλήνια Εμπορική Έκθεση «Θράκη 2010», την οποία διοργανώνει η ΔΕΘ ΑΕ στη Βιομηχανική Περιοχή της Κομοτηνής.

Όπως υπογραμμίσθηκε από τη διοίκηση της ΔΕΘ ΑΕ στη συνέντευξη Τύπου στην Κομοτηνή ενόψει των εγκαινίων της «Θράκη 2010», παρουσία και του νέου προέδρου της εταιρείας, κ. Γιάννη Κωνσταντίνου, η βούληση επιχειρήσεων και φορέων να κρατήσουν ψηλά το αναπτυξιακό τους φρόνημα αποδείχθηκε ισχυρότερη από το αρνητικό κλίμα.

Η 19η Πανελλήνια Εμπορική Έκθεση «Θράκη 2010», που θα πραγματοποιηθεί από τις 27 έως τις 30 Μαΐου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (ΔΕΚΑΜΑΘ), προσέλκυσε 100 εκθέτες από όλη την Ελλάδα, έναντι των 95 της περσινής διοργάνωσης, οι οποίοι αναπτύσσονται σε συνολικό εκθεσιακό χώρο 4.500 τμ, καλύπτοντας στεγασμένη επιφάνεια 1.500 τμ και υπαίθρια 500 τμ. Πρόκειται για μεγέθη που ξεπέρασαν τις προσδοκίες της ΔΕΘ ΑΕ, αλλά και τα αντίστοιχα περσινά, σε μια περίοδο κατά την οποία ο περιορισμός του κόστους αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις.

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ σε πείσμα των δύσκολων οικονομικών συνθηκών και της αντίξοης συγκυρίας», σημείωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου ο γενικός διευθυντής της ΔΕΘ ΑΕ, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης.

Στην πρώτη του επίσημη παρουσία μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο νέος πρόεδρος της ΔΕΘ ΑΕ, κ. Γιάννης Κωνσταντίνου, σημείωσε από την πλευρά του πως η «Θράκη 2010» δεν είναι μόνο ευκαιρία επιχειρηματικής προβολής. «Περισσότερο από κάθε άλλη φορά αναδεικνύεται σε χώρο διαλόγου της αγοράς με την κοινωνία. Είμαι βέβαιος ότι θα συζητήσουμε κατά τη διάρκειά της για τη νέα περιφερειακή δομή που φέρνει ο ‘Καλλικράτης’ και τις προσδοκίες για το νέο αναπτυξιακό νόμο. Κυρίως όμως θα μετρήσουμε τα βήματα που κάνουμε, μετατρέποντας την παλιά βαλκανική μας γειτονιά σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή περιφέρεια», τόνισε.

Οι παράλληλες εκδηλώσεις

Η φετινή διοργάνωση πλαισιώνεται και από σημαντικές παράλληλες εκδηλώσεις. Στις 28 Μαΐου θα παρουσιαστεί υπό την οργανωτική ευθύνη της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης το πρόγραμμα διακρατικής εδαφικής συνεργασίας CHORD, που εστιάζεται στην πολιτιστική κληρονομιά και την αξιοποίηση των ευκαιριών για την ανάπτυξη της υπαίθρου.

Το Σάββατο, 29 Μαΐου, οι παράλληλες εκδηλώσεις που θα πλαισιώσουν την έκθεση είναι δύο: Η πρώτη διοργανώνεται από το περιοδικό Franchise Deal, με την υποστήριξη της ΔΕΘ ΑΕ, με θέμα «Νέος Επιχειρηματίας, Ημέρες Franchising στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης». Τη δεύτερη παράλληλη εκδήλωση, με θέμα «Η Βόρεια Ελλάδα Σταυροδρόμι Ενεργειακής και Βιώσιμης Ανάπτυξης», διοργανώνουν οι εφημερίδες «Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη», με τη στήριξη της ΔΕΘ ΑΕ, και βασικούς ομιλητές την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κα Λούκα  Κατσέλη, τον υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Ιωάννη Μαγκριώτη και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ιωάννη Μανιάτη.

Συστράτευση φορέων

Με νέα πνοή εγκαινιάζεται φέτος η «Θράκη 2010», μετά από τη σημαντική προσπάθεια που καταβλήθηκε, όπως τόνισε η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, κα Θεοδώρα Κόκλα. Μάλιστα, ανέφερε, πως φέτος έχει δοθεί βήμα και σε παραγωγικούς συνεταιρισμούς γυναικών, προκειμένου να προβληθούν τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα.

Την ανάπτυξη και νέων δράσεων από κοινού με τη ΔΕΘ ΑΕ, στο κομμάτι των κλαδικών εκθέσεων αυτή τη φορά, αλλά και συνεργασίες με όμορες βαλκανικές χώρες, πρότεινε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΕΚΑΜΑΘ, κ. Νίκος Χατζόπουλος.

Ναυαρχίδα ενός αναπτυξιακού Μάη για την Κομοτηνή και την ευρύτερη περιοχή χαρακτήρισε τη «Θράκη» ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, κ. Νίκος Αγγελίδης. Σημείωσε δε πως το Επιμελητήριο έδωσε δείγματα περιφερειακής συνείδησης, με τη διεύρυνση της συμμετοχής τοπικών επιχειρήσεων στη «Θράκη».

Τη σημασία της φετινής διοργάνωσης υπογράμμισε με τη σειρά του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, κ. Κωνσταντίνος Λιούρτας, ενώ στα υψηλά ποιοτικά στάνταρτς των παράλληλων εκδηλώσεων αναφέρθηκε ο δήμαρχος Κομοτηνής, κ. Δημήτρης Κοτσάκης, σημειώνοντας μάλιστα πως η «Θράκη» διαθέτει την αμέριστη συμπαράσταση του δήμου. Για τις προοπτικές της περιοχής παρά την κρίση μίλησε ο πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης-Έβρου, κ. Γιώργος Μηνόπουλος, ενώ μετέφερε τη βούληση και Επιμελητηρίων όμορων χωρών να συμμετάσχουν στη «Θράκη». Τη στήριξή του στην έκθεση υπογράμμισε τέλος και ο νομάρχης Ροδόπης, κ. Αριστείδης Γιαννακίδης.