Skip to main content

Αύξηση δανείων από ΕΚΤ στις πορτογαλικές τράπεζες

Οι πορτογαλικές τράπεζες διπλασίασαν τον προηγούμενο μήνα τα δάνειά τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σε σχεδόν 36 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα από την Τράπεζ
Οι πορτογαλικές τράπεζες διπλασίασαν τον προηγούμενο μήνα τα δάνεια τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σε σχεδόν 36 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα από την Τράπεζα της Πορτογαλίας.

Σύμφωνα με την μηνιαία αναφορά του Ιουνίου της Τράπεζας της Πορτογαλίας, οι πορτογαλικές τράπεζες δανείστηκαν τον Μάιο από την ΕΚΤ 35,8 δισ. ευρώ έναντι 17,7 δισ. ευρώ που είχαν δανειστεί τον Απρίλιο.

«Πρόκειται για μία τεράστια αύξηση, αλλά δεν αποτελεί πραγματική έκπληξη. Αυτό επιβεβαιώνει το γεγονός ότι οι πορτογαλικές τράπεζες δυσκολεύονται να εκδίδουν ομολογιακά δάνεια, ιδιαίτερα στο εξωτερικό», δήλωσε ο Χοάο Περέιρα Λέιτε της Banco Carregosa.

 Σύμφωνα με αυτόν τον αναλυτή, το πορτογαλικό οικονομικό σύστημα είναι σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση από την αύξηση των επιτοκίων του πορτογαλικού κρατικού εξωτερικού χρέους, λόγω της επιδείνωσης των δημόσιων οικονομικών της χώρας.

Η Πορτογαλία κατάφερε να εξασφαλίσει χθες 943 εκατ. ευρώ μετά από την έκδοση πενταετών ομολόγων αλλά με επιτόκιο 4,657% έναντι 3,701% που ήταν τον Μάιο.

«Αν το πορτογαλικό κράτος αναχρηματοδοτηθεί κατά 4,6%, αυτό σημαίνει ότι οι πορτογαλικές τράπεζες θα πρέπει να πληρώσουν 6% ή 7% σε επιτόκια στις οικονομικές αγορές, έναντι 1% στην ΕΚΤ», πρόσθεσε ο αναλυτής.