Skip to main content

Αύξηση φόρων και επιδομάτων στην Νέα Ζηλανδία

Ο φόρος αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκε από 12,5% σε 15% από την 1η Οκτωβρίου αλλά η αύξηση θα αντισταθμιστεί από περικοπές φόρων και αυξημένα κοινωνικά επιδόματα.
Την μείωση των άμεσων φόρων ως αντιστάθμισμα στην αύξηση του φόρου αγαθών και υπηρεσιών (GST), ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας στην κατάθεση του προϋπολογισμού του κράτους.

Ο φόρος αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκε από 12,5% σε 15% από την 1η Οκτωβρίου και ο Υπουργός Οικονομικών κ. Μπιλ Ινγκλις είχε πει ότι κανένας δεν πρόκειται να θιγεί επειδή η αύξηση θα αντισταθμιστεί από περικοπές φόρων και αυξημένα κοινωνικά επιδόματα

Οι περικοπές περιλαμβάνουν ταυτόχρονη μείωση πέντε εκατοστιαίων μονάδων στην υψηλή φορολογική κλίμακα που τώρα θα είναι 33% για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 70.000 δολάρια Νέας Ζηλανδίας (38.200 ευρώ) και δύο εκατοστιαίων μονάδων στη φορολογία επιχειρήσεων που από τον επόμενο Απρίλιο θα πέσει στο 28%.

Η κρατική σύνταξη για όσους είναι πάνω από 65 θα αυξηθεί κατά 2% από την 1η Οκτωβρίου για να αντισταθμίσει την αύξηση στις τιμές της λιανικής αγοράς και στο GST και παρόμοια θα είναι η αύξηση και σε άλλα κοινωνικά επιδόματα.

«Για το μέσο νεοζηλανδό, θα ανταμείψει την προσπάθεια, θα ενθαρρύνει την αποταμίευση και θα βοηθήσει τις οικογένειες να προχωρήσουν», είπε στη βουλή ο Ινγκλις, ο οποίος εκτίμησε ότι ένας εργάτης με μισθό 50.000 δολαρίων Νέας Ζηλανδίας (27.350 ευρώ) και κανονικό ενοίκιο θα διαθέτει 15 επιπλέον δολάρια την εβδομάδα και μία τετραμελής οικογένεια με εισόδημα 76.000 δολαρίων ΝΖ (41.560 ευρώ), 25 επιπλέον δολάρια.

Οι εργατικοί της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι αντάμειψε τους πιο πλούσιους σε βάρος των μεσαίων και κατώτερων εισοδημάτων ενώ αντιδράσεις προκλήθηκαν και στο κόμμα των ιθαγενών Μαορί, που στηρίζει την κυβέρνηση.