Skip to main content

Αύξηση ορίου συνταξιοδότησης στη Γαλλία

Η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ενέκρινε την κυβερνητική πρόταση για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, μέτρο που αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία της μεταρρύθμισης στο συνταξιοδοτικό σύστημα, που
Η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ενέκρινε την κυβερνητική πρόταση για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια, μέτρο που αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία της μεταρρύθμισης στο συνταξιοδοτικό σύστημα, που προωθεί ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης ήταν ένα από τα πρώτα μέτρα που ενέκρινε η επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων, με το οποίο άρχισε και η κεκλεισμένων των θυρών συζήτηση για το αντιδημοφιλές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση.

Μεταξύ των στόχων της μεταρρύθμισης είναι να υποχρεωθούν οι εργαζόμενοι να παραμένουν περισσότερα χρόνια στον χώρο εργασίας για να εξασφαλίζουν πλήρη σύνταξη και να αυξηθούν σταδιακά οι εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να εξισωθούν με εκείνες των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα.

«Θα σεβαστούμε τη γενική ισορροπία του κειμένου. Υπάρχουν ορισμένες περιοχές όπου μπορούν να γίνουν αλλαγές. Με εντατική δουλειά η κυβέρνηση θα αποδείξει ότι είναι ανοικτή σε προτάσεις», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Ερίκ Βερτ, μετά τη συνάντηση της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων.

Ο πρόεδρος Σαρκοζί προωθεί σειρά μεταρρυθμίσεων με στόχο τη μείωση του χρέους και των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού. Ωστόσο οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις των συνδικάτων, που σχεδιάζουν γενική απεργία στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν θα παρουσιαστεί προς συζήτηση και ψήφιση το σχετικό νομοσχέδιο.