Skip to main content

Αύξηση ρεκόρ της εγκαταστημένης ισχύος στην ηλιακή ενέργεια

Αύξηση ρεκόρ της παραγωγικής ικανότητας στον τομέα των φωτοβολταϊκών αναμένεται φέτος στη Γερμανία, λόγω της ανέλπιστης ισχυρής ζήτησης στους τελευταίους μήνες του 2009.
Αύξηση ρεκόρ της παραγωγικής ικανότητας στον τομέα των φωτοβολταϊκών αναμένεται φέτος στη Γερμανία, λόγω της ανέλπιστης ισχυρής ζήτησης στους τελευταίους μήνες του 2009, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Γερμανικής Ενωσης Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας BSW κ. Κάρστεν Κέρνιγκ.

«Έχουμε όλοι εκπλαγεί ότι από το ρυθμό με τον οποίο αυξάνεται η ζήτηση», είπε στο Ρόιτερ ο κ. Κέρνιγκ, προσθέτοντας ότι «κατά τα φαινόμενα θα ολοκληρώσουμε το 2009 με επιπλέον εγκατεστημένη ισχύ 2,5 με 3 γιγαβάτ. Είναι πολύ νωρίς να πούμε αν θα είναι πλησιέστερα στα 2,5 γιγαβάτ ή στα 3 γιγαβάτ αλλά θα είναι αρκετά πάνω από τα 2,5 γιγαβάτ».

Στα τέλη του 2008, η εγκατεστημένη ισχύς από φωτοβολταϊκά στη Γερμανία άγγιζε τα 5,3 γιγαβάτ, το ένα τρίτο της ύψους 15 γιγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος, παγκοσμίως. Εγκατεστημένη ισχύς ύψους 3 γιγαβάτ φέτος θα παράγει ενέργεια ισοδύναμη με την παραγωγή τριών μεγάλων μονάδων με καύση κάρβουνου ή τριών μονάδων πυρηνικής ενέργειας.

Ο κ. Κέρνιγκ είπε ότι η υποχώρηση των τιμών των φωτοβολταϊκών συστημάτων, που ήταν μεγαλύτερη από την πτώση της ορισμένης από το κράτος τιμές αγοράς της παραγόμενης ενέργειας, ήταν ο κύριος λόγος για τους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης του κλάδου, το 2009.

Ο επικεφαλής της BSW είπε ότι οι φόβοι για το ότι η νέα κυβέρνηση Μέρκελ ενδέχεται να επισπεύσει τις προγραμματισμένες μειώσεις των τιμών αγοράς της παραγόμενης ενέργειας συνέβαλαν στην επιτάχυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον κλάδο, ακόμη και αν διαφαίνεται ότι δεν θα υπάρξουν μείζονες αλλαγές στη σχετική νομοθεσία. Ο ίδιος εκτιμά ότι οι τιμές αγοράς της παραγόμενης ενέργειας θα μειωθούν, όπως έχει προγραμματιστεί, κατά περίπου 10% το 2010.

«Είμαστε τώρα βέβαιοι ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να εκθέσει σε κινδύνους τον κλάδο και ότι οι όποιες αλλαγές στη νομοθεσία θα είναι ήσσονος σημασίας. Η κυβέρνηση μας στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα ότι εξακολουθεί να βασίζεται στην ηλιακή ενέργεια», είπε ο κ. Κέρνινγκ.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ