Skip to main content

Αύξηση στα επισφαλή δάνεια της αυστριακής Erste

Στο ανώτατο σημείο έχουν φθάσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του αυστριακού τραπεζικού ομίλου Erste στην Τσεχία και τη Ρουμανία.
Στο ανώτατο σημείο έχουν φθάσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του αυστριακού τραπεζικού ομίλου Erste στην Τσεχία και τη Ρουμανία, ενώ αναμένεται μείωση από τα μέσα του επόμενου έτους, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας, Andreas Treichl. Η Erste στο πρώτο εξάμηνο υπερδιπλασίασε τις προβλέψεις της για επισφαλή δάνεια στα 521,9 εκατ. ευρώ, ενώ ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων επί των συνολικών δανείων ανήλθε στο 3,6%, έναντι 2,4% πριν από ένα χρόνο. Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 19%, στα 260 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη παρουσίασαν πτώση σε όλες τις θυγατρικές της ανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανόμενων των Ceska Sporitelna, Banca Comerciala Romana και Slovenska Sporitelna.

Η τράπεζα, η οποία δραστηριοποιείται στην Τσεχία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και την Ουκρανία, έλαβε κρατική βοήθεια ύψους 1,2 δισ.ευρώ και θα λάβει άλλο 1 δισ.ευρώ. Η Erste δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την περιοχή της Αν. Ευρώπης και δεν τη θεωρεί περιφερειακή για τις δραστηριότητές της, σύμφωνα με τη διοίκησή της, ενώ δεν υπάρχουν σχέδια για το κλείσιμο καταστημάτων. Φέτος αύξησε τον αριθμό των καταστημάτων της στη Σλοβακία και τη Ρουμανία.