Skip to main content

Αυξήθηκαν τα bonus και οι μισθοί των Βρετανών τραπεζιτών

Οι τραπεζίτες στο Λονδίνο έχουν λάβει αύξηση στα bonus, κατά μέσο όρο, της τάξης του 40% αυτό το χρόνο και οι περισσότεροι από αυτούς έλαβαν επίσης και αύξηση στο μισθό τους, σύμφωνα με έρευνα.
Οι τραπεζίτες στο Λονδίνο έχουν λάβει αύξηση στα bonus, κατά μέσο όρο, της τάξης του 40% αυτό το χρόνο και οι περισσότεροι από αυτούς έλαβαν επίσης και αύξηση στο μισθό τους, σύμφωνα με έρευνα, η οποία καταδεικνύει ότι οι προσπάθειες μείωσης των απολαβών τους αποτυγχάνουν.

Η διαδικτυακή εταιρία εύρεσης εργασίας EFinancialCareers για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, ανακοίνωσε ότι το 57% των 694 εργαζομένων στον χρηματοπιστωτικό και τραπεζικό τομέα στη Βρετανία ερωτηθέντες σχετικά με τις απολαβές τους- μισθό και bonus- απάντησαν ότι έλαβαν αύξηση μεγαλύτερη του 100%, δηλαδή είδαν άνοδο κατά δύο πέμπτα στις απολαβές τους σε σχέση με το 2008.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων απάντησαν ότι τον περασμένο χρόνο έλαβαν και αύξηση στο μισθό τους κατά μέσο όρο 26%.

Οι υπάλληλοι στον τομέα της διαχείρισης διαθεσίμων ιδιωτών πελατών (private banking) και στον τομέα συναλλαγών στην κεφαλαιαγορά και στη χρηματαγορά, έλαβαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε bonus, ενώ όσοι εργάζονται στο τμήμα διαχείρισης κρίσεων σε επιχειρήσεις (risk management) και στον τομέα διαχείρισης των αγορών μετοχών και ομολόγων είδαν τη μεγαλύτερη αύξηση απολαβών από τον περασμένο χρόνο (2008), ανέφεραν οι eFinancialCareers.

Η Βρετανία έχει επιχειρήσει να σταματήσει την πολιτική των bonus, η οποία κατηγορείται ότι συνέβαλε στη χρηματοπιστωτική κρίση επιβάλλοντας φόρο 50% στα τραπεζικά bonus που ξεπερνούν τις 25.000 λίρες, καταργώντας τα μακροπρόθεσμα εγγυημένα bonus και καλώντας τις τράπεζες να επεκτείνουν τη διάρκεια των bonus στα τρία χρόνια.

Ωστόσο, οι ερωτηθέντες επισήμαναν ότι υπήρξε μικρή αλλαγή στον τρόπο διάρθρωσης των bonus.

Σχεδόν το 70% απάντησαν ότι έλαβαν όλο το ποσό του bonus σε ρευστό, το 19% απάντησαν ότι ένα τμήμα του το έλαβαν ετεροχρονισμένα και το 3% ότι θα επιστρέψουν τμήμα του- σχεδόν όπως το 2008.

Οι περισσότεροι, που δεν έλαβαν αύξηση στο bonus, το αποδίδουν στις επιδόσεις της εταιρίας τους, σύμφωνα με την έρευνα.

Οι τράπεζες στην Ευρώπη βρίσκονται στη διαδικασία ενημέρωσης του προσωπικού τους για το bonus που θα λάβουν για το 2009 καθώς οι πολιτικοί και οι πολίτες κάνουν έκκληση για μείωση των πριμ δεδομένου ότι ορισμένες τράπεζες διασώθηκαν επιβαρύνοντας τους φορολογούμενους.

Αλλά παρά τις αυξήσεις στους μισθούς και στα bonus, η έρευνα έδειξε ότι σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες δήλωσαν δυσαρεστημένοι με τις απολαβές τους εν μέσω ανησυχιών για τις επικείμενες αυξήσεις στη φορολόγηση των πιο υψηλά αμειβομένων πελατών.

Το 41% απάντησε ότι «σκοπεύει να αναζητήσει δουλειά εκτός Βρετανίας» εξαιτίας της επικείμενης αύξησης στη φορολόγηση, προκύπτει από την έρευνα.