Skip to main content

Ανοίγει ΑΒ Βασιλόπουλος στο ιστορικό κτήριο του κινηματογράφου Ηλύσια

Το κτήριο είναι χαρακτηρισμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Θέμα ημερών η γνωμοδότηση της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων.

Το δρόμο για να μετατραπεί σε σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος, παίρνει ένα από τα χαρακτηριστικότερα κτήρια του μεσοπολέμου, ο πρώην κινηματογράφος Ηλύσια, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Παύλου Μελά και Δημητρίου Γούναρη στην πλατεία Φαναριωτών.

Το κτήριο, που παραμένει κενό από το Μάρτιο του 2018, αποτελεί ένα από τα κοσμήματα της πόλης και επί μακρόν ταλαιπωρήθηκε από αλλαγές χρήσης που αλλοίωσαν εν μέρει τη φυσιογνωμία του.

Η αλυσίδα ΑΒ Βασιλόπουλος εκδήλωσε το ενδιαφέρον της βλέποντας έναν ελεύθερο χώρο στην καρδιά της πόλης, σε ιδιαίτερα στρατηγικό, μάλιστα, σημείο. Ωστόσο για να τελεσφορήσει η νέα επένδυση θα έπρεπε να έχει θετική γνωμοδότηση από την Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων, καθώς από το 1994 το κτήριο χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού.



Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο φάκελος βρίσκεται στο τελικό στάδιο των ελέγχων, ενώ θέμα ημερών είναι να υπάρξει και θετική απόφαση του αρμόδιου συμβουλίου, προκειμένου να προχωρήσει η επένδυση. Βασικές προϋποθέσεις είναι να μην αλλοιωθούν η εσωτερική και εξωτερική μορφή του κτηρίου και να αποκατασταθούν, όσο το δυνατόν, οι επεμβάσεις που έγιναν στο παρελθόν.

Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης έχει γνωμοδοτήσει θετικά για τη χρήση του κτηρίου, καθώς πλησίον του βρίσκεται ο μεταβυζαντινός ναός της Νέας Παναγίας.  

Αρχείο Λ.Ι.Ζωίδη


Η ιστορία του κτηρίου

Το κτήριο κατασκευάστηκε το 1930 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Λέανδρου Ζωΐδη για τους αδελφούς Χατζηνάκου και είναι ένα από τα πρωϊμότερα έργα του μοντέρνου κινήματος στη Θεσσαλονίκη. Από το 1930 ως το 1994, για περισσότερο από έξι δεκαετίες λειτούργησε ως κινηματογράφος. Το 1957 το αρχικά διώροφο κτήριο δέχτηκε προσθήκη 5 ορόφων. Το εντυπωσιακό εσωτερικό του, ωστόσο, παρέμεινε με μικρές αλλοιώσεις μέχρι το κλείσιμο του κινηματογράφου τον Μάρτιο του 1994 και την αλλαγή χρήσης σε κατάστημα ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Τον Σεπτέμβριο του 1994 το κτήριο χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού. Στην απόφαση του υπουργείου με αρ. ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/2256/42908 δημοσιευμένη στο ΦΕΚ 695/Β/14-9-1994, αναφέρεται ότι το κτήριο χαρακτηρίζεται ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο διότι «πρόκειται για ενδιαφέρον κτήριο με αρχιτεκτονικά στοιχεία των ρευμάτων της εποχής του μεσοπολέμου, αποτέλεσε χώρο πολιτισμού και ψυχαγωγίας και είναι άμεσα συνδεδεμένος με τις μνήμες των κατοίκων της Θεσσαλονίκης».

Παρότι ο πρώην κινηματογράφος υπέστη σημαντική αισθητική υποβάθμιση, τα βασικά γεωμετρικά του χαρακτηριστικά διατηρήθηκαν.

Το 2003 ο χώρος, αλλάζει χρήση και μετατρέπεται στο πολυκατάστημα ρούχων FenaFresh. Mετά το «εκκωφαντικό» λουκέτο της εταιρείας Fena, η οποία είχε μετατρέψει σε «άποψη» την αγορά ακριβών ενδυμάτων, ο χώρος άλλαξε χέρια και απέκτησε  τον διακριτικό τίτλο «ilisia shop». Το κατάστημα, παρά τις νεανικές επώνυμες μάρκες ενδυμάτων που λάνσαρε,  δεν μακροημέρευσε με αποτέλεσμα να κλείσει τον Μάρτιο του 2018.

Ποιος ήταν ο Λ. Ζωίδης

Ο Λέανδρος Ι. Ζωΐδης (1900-1965), σπούδασε αρχιτεκτονική στο Πολυτεχνείο του Βερολίνου την περίοδο 1921-1926, την περίοδο της διαμόρφωσης του μοντέρνου κινήματος, της νέας αρχιτεκτονικής που θα γίνει κυρίαρχη τάση παγκοσμίως από τα τέλη της δεκαετίας του 1920 μέχρι και σήμερα. Ο συνολικός σχεδιασμός του κινηματογράφου «Ηλύσια» είναι επηρεασμένος από την τάση του εξπρεσιονισμού, η οποία χαρακτηρίζει το πρώιμο έργο πολλών μοντερνιστών αρχιτεκτόνων λίγο πριν και αμέσως μετά από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.



Το εσωτερικό του κτηρίου όταν λειτουργούσε ως Fena Fresh