Skip to main content

AVENG: Η σχολή της Θεσσαλονίκης που φτιάχνει μηχανικούς αεροσκαφών

Ο αεροναυπηγός, πιλότος και μηχανικός αεροσκαφών, Νίκος Σκεπαστιανός, δημιούργησε την AVENG, βλέποντας τη μεγάλη ζήτηση για το επάγγελμα διεθνώς

Πέταξε για πρώτη φορά στα 5 του χρόνια με ένα Τσέσνα και τα αεροπλάνα έγιναν η δική του… παιδική χαρά. Οι παιδικές αναμνήσεις του Νίκου Σκεπαστιανού από την οικογενειακή επιχείρηση γενικών αεροπορικών εφαρμογών δεν άργησαν να γίνουν σπουδές στην αεροναυπηγική, που στη συνέχεια συμπληρώθηκαν με τα διπλώματα του πιλότου και του μηχανικού αεροσκαφών. Όλη αυτή η συσσωρευμένη γνώση αποτυπώνεται εδώ και λίγο καιρό στην AVENG (Aviation Engineering Training Center), τη μοναδική πιστοποιημένη σχολή μηχανικών αεροσκαφών στη Βόρεια Ελλάδα, που θα αρχίσει να υποδέχεται τους πρώτους της μαθητές στις 12 Οκτωβρίου, στις εγκαταστάσεις της στη Θέρμη.

Με επτά καθηγητές –τρεις αεροναυπηγούς, έναν μαθηματικό, έναν φυσικό και δύο μηχανικούς αεροσκαφών- και  μαθήματα όπως η βασική αεροδυναμική, τα μαθηματικά, η φυσική, η ανθρώπινη φυσιολογία, τα συστήματα αεροσκαφών, οι πρακτικές συντήρησης και οι προπέλες, η AVENG έχει ως μότο «Μείνε στο έδαφος, στόχευσε ψηλά».

Η φοίτηση είναι διετής, με την πρώτη χρονιά να έχει περισσότερο θεωρητικό χαρακτήρα και τη δεύτερη να έχει και πολλά εργαστηριακά μαθήματα, με πρακτική σε πραγματικές συνθήκες. Μάλιστα, στις εγκαταστάσεις της σχολής υπάρχει ένα αεροσκάφος, αλλά και κινητήρας αεροσκάφους, ενώ στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται συχνές επισκέψεις στο αεροδρόμιο. Στο πλαίσιο αυτό η AVENG συνεργάζεται με την Elinair, αλλά και με μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες συντήρησης αεροσκαφών, την Bostonair, που διαθέτει 13 σταθμούς στην Ευρώπη. Με την εν λόγω εταιρεία η συνεργασία επικεντρώνεται στην εκπαίδευση των μαθητών σε συγκεκριμένο τύπο αεροσκαφών και δη στα Airbus.

Μετά τη διετή φοίτηση απαιτείται και διετής πρακτική σε εταιρεία συντήρησης αεροσκαφών, ώστε να αποκτηθούν οι απαραίτητες δεξιότητες και μετά ο μαθητής να καταθέσει τον φάκελό του στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) για να πάρει το πτυχίο του. «Υπάρχει μια εσφαλμένη εντύπωση ότι ο μηχανικός αεροσκαφών είναι όλη μέρα μέσα στα γράσα, ενώ η δουλειά του έχει πολλές πτυχές. Πρόκειται για ένα επάγγελμα με πολύ μεγάλη ζήτηση ειδικά στην Ευρώπη, που εξασφαλίζει γρήγορα καλές απολαβές» λέει στη Voria.gr ο Νίκος Σκεπαστιανός.



Η AVENG είναι παράλληλα και επίσημο διεθνές εξεταστικό κέντρο. Τα πτυχία της εκδίδονται από την ΥΠΑ και είναι αναγνωρισμένα παγκοσμίως μέσω της European Union Aviation Safety Agency (EASA), της οποίας είναι μέλος.

Μια ζωή στα αεροπλάνα

Ο Νίκος Σκεπαστιανός μεγάλωσε ανάμεσα στα αεροπλάνα. Ο πατέρας του ήταν μηχανικός αεροσκαφών και εκ των ιδρυτών της 3Δ ΑΕ, μιας εταιρείας γενικών αεροπορικών εφαρμογών, που ξεκίνησε τη δεκαετία του ’70 τη δράση της με ψεκασμούς ελιών και συνεχίζει μέχρι και σήμερα με διάφορες δράσεις όπως την προστασία καλλιεργειών από ακραία καιρικά φαινόμενα και μετεωρολογικές εφαρμογές.

Νίκος Σκεπαστιανός

 

Η εξοικείωσή του με τους αιθέρες τον έκανε όχι μόνο να μην φοβάται τα αεροπλάνα, αλλά και να θέλει να εντρυφήσει στο αντικείμενο από όλες τις πλευρές. Έτσι το 1992 έφυγε για το Λονδίνο για να σπουδάσει αεροναυπηγός στο Queen Mary. Λίγο νωρίτερα είχε φοιτήσει στον Καναδά για να πάρει ερασιτεχνικό δίπλωμα πιλότου. Μετά τις σπουδές του στην Αγγλία επέστρεψε στην Ελλάδα και στην οικογενειακή επιχείρηση, όπου πέρασε από όλα τα πόστα. Στην πορεία πήρε και επαγγελματικό δίπλωμα πιλότου, ενώ απέκτησε και δίπλωμα μηχανικού αεροσκαφών. Σήμερα μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που εκτελεί και χρέη πιλότου για την 3Δ.

Μεγάλη η ζήτηση για μηχανικούς αεροσκαφών στην Ευρώπη

Η ιδέα για τη δημιουργία της σχολής μηχανικών αεροσκαφών στη Θεσσαλονίκη γεννήθηκε καθώς έβλεπε την αυξανόμενη ζήτηση για μηχανικούς αεροσκαφών κυρίως στο εξωτερικό. Η διαδικασία για να κάνει την ιδέα του επιχείρηση ξεκίνησε πέρυσι το καλοκαίρι, οπότε και υποβλήθηκε ο σχετικός φάκελος στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ενώ εδώ και δύο μήνες περίπου η σχολή διαθέτει την άδειά της, άρχισε τη λειτουργία της και δέχεται ήδη το πρώτο ενδιαφέρον από μαθητές. Για την εγγραφή οι μόνες προϋποθέσεις είναι απολυτήριο Λυκείου και γνώση αγγλικών, αν και στο πλαίσιο των μαθημάτων η AVENG δίνει τη δυνατότητα βελτίωσης της γλώσσας από ειδικούς στην ορολογία της αεροναυπηγικής.



«Αυτό που έμαθα κυρίως από τον πατέρα μου που είναι μηχανικός αεροσκαφών, αλλά και στην πορεία, όταν σπούδασα το αντικείμενο, είναι πως η μεθοδικότητα και η ακρίβεια είναι μεγάλες αρετές σε αυτό το επάγγελμα. Το εγχειρίδιο γίνεται ευαγγέλιο, ενώ η δουλειά σε αναγκάζει να γίνεις παρατηρητικός και να μην αφήνεις τίποτα στην τύχη» λέει ο Νίκος Σκεπαστιανός.